Húsvéti asztalról elmaradhatatlan a kalács, legyen az éppen sós vagy édes. Az idei ünnepei kalács egy kicsit eltért az előző évekre sütöttől, mert tejes kiőrlésű liszttel, és eritrittel készült. Ahhoz hogy a kalács tésztája könnyű és foszlós legyen a liszthez került még sikér és tangzhong is. A fonás nem éppen az erősségem, még van mit gyakorolnom, de úgy érzem már alakul.....
Hozzávalók a tangzhong-hoz:
2 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 dl tej
A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.
Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.
Tipp:
Az elkészült tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben
tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél.
Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni.
A tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de
akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a
kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg
liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet.
Hozzávalók a kalácshoz:
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 dkg tönkölybúza finomliszt
4 dkg sikér
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 db tojássárga (nagy)
1 ek eritrit
1 tk só
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
az előzőleg elkészített tangzhong
1 kisebb tojás a lekenéshez
Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a sikért, és a sót.
A
keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, keverjük hozzá a
tojássárgát, az eritritet, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, kanalazzuk rá a
lisztkeveréket, majd adjuk hozzá az előzőleg megfőzött, és teljesen
kihűtött tangzhongot.
Ezután
a robotgéppel dagasszuk meg a tésztát, majd pár percig kézzel is
dolgozzuk át. Ha szükséges egy kevéske tejet még önthetünk hozzá, nehogy túl kemény legyen a tészta.(természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)
Ezután
a megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd
egy óra alatt, langyos helyen kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt borítsuk ki lisztezett felületre, osszuk el három egyenlő részre, mindegyiket formázzuk gombóccá, majd konyharuhával letakarva kelesszük 15 percig.
Ezután mindegyik tésztagombócot sodorjuk egyforma hosszúra, majd fonjuk meg a kalácsot.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a megfont kalácsot, majd takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30 percig.
Amikor a kalács újra megkelt, kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített alsó-felső sütésnél 200 fokos sütőbe és süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 170 fokra és 35 perc alatt süssük szép aranybarnára. (ha kezdene a kalács túlbarnulni, akkor takarjuk le alufóliával és úgy süssük tovább)
Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd levettem a hőfokot 160 fokra és úgy sütöttem még 35 percig. A sütési idő felénél letakartam alufóliával nehogy túlbarnuljon a teteje.
A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
A kisült kalács tésztája nagyon finom puha, és foszlós. A tangzhongot, és a sikért semmiképpen ne hagyjuk ki, mert különben nagyon tömör lesz a kalács tésztája.