2010. február 25., csütörtök

Csokoládés gesztenyebomba (Eszményi Viktória receptje alapján)




Eszményi Viktória készítette el ezt a gesztenyés desszertet a vendégeinek a Vacsoracsata című műsorban. Minden részt kíváncsian várok, és a számomra izgalmasnak talált finomságokat szívesen készítem el. Így volt ez most is, és nem is halogattam, ma elkészítettem. Kicsit változtattam az eredeti recepten és a saját ízlésemre formálva jegyzem most le. A tejszínhabba én mascarponet is tettem, így még finomabb lett. Soknak találtam a tömör csokoládé öntetett rajta, ezért kevesebb, és kétféle került rá. A végeredmény egy nagyon finom gesztenyés-habos, valóban bomba!!! Ha másért nem hát a kalória tartalma miatt, de erre a kanalazgatás közben még véletlenül sem gondoltunk.






 Hozzávalók:

2 cs gesztenyemassza
10 dkg vaj
rum
2 cs vaníliás cukor
4 dl Hulala (növényi tejszín)
15 dkg mascarpone
porcukor
1 g zselatin
1 dl víz
10 db babapiskóta
csokoládé


A gesztenyemasszát a margarinnal, az ízlés szerinti cukorral, a rummal, és egy csomag vaníliás cukorral jól kikeverni.
Egy salátás tálat vízzel kiöblíteni, majd kibélelni folpac fóliával. Szintén vízzel kiöblíteni.
Ezután belesimítani a kikevert masszát úgy, hogy a közepes üres maradjon, majd a hűtőbe tenni.

A mascarponét kikeverni egy csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti cukorral.
A tejszínt kemény habbá verni.
A vizet felforralni, majd a tűzről levéve simára keverni benne a zselatint és kihűteni.

A kikevert mascarponehoz hozzákeverni a zselatint,(ettől folyós lesz az állaga) majd kis adagokban a kemény habbá vert tejszínt is.
Elővenni a hűtőből a gesztenyés tálat, és a közepébe beletölteni a tejszínes habot.
A babapiskótát langyos rumos tejbe kicsit megáztatni, majd befedni vele a hab tetejét.
Pár órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt egy tálcára ráfordítani, hogy a piskótás rész kerüljön alulra, majd a fóliát óvatosan lehúzni róla.
Ízlés szerinti mennyiségű csokoládét megolvasztani, majd a tetejére csorgatni.
A csokoládé pillanatok alatt megszilárdul a tetején és már lehet is tálalni.

14 megjegyzés:

  1. Gizi látom te is nagy Vacsoracsata néző vagy !
    Nagyon jól néz ki a bombád! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Gizi: Én is láttam...a Tied sokkal szebb!
    Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Már szemeztem vele,de a nagy kalóriatartalma kicsit elrettentett..de csak kicsit :)
    Nagyon mutatós a tied :)!!!!

    VálaszTörlés
  4. Anikó!
    Köszönöm!!!Minden részt megnézek, de látom te is nyomon követed az adást. Te mikor készíted el??? :)

    VálaszTörlés
  5. Andi!
    Köszönöm!! Kicsit izgultam hogy kitudom-e majd fordítani úgy hogy egyben maradjon, de lehűlt és nem volt vele semmi gond.:)

    VálaszTörlés
  6. andi!
    Köszöntelek itt nálam!!! Köszönöm neked is!!!
    Én úgy oldottam meg a magas kalóriatartalma miatt, hogy ma saláta volt az ebéd!!!:)) De olyan finom, hogy semmiképpen nem hagytam volna ki.

    VálaszTörlés
  7. Jáááááj.... De így éhgyomorra...
    Mennyei finomság lehet!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Szia Gizi. Nagyon gratulálok finomat készítettél.Szép hétvégét neked puszi.

    VálaszTörlés
  9. Igen én is nagyon szeretem nézni!
    De én a recepteket mindig nagyon megvárakoztatom...

    VálaszTörlés
  10. Anikó!
    Én türelmetlen vagyok, és alig várom hogy elkészítsem őket!!:))

    VálaszTörlés
  11. Naggyon ügyes vagy,finom lehet!:-))

    VálaszTörlés
  12. Andi!
    Köszönöm!!! Nagyon finom, igaz valóban egy kalóriabomba!!:))

    VálaszTörlés
  13. Ezt a Bombát már elkészítettem,de innen,mert a műsort nem nézem.Nagyon finom lett,igazi "tömör gyönyör"

    VálaszTörlés
  14. Zsóka!
    Köszönöm hogy megírtad, és örülök hogy neked is ízlett.:)

    VálaszTörlés