MINDEN KEDVES LÁTOGATÓNAK, ISMERŐSÖMNEK, BLOGGERTÁRSAMNAK, SIKEREKBEN, EGÉSZSÉGBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!
MINDEN KEDVES LÁTOGATÓNAK, ISMERŐSÖMNEK, BLOGGERTÁRSAMNAK, SIKEREKBEN, EGÉSZSÉGBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!
Szilveszterkor, és az új év első napján nálunk elmaradhatatlanok a lencséből készült ételek, és a mákos sütemények. A mákos gubát pl. többféle változatban készítettem már, valamint a mákos nudli is rendszeres vendég szilveszterkor... de szívesen sütök mákos tortát, vagy éppen süteményt is. A pohárkrémeket is szeretjük, és a puncsot is szívesen kortyolgatjuk. Ötletadónak pedig egy csokorba gyűjtöttem kedvenc receptjeimet.
A karácsonyi ünnepeknek szinte még a végére sem értünk, máris
elkezdődhet a szilveszteri mulatozáshoz a sós rudak,
pogácsák, rágcsálni valók sütése.... A sósak elfogyasztása
után pedig jól esik majd egy-egy pohár
itóka ezzel is emelve a buli hangulatát. Egy csokorba gyűjtöttem néhány receptet
ezzel is
ötletet adva milyen sós finomság kerüljön majd a szilveszteri
asztalra......
A néphagyomány szerint az év első napján lencsét, babot, borsót..... kell fogyasztani, mert ezek a termények a pénzt, és ezzel együtt a mellénk szegődött szerencsét jelképezik a babona szerint.
Szintén a babona szerint újév napján disznóhúst együnk, mert az kitúrja a szerencsénket, és szárnyast semmiképpen, mert az elkaparja.
Ezeket a népi babonákat figyelembe véve készül nálam minden évben a szilveszteri, és az újévi menü. Ötletadónak pedig összegyűjtöttem kedvenc receptjeimet..... a levesek, sültek, és saláták mindegyike nagyon finom, így bátran merem ajánlani.
A karácsonyi mákos bejgli mellett minden évben készítek mákos gubát is, ez idén is így történt, csak most pohárkrémként került az ünnepi asztalra. A két réteg vaníliakrém között megbújó mákos guba remek ötletnek bizonyult, mert pikk-pakk elfogyott, és csak az üres kelyhek néztek vissza ránk. Persze ezt a pohárkrémet nemcsak az ünnepek alatt érdemes elkészíteni...... egy vasárnapi ebéd lezárásaként is sikerünk lesz vele.
Meghitt, Békés, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Ismerősömnek, Bloggertársamnak!
Tészta hozzávalói 2 db 22 cm-es tortaformához:
Citromos sütőtökkrém hozzávalói:
20-25 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
50 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve (lehet több is)
10 gramm porzselatin + kb. 0,5 dl víz
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A sütőtök szeleteket kenjük meg mézzel, majd süssük készre. Ezután kanalazzuk egy tálba, hűtsük ki, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig. (akár előző nap is megsüthetjük) Felhasználás előtt villával alaposan törjük össze.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük jó habosra. (citrom levet ízlés szerint adjunk hozzá)
Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt sütőtököt, és szintén keverjük simára úgy, hogy ne maradjanak a krémben nagyobb tökdarabok.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez és keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal hogy a hab ne nagyon törjön, apránként keverjük hozzá a sütőtökös mascarponekrémhez.
Amikor a tortalapok kihűltek, és a krém is elkészült, állítsuk össze a tortát.
Helyezzünk a tálcára egy tortalapot, majd kenjük meg a krémmel.... a legfelső tortalapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután tegyük be a tortát pár órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Végül ízlés szerint csorgassunk rá csokoládé ganachet, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé is kellően megdermedjen a torta tetején.
Tálalás előtt legalább egy fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.