EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓNAK, BLOGGERTÁRSAMNAK, ISMERŐSÖMNEK, ROKONOMNAK!
EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓNAK, BLOGGERTÁRSAMNAK, ISMERŐSÖMNEK, ROKONOMNAK!
A Tante Fanny leveles tésztának köszönhetően a legegyszerűbben elkészíthető ropogtatni való, melynek szerintem helye van a szilveszteri asztalon. A bacontől a tészta finom ízt kap, sütés közben pedig ropogósra sül..... Én szezámmaggal szórtam meg sütés előtt, de ez már ízlés dolga.... mert pl. a köménymag, mák, vagy éppen az apróra vágott dió is remekül illik hozzá. Elfogyasztása után pedig jólesik majd egy-egy pohár finom bor vagy éppen sör.
Hozzávalók:
1 cs Tante Fanny leveles tészta
1 cs szeletelt bacon
1 kisebb tojás a lekenéshez
szezámmag a szóráshoz
A leveles tésztát felhasználás előtt egy fél órával vegyük ki a hűtőből, majd csavarjuk ki a papír segítségével.
Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd mindegyik tésztacsíkra helyezzünk rá egy-egy szelet bacont.
Ezután hajtsuk ketté, majd csavarjuk meg a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól kicsit távolabb. (sütés közben meg fognak nőni)
A sütőpapírra helyezett tésztát kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, (alsó-felső sütésnél 200 C-fokra, légkeverésnél 170 C-fokra) majd kb. 20 perc alatt süssük a rudakat szép pirosra, ropogósra.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Szilveszterkor, és az új év első napján nálunk elmaradhatatlan a lencséből készült ételek, és a mákos sütemények. A mákos gubát pl. többféle változatban készítettem már, valamint a mákos nudli is rendszeres vendég szilveszterkor... de szívesen sütök mákos tortát vagy éppen süteményt is. A pohárkrémeket is szeretjük, és a puncsot is szívesen kortyolgatjuk. Ötletadónak pedig egy csokorba gyűjtöttem kedvenc receptjeimet.
A receptek a képek alatt lévő linkre kattintva olvashatóak:
Mákos guba habos vaníliakrémmel
Mákos guba sült almával vaníliasodóval
Máktorta meggyes-habos krémmel
Citromos pohárkrém habcsókkal, gránátalmával
A karácsonyi ünnepeknek szinte még a végére sem értünk, máris elkezdődhet a szilveszteri mulatozáshoz a sós rudak,
pogácsák, rágcsálni valók sütése.... A sósak elfogyasztása
után pedig jól esik majd egy-egy pohár
itóka ezzel is emelve az idei, szerényebb buli hangulatát. Sajnos az idei évben a szilveszter is kicsit más lesz, eltérő a megszokott nagy bulizásoktól, de azért szűkebb baráti körben megünnepelhetjük az új év kezdetét, tele reményekkel.... Egy csokorba gyűjtöttem néhány receptet ezzel is
ötletet adva milyen sós finomság kerüljön majd a szilveszteri asztalra......
Szilveszteri malackák (túrós-krumplis pogácsa)
Sütőporos füstölt sajtos pogácsa
Mini croissant sajttal, baconnel
Meghitt, Békés, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Ismerősömnek, Bloggertársamnak!
A mai nappal nálunk elkezdődött a kissé előrehozott karácsonyozás, így ez a nap már ünnepi hangulatban telik. Mivel minden évben egy finom tortát készítek ( pl. mézeskalács tortát, gesztenyekrémes mézeskalács tortát, gesztenyés-habos hótortát, csokoládéálom tortát......az ebéd vagy éppen vacsora lezárásának megkoronázására, így történt ez most is. Az ebéd elfogyasztása után fel is vágtuk ezt a nagyon, nagyon csokoládés tortát..... mert csokoládé az van benne bőven, de senki ne gondolja azt hogy ettől túlságosan is édes lenne a torta. Csokoládéimádóknak szerintem egyszer szinte kötelező elkészíteni.....
Hozzávalók 1 db kakaós piskótához:
Csokoládékrém hozzávalói:
37,5 dkg étcsokoládé (3 tábla)
37,5 dkg tejcsokoládé (3 tábla)
6 dl Meggle habtejszín
3 cs 3&1-ben instant kávé
2 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor
4 ek rum (Jamaikai rum)
A csokoládét tördeljük kisebb darabokra.
A tejszínt tegyük fel melegedni, majd keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az instant kávét és a rumot.
Amikor már jó meleg, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, majd addig kevergessük, míg teljesen felolvad.
Ezután hagyjuk hűlni, majd tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) és addig hűtsük hogy jól besűrűsödjön. (közben többször keverjük át)
Amikor a csokoládé már jó sűrűre hűlt, vegyük ki a hűtőből, és robotgéppel keverjük át.
A tortalapok lekenéséhez kell 1 db tortabevonó csokoládé. (Én a Lidli-ben kapható, tejcsokoládés tortabevonót használtam.
A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kenjük le vele mindkét tortalap egyik oldalát, és hagyjuk pár percig állni, hogy a tészta kissé magába szívja.
Ezután helyezzük az egyik tortalapot a csokoládéval lekent felével felfelé egy tortatálra, majd az elkészült csokoládékrém kb. 3/4 részét kenjük rá.
Ezután helyezzük rá a másik tortalapot a csokoládéval lekent felével lefelé, és tenyérrel, óvatosan kicsit nyomkodjuk le, majd kenjük körbe a tortát a maradék csokoládékrémmel.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a krém dermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Csokoládégolyók hozzávalói:
a maradék piskótatészta
1 cs vaníliás cukor
2 ek porcukor
5 dkg olvasztott csokoládé
1 ek Nesquik kakaó
2 ek rum (v. rumaroma)
pár kanál lekvár (pl. sárgabarack, eper...)
