2010. július 31., szombat

Újra a konyhában!!!!! Egy kis képes beszámoló a nyaralásról.

Sajnos olyan gyorsan eltelt ez a pár nap, így gyorsan megkerestem a konyhám kulcsát és holnap már neki is látok a sütés-főzésnek. Bekel vallanom, igen nagyon hiányzott a főzőcskézés, na de tele vagyok ötletekkel, új receptekkel. Most azért szeretnék pár szót ejteni a kiruccanásomról és egy kis képes beszámolóval kedveskedni minden látogatónak. Mivel az indulásunk előtt őrült meleg volt, azt hittük majd mi kibabrálunk az időjárással és a hegyekbe menekülünk. A menekülés megvolt, viszont az idő is meggondolta magát és hűvösre váltott. Ennek persze én csak örültem, mert éppen kirándulásra alkalmas volt. Igaz esőben is, és ragyogó napsütésben is volt bőven részünk. Rengeteget kirándultunk, túráztunk, napi több órát motoroztunk és gyalogoltunk. Finomakat ettünk, ittunk és a lényeg hogy még a mosogatást is más végezte helyettem.:) Nagyon jól éreztem magam, de "mindenhol jó, de legjobb otthon" ezt én is vallom. Már csak egy szép emlék marad ez a pár nap.


Utunk pedig Szombathelytől -- Bécsen át--Grazig vezetett, szebbnél szebb tájakon és sok szép látnivaló kíséretében. Íme egy kis képes szösszenet.
























2010. július 22., csütörtök

HURRÁ NYARALUNK!!!


Végre elérkezett ez a nap is, már igen türelmetlenül vártam. A júniusra betervezett nyaralásunk az időjárásnak köszönhetően elmaradt, így már nagyon vártam a mai napot. Mindent bepakoltam(remélem), gyorsan felkapom magamra a motoros szerkómat, és már indulunk is.

Elzárom a gázt, bezárom a konyhát és a kulcsot jó messzire eldobom.:)))))

Minden kedves látogatómnak, további jó nézelődést, receptválogatást, sütést-főzést és természetesen kellemes pihenést kívánok!!!!!!

2010. július 21., szerda

Citromos-krémtúró torta. (sütés nélkül)




Tavaly nyáron többször is elkészítettem ezt a receptet, nagyon szerettük a kicsit savanykás citromos íze miatt. A több órai hűtőben való pihentetésnek köszönhetően pedig igazán frissítően hatott ránk a nagy melegben. Idén valahogy mindig elmaradt a sok új recept mellett. Ebben a rekkenő hőségben viszont semmi kedvem nem volt sütögetni, így gyorsan összedobtam ezt a tortát. Meleg is van!!! Savanykás és frissítő is volt!!! Így aztán pillanatok alatt csak hűlt helyét találtuk a tányérokon. Jön a hétvége, mindenkinek csak ajánlani tudom, azzal a nagy előnyével, hogy nem kell a sütéssel bajlódni a nagy melegben.







Piskótás alap hozzávalói:

20 db babapiskóta
10 dkg margarin


A babapiskótát jól összemorzsolni, majd az olvasztott margarinnal formázható masszává gyúrni.
Egy 26 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd egyenletesen belelapogatni a piskótás masszát. 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni. Végül kivenni a hűtőből, majd egy tálcára ráfordítani, lehúzni róla a sütőpapírt és visszahelyezni a formába.


Túrókrém hozzávalói, és készítése:

2,5 dl víz
1 cs vaníliás pudingpor

A pudingport simára keverni a vízzel, majd sűrűre főzni és teljesen kihűteni.


25 dkg krémes túró (LIDL-ben kapható)
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
citromlé
mazsola


A túrót a cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű citromlével robotgéppel jól kikeverni, majd belekeverni a kihűlt pudingot. Végül hozzáadni a mazsolát is.

1 dl víz
10 g porzselatin

A vizet felforralni, majd a tűzről levéve simára keverni benne a porzselatint. Teljesen kihűteni, majd ezt is a túrós krémhez keverni.


5 dl Hulala (növényi tejszín v. tejszín)


A Hulalát kemény habbá verni, majd kisebb adagokban, óvatosan fakanállal a túrós masszához keverni.

Végül ezt a túrós-habos krémet a tortaformában lévő piskóta alapra kanalazni. Tetejét egyenletesen elsimítani és citromkarikákkal díszíteni. Tortazselével leönteni, majd 2-3 órára a hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.

A hűtőből kivéve rögtön tálalni!!!! Nagyon finom, frissítő torta.







Cukkinis-ricottás Galette.




Galettét már többször sütöttem édes, gyümölcsös változatban. Igaz nem saját készítésű tésztával, mert bevallom kicsit lusta vagyok, és a leveles tészta erre pont alkalmas. Most a sok cukkininek köszönhetően, gondoltam kipróbálom a sós változatot is. Volt itthon ricotta, amit már sürgősen felkellet használni, így született meg ez a recept. Nekem nagyon ízlett, és igaz húsmentes, de mégis igen laktató volt. Ízesíteni mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti. Ricotta helyet természetesen túróval, sőt juhtúróval is készíthető. Sajnos nekem most nem volt itthon juhtúró, de még azt a változatot is megfogom sütni, mert szerintem úgy még sokkal finomabb. Mindenkinek bátran merem ajánlani!!!!




Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
1 db cukkini
25 dkg ricotta (v. túró, juhtúró)
2 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld

őrölt fehérbors
szerecsendió
1 db tojás



A cukkinit vékonyan felkarikázni és sózni, majd kicsit állni hagyni.(így levet enged) Ezután papírtörlőre egymásmellé tenni és a tetejére is papírtörlőt helyezni. Így hagyni addig, ameddig felszívja a nedvességet.

A ricottát egy tálba tenni, majd hozzáadni az apróra vágott újhagymát, a petrezselyemzöldet, és belenyomni a fokhagymát.
Ízlés szerint fűszerezni, majd jól összekeverni.

Az előnyújtott leves tésztából két egyforma méretű kört kivágni, majd az alját ahova a töltelék kerül, tojással megkenni. Rákanalazni az ízesített ricottát, majd a tetejét kirakni a cukkinivel. Ezután körben ráhajtani a tésztát, és szintén megkenni tojással. A cukkinire egy kevés olívaolajat csorgatni.

Előmelegített sütőbe helyezni, és közepes lángon szép pirosra sütni.

Langyosan tálalni, de hidegen is nagyon finom.

2010. július 20., kedd

Pizza!!! Pizza!!!! Pizza!!!




Igen kérem, pizzát sütöttem!!!! Akik figyelemmel kísérik a blogomat, tudják hogy imádom a kelt tésztát és a pizzát is, de én magam nem nagyon próbálkoztam eddig a sütésével. Nagyokat nyelek, ha valamelyik blogban éppen szembetalálkozom vele, és olyankor esetleg engedek a csábításnak és rendelek egyet. Ma viszont egy hirtelen ötlettől vezérelve, eldöntöttem én bizony nekiállok és pizzát sütök. Előtte áttanulmányoztam a Pizza-Pizzéria rengeteg receptet tartalmazó oldalait, majd hozzáfogtam. Jó, lehet nem a legtökéletesebbre sikerült, de én nagyon elégedett vagyok vele és tanulva az esetleges hibákból, legközelebb (mert lesz legközelebb!!!) jobban fog sikerülni. Gáztepsiben sütöttem, mert a megformázásra már végképp nem vállalkoztam. Finom volt, jó volt, folyt. köv.





Hozzávalók egy gáztepsi méretű pizzához:


50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
2 kk. só
1 ek olaj
1 tk  cukor
1 dl langyos víz


A langyos tejet elkeverni a cukorral, majd belemorzsolni az élesztőt és felfuttatni.

A lisztet keverőtálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni és beleönteni a felfuttatott élesztőt. Egy kevés liszttel galuska állagú masszát keverni, majd a tetejére lisztet szórni. Letakarva a kovászt a kétszeresére keleszteni. (kb.15-20 perc alatt kel meg.)

Az idő lejárta után hozzákeverni a sót, az olajat a langyos vizet és elkezdeni dagasztani. Én a robotgép dagasztó fejével dagasztottam, de kézzel is lehet. Addig dagasztani, míg a tészta elválik a tál falától, ekkor a tetejét megszórni liszttel és letakarva langyos helyen a duplájára keleszteni.

A megkelt tésztát lisztezett felületen jól átgyúrni, majd, az olajjal kikent tepsibe helyezni, és a kezünkkel tepsi méretűre nyomkodni úgy, hogy a széleinél kicsit vastagabb maradjon a tészta.


Szósz hozzávalói:


3 dl sűrített paradicsom
1 dl víz
1 ek olívaolaj
1db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
csipet só
őrölt bors (ízlés szerint)
1 kk oregánó
1 kk bazsalikom
1 kk majoranna

kell még 10-15 dkg reszelt sajt a szóráshoz



A vöröshagymát felaprítani, majd az olajon elkezdeni párolni, közben pedig belenyomni a fokhagymát is. Amikor már üvegesre párolódott, hozzáönteni a vízzel összekevert sűrített paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezni, és sűrűn kevergetve készre főzni. Végül botmixerrel pépesíteni.

A tepsibe lévő tészta tetejére egyenletesen rákanalazni a paradicsomszószt, majd ízlés szerinti feltéttel gazdagon megszórni. Én kétféle szalámit, gombát és virslit tettem rá.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 perc alatt készre sütni. A sütési idő vége felé megszórni a reszelt sajttal. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Tálaláskor ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni..


Túrókrémes brownie málnaöntettel.


Chef Vikinél láttam meg ezt a receptet, és mivel mindketten csokoládé őrültek vagyunk semmiképpen nem hagyhattam ki. Igaz én a tetejét nem csokoládéval öntöttem le, mert szerencsére megint volt egy adag málnám és abból készítettem hozzá öntetet. Ez persze semmit nem változtatott az élvezeti értékén, sőt szerintem a kissé savanykásabb málnás íz, nagyon is illett hozzá. Csokoládéval leöntve is isteni lehetett, az a változat Vikinél szemrevételezhető!!!! Mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki vállalkozik ebben a melegben a sütkérezésre. Engem még az időjárás eme viszontagságossága sem tudd eltéríteni a konyha melegétől.:)) Végül a végeredmény kárpótol minden csepp verejtékért.

Tésztához valók:

12 dk liszt
1 tk sütőpor
2 db tojás
18 dk porcukor
10 dk margarin
3 ek kakaó


A margarint és a kakaót lassú tűzön összeolvasztani, majd hagyni langyosra hűlni.
A két egész tojást és a porcukrot fehéredésig keverni, majd először hozzáadni a margarinos-kakaós keveréket, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet.

Túrókrém hozzávalói:

25 dk túró
5 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj


Egy tálba tenni a túrót és hozzáadni a cukrot, a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel jól kikeverni.

Egy 22 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd a tésztának a felét beleönteni, és óvatosan elkenni rajta.
A tetejére kanalazni a túrókrémet és kicsit elegyengetni rajta. (óvatosan mert können feljön a túró, én vizes kanállal simítottam el)
Végül szintén rákanalazni a megmaradt tésztát és óvatosan elegyengetni.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20-25 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
Én a formában hagytam teljesen kihűlni, Viki viszont rácsra téve hűtötte. Mindkét változat kipróbált, és bevált.
Ha kihűlt a tetejét olvasztott csokoládéval bevonni. Én csokoládé helyett málnaöntet készítettem hozzá.

Málnaöntet:

30 málna
cukor
1 db vaníliás cukor
pici fahéj
1/2 ek keményítő
pici víz

Egy edénybe tenni a málnát, az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliás cukrot és egy pici fahajat, majd lassú tűzön párpercig főzni.
Ezután szűrőn átpaszirozni, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe.
A keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a málnát visszatenni a tűzre, és állandó keverés mellett hozzáadni a keményítőt. Kicsit összerotyantani és kihűteni.
Tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgatni a málnás öntetet.

2010. július 19., hétfő

Fűszeres túróval töltött sült paprika.




Nagyon szép kaliforniai paprikát vettem a hétvégén. Igaz még nem volt határozott célom vele, de gondoltam majd csak elfogy. Bizony kár lett volna otthagyni a boltba, mert végül úgy döntöttem, hogy megtöltöm túróval és megsütöm. Nagyon finom lett!!!!! Kicsit nézelődtem, ötleteket gyűjtöttem, találtam is többféle receptet, melyekből a végén a saját ízlésemre alakítottam ki ezt a receptet. Pestóval töltött csirkemell mellé tálaltam köretként a vasárnapi ebédnél. Más nem is kellett hozzá, így is egy kiadós, ám szerintem kicsit diétás ebéd volt. Vegetáriánusoknak a csirkemell elhagyása nélkül ajánlanám kipróbálásra, mert szerintem úgy is megállja a helyét.





2 db kaliforniai paprika
25 dk túró
1-2 ek tejföl
1 db vöröshagyma
petrezselyemzöld

őrölt fehérbors
kakukkfű
bazsalikom
szezámmag
olívaolaj


A paprikákat kétfelé vágni, majd eltávolítani a magházukat. Kicsit besózni a belsejét.
A túrót villával összetörni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és a petrezselyemzöldet. Ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel ízesíteni és belekeverni a tejfölt is.
Ezt a jól kikevert túrós masszát a félbevágott paprikákba tölteni.
Egy tepsibe egy pici olívaolajat önteni, majd belehelyezni a megtöltött paprikákat és a tetejüket szezámmaggal jól megszórni.
Előmelegített sütőbe tenni, és kb. 30 perc alatt készre sütni.
Sült hús mellé köretként tálalni, de csak úgy magában egy könnyű vacsoraként is fogyasztható.

2010. július 18., vasárnap

Őszibarack krémleves pirított mandulával.




