2009. február 24., kedd

Epres túrógombóc.




A túrógombóc nagy kedvencünk, így aztán nyáron szívesen készítem el pl. eperrel a közepén. Nagyon finom a gyümölcs, és a zsemlemorzsába forgatott túrógombóc íze együtt. A hozzávalókat összedolgozhatjuk pl. este, majd másnapig a hűtőben pihenjen, de legalább 1-2 órát hagyjuk állni mielőtt kifőznénk. Tálaláskor én gazdagon meghintem vaníliás porcukorral, és fahéjas tejföllel kínálom, de ez már ízlés dolga.







Hozzávalók a gombóchoz:

50 dkg túró
15 dkg búzadara
3 db tojás
1 kk só
 eper
 
Hozzávalók a pirított zsemlemorzsához:
 
1 cs zsemlemorzsa
pár ek étolaj


Egy serpenyőbe melegítsük fel az olajat, öntsük hozzá a zsemlemorzsát, majd állandó kevergetés mellett, arra figyelve hogy nehogy megégjen, pirítsuk szép aranybarnára.







A túrót villával törjük össze, majd keverjük hozzá a búzadarát, a sót, és a tojások sárgáját, majd kb. 1-2 órát fóliával letakarva hagyjuk állni. (pl. este is összekeverhetjük majd a hűtőben tároljuk felhasználásig)
 
Mielőtt hozzálátnánk a gombóc készítéséhez verjük fel a tojások fehérjét kémény habnak, és óvatosan, két részletben keverjük hozzá a túrós masszához. (amennyiben a hűtőbe tennénk éjszakára a masszát, akkor előtte keverjük hozzá a tojásfehérje habot, és úgy pihentessük)

A masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat, melyeknek a közepébe egy-egy szem epret tegyünk.

Egy edénybe bőséges vizet forraljunk, és amikor elkezd forrni, helyezzük bele a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben szép lassan főzzük készre. (miután feljön a víz tetejére főzzük még pár percig.... kóstolással ellenőrizzük hogy átfőtt-e rendesen)

Ezután egy szűrőkanállal emeljük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, majd az előzőleg megpirított zsemlemorzsába forgassuk bele.
 
 
 


Tálaláskor a gombócot helyezzük tányérra, ízlés szerint szórjuk meg vaníliás-fahéjas porcukorral, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése