2010. október 22., péntek

Palacsinta bejgli, Csonka András receptje újragondolva.


A palacsinta az egyik kedvencem, bármilyen töltelékkel, bármikor szívesen elkészítem és el is fogyasztom. Amikor megláttam a Csonka pici által készített desszertet, rögtön tudtam hogy napokon belül én is megsütöm. Nem is vártam vele sokáig, ma elkészült ez az általa bejglinek titulált finomság. Igaz én egy kicsit változtattam rajta, és nem almapürével készítettem, hanem a már jól bevált barna cukros-borban karamellizált almával. Tetejére így szintén ezt a karamellt csorgattam. Nagyon finom lett. Egy kis rafinériával a sima diós palacsintából egy ünnepi desszertet lehet így varázsolni.




Töltelék:

alma
barna cukor
fehérbor
fahéj
vaj
vaníliás cukor
darált dió
porcukor
reszelt narancshéj

Az almákat negyedekbe vágni a magházat kivájni, majd vékonyra felszeletelni.
Egy serpenyőbe elkezdeni a barna cukrot karamellizálni, majd hozzáadni egy pici vajat. Jól összekeverni és megszórni a fahéjjal, vaníliás cukorral, majd felönteni egy kevés borral. Jól kiforralni, és mérsékelt lángon, lefedve párpercig párolni. Végül szűrőkanállal kiszedni, jól lecsepegtetni, majd kihűteni.
A visszamaradt lébe, még párkanál barna cukrot tenni és állandó keverés mellett besűríteni.(ha tálalásig nagyon kihűlne és sűrű lenne, újramelegítéssel megint folyékonnyá válik)

A darált diót összekeverni a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal.
A szokásos módon palacsintát sütni.

Egy nagyobb alufóliára ráhelyezni két darab palacsintát, úgy hogy fedjék egymást.
A közepére ráhelyezni a karamellizált almaszeleteket és a tetejét megszórni a cukros-dióval. Két szélét behajtani, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, majd a fólia segítségével feltekerni.
Tálaláskor tányérra helyezni és a visszamaradt karamellel jól megcsorgatni.

12 megjegyzés:

  1. Egyetértek *__*
    Én is kaphatok? ^_^

    VálaszTörlés
  2. Gizi, hát ez valami isteni finom lehet!!

    Én is kééérek! :))

    VálaszTörlés
  3. Húú de guszta! Aznap este megkértem én is életem párját nem e sütne egy kis palit. Volt olyan aranyos és megtette. Valahogy sokkal finomabb az amit más készít.
    Szívesen megkóstolnám a te palcsidat is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik nekem is!
    Megennék egy párat, most rögtön!

    VálaszTörlés
  5. Gabriella!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  6. Araniel!
    Neked is köszönöm, és természetesen kaphatsz te is.:)

    VálaszTörlés
  7. Szemirámisz!
    Valóban isteni finom volt, ezzel az almával. Neked is szervírozom!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Anikó!
    Köszönöm!!! ÓÓÓÓ, micsoda lovag a te férjed, palacsintával kényeztet!!!!!!
    Szívesen sütök én is neked bármikor.:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Feltétlen süssed meg te is, teljesen más mint egy sima diós palacsinta. Viszont nagyon laktató.:)

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés