2010. február 28., vasárnap

Málnás zebratorta


Olyan finomra sikerült a napokban a zebratortám, hogy azon felbuzdulva, és mivel volt még a fagyasztóba saját málnám, úgy döntöttem kipróbálom málnás ízesítéssel. Netán ha valaki már ezzel az ízesítéssel megsütötte, a megegyezés a két recept között, csak a véletlen műve lehet, mivel saját kútfőből merítettem az ötletet. A tésztán változtattam, mivel most élesztőt tettem bele, mint "Mónika" a vacsoracsatában. Viszont szerintem, így sokkal finomabb lett, mint a megjelentetett sütőporos receptben olvasható volt. A krém pedig a málnás ízesítéssel nagyon finom. Sajnos még langyosan fel kellett szeletelni, mert nem volt türelmünk tovább várni. Ez a szeletelésen meg is látszott. Tortaforma helyett most egy kisebb méretű tepsiben, fél adagot sütöttem, ami persze pillanatok alatt elfogyott.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

30 dk liszt
1 db tojás
12 dk margarin
5 dk porcukor
2 dk élesztő
pici tej (kb. 0,5 dl)
csipet só

Az élesztőt a langyos tejben, pici cukorral felfuttatni.
A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, sót és jól összekeverni. Végül a közepébe kis mélyedést csinálni és ebbe beleönteni a felfuttatott élesztőt és a tojást. Gyorsan összegyúrni, majd a tortaformába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával megszurkodni.

Krém hozzávalói:

4 dl tejföl
50 dk mascarpone
20 dk túró (én LIDL-vödröst tettem bele)
1 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
1,5 dl olaj
20 dk cukor
2 db tojás
2 ek citromlé
10 dk málna

A málnát kevés cukorral pár percig állandó keverés mellett felfőzni, majd szűrőn átszűrni hogy a magok ne kerüljenek bele. Félretenni és kihűteni.

A többi hozzávalót a citromlé és a málna kivételével egy tálba tenni és robotgéppel simára keverni. Ezután megfelezni a krémet, és az egyik felébe belekeverni a citromlét. A másik felébe belekeverni az átszűrt málnát.

Elkezdeni a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Először egy merőkanál fehér krém, ennek a közepére egy merőkanál málnás krém, és így ismételni addig ameddig krém el nem fogy.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 50 perc alatt készre sütni. Én légkeverésnél, 150 fokon 50 percig sütöttem. 30 perc sütési idő után a tetejét sütőpapírral letakartam, nehogy megégjen.

A formában hagyni teljesen kihűlni, majd tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni.

20 megjegyzés:

  1. Ez legalább olyan jól néz ki, mint az előző zebrád!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett!
    Én is ma készítettem el de a kakaós változatát. Eszembe jutott, hogy láttam a mősórt és nagyon jó ötletnek tartottam.
    A receptet keresve kerültem ide.
    Nagyon tetszenek receptjeid!

    VálaszTörlés
  3. Ez ha lehet még szebb!
    Bár az előző is meseszép volt, nem gondoltam hogy lehet fokozni!
    Én inkább ezt választom, imádom a málnát!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű mindkét tortád!
    És végre az élesztős változat, ezt ki kell próbálnom nekem is:-))

    VálaszTörlés
  5. Gizike,
    ez nagyon guszta! Küldhetnél:))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, s az ízét is el tudom képzelni!:-)) Mennyei lehet!:-))

    VálaszTörlés
  7. Aztaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

    Málnás zebra, lepadlóztam!

    VálaszTörlés
  8. Tönkre akartok tenni: te is, a húgom is. Maradok az üresben nyeléssel!:P

    VálaszTörlés
  9. Anikó!
    Köszönöm!! Szerintem ez azért kicsit kihívásokkal küszködött, de ízre isteni!!!

    VálaszTörlés
  10. szannalina!
    Nagyon örülök hogy benéztél hozzám!!Köszönöm, és bízom benne, hogy találsz kedvedre való receptet. Látom neked is van blogod, megyek és bekukkantok hozzád.:)

    VálaszTörlés
  11. Andi!
    Köszönöm!!! Valóban a málnával nagyon finom volt!! Igaz még a szeleteléssel várni kellett volna kicsit, de nem bírtuk tovább.:))

    VálaszTörlés
  12. Liza!
    Köszönöm!!! Élesztővel teljesen más lett a tészta, de nekem (sőt a férjemnek is) így jobban ízlett. De mindkét változat nyerő.:)

    VálaszTörlés
  13. trinity!
    Köszönöm, és már küldöm is!!!Vagyis ha legközelebb megsütöm, rögtön küldök neked, mert most mind egy szemig elfogyott!!

    VálaszTörlés
  14. Andi!
    Köszönöm!! Valóban "mennyei" finom volt. A mascarpone és a málna isteni páros!!:)

    VálaszTörlés
  15. Viki!!
    Tudom ez téged nem vigasztal, de rád gondoltam amikor a málnás krémet kevertem!!!!:)

    VálaszTörlés
  16. sedith!
    Amikor benéztem "szannalina" blogjába, rögtön tudtam hogy a testvéred!!! Nagyon ügyes ő is, és persze ott volt a te csodás tortád. Ne nyeljél, tessék szépen elkészíteni!!:)) Biztosan nálatok is kapós lesz.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jól néz ki mindkét zebrád :)-sosem sütöttem még ilyet :(

    VálaszTörlés
  18. Ez nagyon ínycsiklandozóan néz ki!:) Pont ezen gondolkoztam minap,de szerintem nemsokára el is készítem először a sima változatot,aztán majd meglátjuk,hogy ízlik a kis családnak!:)

    VálaszTörlés
  19. andi!
    Köszönöm!! Ha még nem sütöttél ilyet, akkor itt az ideje!!! Meglátod milyen egyszerű és finom. Sok sikert hozzá!!:)

    VálaszTörlés
  20. Anita!
    Köszönöm!! Meglátod nagy sikere lesz nálatok is!!! Mindkét változata nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés