2020. december 30., szerda

B.U.É.K. 2021!

 



EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓNAK, BLOGGERTÁRSAMNAK, ISMERŐSÖMNEK, ROKONOMNAK!

 

 

Leveles tésztás-baconös csavart.

 


A Tante Fanny leveles tésztának köszönhetően a legegyszerűbben elkészíthető ropogtatni való, melynek szerintem helye van a szilveszteri asztalon. A bacontől a tészta finom ízt kap, sütés közben pedig ropogósra sül..... Én szezámmaggal szórtam meg sütés előtt, de ez már ízlés dolga.... mert pl. a köménymag, mák, vagy éppen az apróra vágott dió is remekül illik hozzá. Elfogyasztása után pedig jólesik majd egy-egy pohár finom bor vagy éppen sör.



Hozzávalók:

1 cs Tante Fanny leveles tészta

1 cs szeletelt bacon

1 kisebb tojás a lekenéshez

szezámmag a szóráshoz




A leveles tésztát felhasználás előtt egy fél órával vegyük ki a hűtőből, majd csavarjuk ki a papír segítségével.

Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd mindegyik tésztacsíkra helyezzünk rá egy-egy szelet bacont.

Ezután hajtsuk ketté, majd csavarjuk meg a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kicsit távolabb. (sütés közben meg fognak nőni)

A sütőpapírra helyezett tésztát kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, (alsó-felső sütésnél 200 C-fokra, légkeverésnél 170 C-fokra) majd kb. 20 perc alatt süssük a rudakat szép pirosra, ropogósra.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.


2020. december 29., kedd

Szilveszteri receptajánló.... mákos guba és sütemények, pohárkrémek, puncsok....

Szilveszterkor, és az új év első napján nálunk elmaradhatatlan a lencséből készült ételek, és a mákos sütemények. A mákos gubát pl. többféle változatban készítettem már, valamint a mákos nudli is rendszeres vendég szilveszterkor... de szívesen sütök mákos tortát vagy éppen süteményt is. A pohárkrémeket is szeretjük, és a puncsot is szívesen kortyolgatjuk. Ötletadónak pedig egy csokorba gyűjtöttem kedvenc receptjeimet. 

 

A receptek a képek alatt lévő linkre kattintva olvashatóak:

 


 

 Mákos guba torta

 

 


 Mákos nudli

 

 


 Mákos guba habos vaníliakrémmel

 

 


 Mákos gubafelfújt

 

 


 Mákos guba sült almával vaníliasodóval

 

 


 Máktorta meggyes-habos krémmel

 

 


 Francia mákos krémes

 

 


 Mákos-marcipános keksz

 

 


 Borhabkrém aszalt áfonyával

 

 

 

Citromos pohárkrém habcsókkal, gránátalmával



Szilveszteri puncs



Fűszeres puncs



Almapuncs


2020. december 28., hétfő

Szilveszteri receptajánló.... sós rudak, pogácsák, rágcsálni valók...

A karácsonyi ünnepeknek szinte még a végére sem értünk, máris elkezdődhet a szilveszteri mulatozáshoz a sós  rudak, pogácsák, rágcsálni valók sütése.... A sósak elfogyasztása után pedig jól esik majd egy-egy pohár itóka ezzel is emelve az idei, szerényebb buli hangulatát. Sajnos az idei évben a szilveszter is kicsit más lesz, eltérő a megszokott nagy bulizásoktól, de azért szűkebb baráti körben megünnepelhetjük az új év kezdetét, tele reményekkel.... Egy csokorba gyűjtöttem néhány receptet ezzel is ötletet adva milyen sós finomság kerüljön majd a szilveszteri asztalra......

A receptek a fotók alatt lévő linkre kattintva olvashatóak....

 


Szilveszteri malackák (túrós-krumplis pogácsa)



Sajtos rúd



Szakállas pogácsa

 


Duplán sajtos rúd

 


Tejfölös pogácsa

 


Sajtos ropi

 


Sütőporos füstölt sajtos pogácsa



Gluténmentes sajtos rúd

 


Házi sörperec



Töpörtyűs pogácsa



Túrós-snidlinges rúd



Gluténmentes kréker



Sonkás-sajtos csiga



Sajtos-sós keksz


Magvas kréker



Mini croissant sajttal, baconnel



2020. december 24., csütörtök

Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket!

 


Meghitt, Békés, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Ismerősömnek, Bloggertársamnak!

 

"Nől a dér álom jár,
hó kering az ág közt.
Karácsonynak ünnepe
lépeget a fák közt."
(Weöres Sándor)

 


2020. december 23., szerda

Csokoládékrémes torta.

 


A mai nappal nálunk elkezdődött a kissé előrehozott karácsonyozás, így ez a nap már ünnepi hangulatban telik. Mivel minden évben egy finom tortát készítek ( pl. mézeskalács tortát,  gesztenyekrémes mézeskalács tortát, gesztenyés-habos hótortát, csokoládéálom tortát......az ebéd vagy éppen vacsora lezárásának megkoronázására, így történt ez most is. Az ebéd elfogyasztása után fel is vágtuk ezt a nagyon, nagyon csokoládés tortát..... mert csokoládé az van benne bőven, de senki ne gondolja azt hogy ettől túlságosan is édes  lenne a torta. Csokoládéimádóknak szerintem egyszer szinte kötelező elkészíteni.....



Hozzávalók 1 db kakaós piskótához:

12,5 dkg porcukor 
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
1 ek holland kakaó
2 ek forró víz


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)  


Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd fordítsuk vissza a tésztát egy sütőpapírra, és így hűtsük ki teljesen.
 
Mivel két 23 cm-es tortalapra lesz szükség, így két db kakaós piskótát süssünk!!!!
 
Amikor mindkét piskóta kihűlt, mindegyikből vágjunk ki belő egy-egy 23 cm-es kört, a többi tésztát pedig tegyük félre.




Csokoládékrém hozzávalói:

37,5 dkg étcsokoládé (3 tábla)

37,5 dkg tejcsokoládé (3 tábla)

6 dl Meggle habtejszín

3 cs 3&1-ben instant kávé

2 cs vaníliás cukor

2 ek porcukor

4 ek rum (Jamaikai rum)


A csokoládét tördeljük kisebb darabokra.

A tejszínt tegyük fel melegedni, majd keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az instant kávét és a rumot.

Amikor már jó meleg, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, majd addig kevergessük, míg teljesen felolvad.

Ezután hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) és addig hűtsük hogy jól besűrűsödjön. (közben többször keverjük át)

Amikor a csokoládé már jó sűrűre hűlt, vegyük ki a hűtőből, és robotgéppel keverjük át.




A tortalapok lekenéséhez kell 1 db tortabevonó csokoládé. (Én a Lidli-ben kapható, tejcsokoládés tortabevonót használtam.


A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kenjük le vele mindkét tortalap egyik oldalát, és hagyjuk pár percig állni, hogy a tészta kissé magába szívja.

Ezután helyezzük az egyik tortalapot a csokoládéval lekent felével felfelé egy tortatálra, majd az elkészült csokoládékrém kb. 3/4 részét kenjük rá.

Ezután helyezzük rá a másik tortalapot a csokoládéval lekent felével lefelé, és tenyérrel, óvatosan kicsit nyomkodjuk le, majd kenjük körbe a tortát a maradék csokoládékrémmel.

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a krém dermedjen, és az ízek jól összeérjenek.



Csokoládégolyók hozzávalói:

a maradék piskótatészta

1 cs vaníliás cukor

2 ek porcukor

5 dkg olvasztott csokoládé

1 ek Nesquik kakaó 

2 ek rum (v. rumaroma)

pár kanál lekvár (pl. sárgabarack, eper...)

1 cs tortadara


A maradék piskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. (egy könnyen formázható nem túl lágy, és nem túl kemény masszát kell kapni)

Ezután nedves kézzel formázzunk a masszából ízlés szerinti golyókat, majd forgassuk bele a tortadarába.

Az elkészült golyókat ízlés szerint helyezzük a torta tetejére, majd tálalás előtt szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2020. december 21., hétfő

Mandulás-aszalt gyümölcsös Panettone.

 


Az utóbbi időben hazánkban is egyre többen vásárolnak az ünnepek előtt Panettonét, de miért is ne süthetnénk meg mi magunk ezt a finom, olasz kuglófot. Évek óta egy egyszerűbb, ám nagyon jó recept szerint készítettem el, (recept itt olvasható) de most gondoltam kipróbálom Varga Gábor receptjét, melyet a Cookpad-on találtam, mint "eredeti olasz recept". Az elkészítése nem bonyolult, viszont a kelesztési idő igencsak hosszú, melynek a végére szépen megkelt a tészta. A mandula aromától, és az aszalt gyümölcsöktől pedig finom ízt kapott....  




Hozzávalók a kovászhoz:

12 gramm szárított élesztő

80 ml tej

7 dkg liszt

1 dkg kristálycukor


A langyos-cukros tejhez adjuk hozzá az élesztőt, majd addig hagyjuk állni míg szép habos lesz.

Ezután szórjuk meg a liszttel, takarjuk le folpack fóliával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk bő egy órán át.




Hozzávalók a tésztához:

28 dkg vaj

22 dkg búzaliszt

15 dkg búza-rétesliszt

4 db tojás (közepes)

1 tk só

13 dkg kristálycukor

1 tk mandula aroma

16 dkg kandírozott narancs és citromhéj

10 dkg mazsola (arany)

az előzőleg elkészített kovász


A kovászhoz adjuk hozzá a lisztet, a kikevert tojásokat, a cukrot, a mandula aromát, a sót, majd robotgéppel, közepes sebességen dagasszuk 5 percig a tésztát.

Ezután apránként adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, és dagasszuk még 5 percig, hogy egy teljesen sima tésztát kapjunk.