1 cs tortadara
A maradék piskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk össze. (egy könnyen formázható nem túl lágy, és nem túl kemény masszát kell kapni)
Ezután nedves kézzel formázzunk a masszából ízlés szerinti golyókat, majd forgassuk bele a tortadarába.
Az elkészült golyókat ízlés szerint helyezzük a torta tetejére, majd tálalás előtt szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Az utóbbi időben hazánkban is egyre többen vásárolnak az ünnepek előtt Panettonét, de miért is ne süthetnénk meg mi magunk ezt a finom, olasz kuglófot. Évek óta egy egyszerűbb, ám nagyon jó recept szerint készítettem el, (recept itt olvasható) de most gondoltam kipróbálom Varga Gábor receptjét, melyet a Cookpad-on találtam, mint "eredeti olasz recept". Az elkészítése nem bonyolult, viszont a kelesztési idő igencsak hosszú, melynek a végére szépen megkelt a tészta. A mandula aromától, és az aszalt gyümölcsöktől pedig finom ízt kapott....
Hozzávalók a kovászhoz:
12 gramm szárított élesztő
80 ml tej
7 dkg liszt
1 dkg kristálycukor
A langyos-cukros tejhez adjuk hozzá az élesztőt, majd addig hagyjuk állni míg szép habos lesz.
Ezután szórjuk meg a liszttel, takarjuk le folpack fóliával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk bő egy órán át.
Hozzávalók a tésztához:
28 dkg vaj
22 dkg búzaliszt
15 dkg búza-rétesliszt
4 db tojás (közepes)
1 tk só
13 dkg kristálycukor
1 tk mandula aroma
16 dkg kandírozott narancs és citromhéj
10 dkg mazsola (arany)
az előzőleg elkészített kovász
A kovászhoz adjuk hozzá a lisztet, a kikevert tojásokat, a cukrot, a mandula aromát, a sót, majd robotgéppel, közepes sebességen dagasszuk 5 percig a tésztát.
Ezután apránként adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, és dagasszuk még 5 percig, hogy egy teljesen sima tésztát kapjunk.
Ezután adjuk hozzá a kandírozott narancs és citromhéjat, valamint a mazsolát, keverjük össze, majd öntsük ki lisztezett felületre, és gyúrjuk át, gömbölyítsük ki. (ízlés szerint másfajta aszalt gyümölcsöt is adhatunk hozzá)
Egy tálat kenjünk ki olajjal, majd helyezzük bele a kigömbölyített tésztát, takarjuk le folpack fóliával, majd tegyük be a hűtőbe egész éjszakára.
Sütés előtt olajozzunk ki egy kb. 15 cm széles és 15 cm magas sütőformát. (Én egy 20 cm széles és 20 cm magas formát használtam.)
A tésztát vegyük ki a sütőből, gyúrjuk át, majd helyezzük bele a kiolajozott sütőformába.
Ezután langyos helyen kelesszük 6-8 órán át, vagyis addig, hogy duplájára nőjön. (Én 7 órán át kelesztettem, és ezalatt az idő alatt szépen feljött a tészta.)
Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét felvert tojással, és szórjuk meg mandulaforgáccsal.
A sütőt melegítsük elő, (alsó-felső sütés) 165 C-fokra , majd helyezzük be a formát, és kb. 60-70 perc alatt süssük készre. (pl. egy hurkapálcikával ellenőrizzük hogy a közepén is átsült-e a tészta)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk el a formát és úgy vegyük ki.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűvös helyen fém dobozban, vagy letakarva tároljuk.
Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis pár, várakozással
teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A háziasszonyok fejében gondolom már összeállt az ünnepi menü,
elkészültek a mézes és aprósütemények, szép sorban sorakoznak a mákos
és diós bejglik, és hamarosan elkészülnek a krémes torták is. A gyerekek pedig egyre izgatottabbak, hogy vajon milyen
ajándék kerül majd a fenyőfa alá. Én a mai vasárnapra egy egyszerű, ám finom
krémes piskótatekercset sütöttem, melyet banános krémmel töltöttem meg. Nekünk nagyon ízlett, és szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Közben készítsük el a banános krémet, majd töltsük meg vele a kihűlt tésztát.
Banános mascarponekrém hozzávalói:
1 nagyobb érettebb banán (v. 2 kisebb)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl Hulala (v. habtejszín+habfix)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A banánt törjük össze, vagy turmixoljuk le, majd keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük össze a banános mascarponekrémmel.
Ezután tekerjük ki a papírból a teljesen kihűlt piskótát, majd kenjük meg a krém 2/3 részével, és óvatosan tekerjük fel.
Ezután vonjuk be a maradék krémmel, reszeljünk rá csokoládét, majd tegyük be a hűtőbe (vagy hideg helyre) hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a gesztenyés, diós, kókuszos, és mákos torták, így összeválogattam
a kedvenc receptjeimből egy csokorra valót. Persze a teljesség igénye nélkül, és ezzel szeretnék ötleteket adni az
ünnepi torta sütéséhez. A válogatásban
vannak egyszerűbben elkészíthető, és kissé több időt igénylő torták, de egyben
azért megegyeznek.... mert mindegyik nagyon finom, és krémes. A mézes lapokból álló tortáknak csakis jót tesz, ha pár nappal az ünnep előtt megsütjük, így
a lapok kellően felpuhulnak, és az ízek jól összeérnek....
Gesztenyekrémes mézeskalácstorta
Sós karamellás mézeskalács torta
Narancsos-marcipános csokoládétorta
Csokoládé torta (gluténmentes)