2021. december 27., hétfő

Mákos guba pohárkrém.


 

A karácsonyi mákos bejgli mellett minden évben készítek mákos gubát is, ez idén is így történt, csak most pohárkrémként került az ünnepi asztalra. A két réteg vaníliakrém között megbújó mákos guba remek ötletnek bizonyult, mert pikk-pakk elfogyott, és csak az üres kelyhek néztek vissza ránk. Persze ezt a pohárkrémet nemcsak az ünnepek alatt érdemes elkészíteni...... egy vasárnapi ebéd lezárásaként is sikerünk lesz vele.




 Hozzávalók a mákos gubához:

3 db kifli
10 dkg darált mák
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor
kb. 5 dl tej


A kiflit vékonyan karikázzuk fel, majd forgassuk bele a langyos tejbe, de arra figyeljünk nehogy nagyon megszívja magát, és elázzon. 

A darált mákot keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a szórjuk a tejbe áztatott kiflikarikákra, és óvatosan forgassuk össze.




Vaníliakrém hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
3 ek kristálycukor
4 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejet, és a cukrot.

Ezután állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen. (Én kevergetve hűtöttem ki, így nem lesz csomós a puding.)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel egy könnyedebb habbá, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudinghoz. 

Az előkészített poharakba tegyünk két evőkanál vaníliakrémet, majd ízlés szerint tegyünk rá a mákos gubából.

Ezután kanalazzuk rá a maradék vaníliakrémet, és tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt kb. fél órával vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből hogy kissé felmelegedjen, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és mutatós desszertetek volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! A férjemnek nagyon ízlett, mert jó krémes volt.... én sajnos csak néztem hogyan kanalazza befelé. :(

      Törlés