Ezután adjuk hozzá a kandírozott narancs és citromhéjat, valamint a mazsolát, keverjük össze, majd öntsük ki lisztezett felületre, és gyúrjuk át, gömbölyítsük ki. (ízlés szerint másfajta aszalt gyümölcsöt is adhatunk hozzá)

Egy tálat kenjünk ki olajjal, majd helyezzük bele a kigömbölyített tésztát, takarjuk le folpack fóliával, majd tegyük be a hűtőbe egész éjszakára.

Sütés előtt olajozzunk ki egy kb. 15 cm széles és 15 cm magas sütőformát. (Én egy 20 cm széles és 20 cm magas formát használtam.)

A tésztát vegyük ki a sütőből, gyúrjuk át, majd helyezzük bele a kiolajozott sütőformába.

Ezután langyos helyen kelesszük 6-8 órán át, vagyis addig, hogy duplájára nőjön. (Én 7 órán át kelesztettem, és ezalatt az idő alatt szépen feljött a tészta.)

Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét felvert tojással, és szórjuk meg mandulaforgáccsal.

A sütőt melegítsük elő, (alsó-felső sütés) 165 C-fokra , majd helyezzük be a formát, és kb. 60-70 perc alatt süssük készre. (pl. egy hurkapálcikával ellenőrizzük hogy a közepén is átsült-e a tészta)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el a formát és úgy vegyük ki.


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűvös helyen fém dobozban, vagy letakarva tároljuk.


2020. december 20., vasárnap

Kakaós piskótatekercs banános krémmel.

 


Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis pár, várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik, és hamarosan elkészülnek a krémes torták is. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy vajon milyen ajándék kerül majd a fenyőfa alá. Én a mai vasárnapra egy egyszerű, ám finom krémes piskótatekercset sütöttem, melyet banános krémmel töltöttem meg. Nekünk nagyon ízlett, és szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. 

 

Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!



  Tészta hozzávalói 37x33 cm-es gáztepsihez:


10 dkg liszt
2,5 dkg holland kakaó (cukrozatlan)
12,5 dkg porcukor
4 db tojás (nagy)
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz


A porcukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt keverjük jó habosra. (legalább háromszorosa legyen)

Ekkor állandó keverés mellett, először csorgassuk hozzá a vaníliaaromát, majd kanalazzuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a cukros-tojásos keverékhez. Ezután egy fakanállal óvatosan forgassuk össze a masszát.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk el rajta a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre a piskótát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, rögtön fordítsuk át egy enyhén lisztezett sütőpapírra, majd óvatosan húzzuk le a tésztáról a sütőpapírt. 
 
Ezután takarjuk le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk langyosra hűlni. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen)

Amikor a tészta langyosra hűlt, vegyük le róla a konyharuhát, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel, és így hűtsük ki teljesen.

Közben készítsük el a banános krémet, majd töltsük meg vele a kihűlt tésztát.



Banános mascarponekrém hozzávalói:

1 nagyobb érettebb banán (v. 2 kisebb)

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1 dl Hulala (v. habtejszín+habfix)


A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A banánt törjük össze, vagy turmixoljuk le, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük össze a banános mascarponekrémmel.

Ezután tekerjük ki a papírból a teljesen kihűlt piskótát, majd kenjük meg a krém 2/3 részével, és óvatosan tekerjük fel.

Ezután vonjuk be a maradék krémmel, reszeljünk rá csokoládét, majd tegyük be a hűtőbe (vagy hideg helyre) hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.



 

Tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2020. december 19., szombat

Karácsonyi receptajánló..... torták.

 

Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a gesztenyés, diós, kókuszos, és mákos torták, így összeválogattam a kedvenc receptjeimből egy csokorra valót. Persze a teljesség igénye nélkül, és ezzel szeretnék ötleteket adni az ünnepi torta sütéséhez. A válogatásban vannak egyszerűbben elkészíthető, és kissé több időt igénylő torták, de egyben azért megegyeznek.... mert mindegyik nagyon finom, és krémes. A mézes lapokból álló tortáknak csakis jót tesz, ha pár nappal az ünnep előtt megsütjük, így a lapok kellően felpuhulnak, és az ízek jól összeérnek....

A receptek pedig a képek alatt lévő linkre kattintva érhetőek el!!!

 


 

 Gesztenyekrémes mézeskalácstorta

 


 

Gesztenyés-habos hótorta

 


 

 Csokoládéálom torta

 


 

 Fedák torta

 

 


 Vaníliakrémes máktorta

 


 

Sós karamellás mézeskalács torta

 


 

 Mogyorótorta

 


 

 Mézeskalács torta

 

 


 Kókuszos kókuszkrémes torta

 


 

 Oreo torta

 


 

 Mozart torta

 

 


 Narancsos-marcipános csokoládétorta

 


 

 Stefánia torta

 


 

 Sacher torta

 


 

 Csokoládé torta (gluténmentes)

 

 


 Dobostorta

 


 

 Engadini diótorta

 


 

 Diótorta diós-rumos krémmel

 


 

 Mákos guba torta