A kánikulában nincs is jobb egy finom, jól behűtött krémlevesnél. Mivel a nagy melegnek éppen nem vagyunk híján, vagyis mára azért kicsit mérséklődött, de ez szinte észre sem vehető. A tegnapi bevásárlás során, gyönyörű őszibarackot sikerült beszereznem, így nem volt kétséges, hogy a mai ebéd, a belőle készült krémleves lesz. Azért hogy legyen ideje kellőképpen lehűlni, és az ízek jól összeérjenek, így már tegnap este elkészítettem. Bizony olyan isteni illata volt, hogy nagy önuralomra volt szükségem, hogy rögtön be ne kanalazzam az egészet. Persze gyorsan elvetettem ezeket a gondolatokat, így maradhatott meg mára a finom leves.:))






 Hozzávalók 2 adag leveshez:

6 db őszibarack
2 dl édes fehérbor
4 dl víz
2 cs vaníliás cukor
cukor
5-6 db levél citromfű
4 db szegfűszeg
fahéj
3 dl tejszín
1/2 cs vaníliás pudingpor



A barackokat meghámozni, majd ízlés szerint feldarabolni.
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel és a borral. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot, és a fűszereket hozzáadva, pár percig főzni. Ezután a tűzről levéve, kiszedni belőle a citromfüvet és a fűszereket, majd botmixerrel pépesíteni.

A pudingport simára keverni a tejszínnel. A barackos pépet visszahelyezni a gázra, majd amikor már újra forr, állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínes pudingot.
Állandó keverés mellett újra felforralni, egy-két percig még főzni, majd levenni a tűzről és kihűteni.
Érdemes előző nap elkészíteni, majd a hűtőszekrénybe tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a hideg krémlevest ízlés szerint pirított mandulával megszórni, és úgy kínálni. Ízlés szerint tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

2010. július 17., szombat

Cukkini sörtésztában.




DebiGabinál láttam meg ezt a sörtésztában való panírozást nemrégiben. Ő különböző zöldségeket sütött ebben a panírban, én viszont a cukkinit készítettem el ilyen formában. A recept összetevőin semmit nem változtattam, viszont annyiban eltértem, hogy én először megforgattam egy kis lisztbe a jól lecsepegtetett cukkinit. Így jobban ráragadt a tészta és vastagabb lett rajta a panír. Ízre nagyon finom lett és nem kell megijedni, mert szerintem nem érződik rajta a sör íze. Tálaláskor majonézes tormát kínáltam hozzá, de ízlés szerint rizs, vagy krumpli körettel is tálalható.





1 közepes méretű cukkini
2 dl sör
20 dk liszt (+ a forgatáshoz)
3 db tojás
1 tk só
őrölt fehérbors
olaj


A cukkinit felszeletelni, de ne legyen túl vastag, majd besózni és kicsit állni hagyni.
A tojások sárgáját jól kikeverni a sörrel, a sóval és az őrölt borssal, majd hozzákeverni a lisztet is.
A tojások fehérjét kemény habbá verni, majd óvatosan a sörös masszához keverni.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd a jól lecsepegtetett cukkinit először lisztbe, majd a sörös masszába jól beleforgatni és óvatosan belehelyezni a forró olajba.
Először közepes lángon szép pirosra sütni az alsó felét, majd átfordítani és a lángot nagyobbra véve ezt a felét is szép pirosra sütni.
Végül papírtörlőre kiszedni, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.
Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálni hozzá. Én majonézzel jól kikevert tormával tálaltam.

2010. július 16., péntek

Dinnyés-mascarponés pohárkrém.




Nagyon szeretem a meleget, kedvenc évszakom a nyár, de ez a rekkenő kánikula már szinte sokkoló!!!!!! Sütésre még csak gondolni sem mertem ma, viszont volt itthon görögdinnye és abból készítettem egy finom pohárkrémet. Pikk-pakk elkészült és egy rövid ideig tartó, hűtőben való pihentetés után már kanalaztuk is. A nagy melegben bizony jólesett ez a jó hideg desszert. Sárgadinnyével is nagyon finom!!! Az előttünk álló meleg hétvégére mindkettő kipróbálását bátran merem ajánlani mindenkinek.



Hozzávalók 4 db fagylaltos kehelyhez:

50 dkg görögdinnye
10 dkg mascarpone
1 dl Hulala
1 cs vaníliás cukor
porcukor
karamellizált szezámmag



A dinnyét kimagozni és felkockázni.

A mascarponét kikeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverni. (így sokkal könnyedebb lesz a krém)

Végül a fagylaltos kelyhekbe felváltva belekanalazni a feldarabolt görögdinnyét, és a krémet.

Legalább fél órára a hűtőbe tenni, hogy kellőképpen lehűljön.

A hűtőből kivéve a tetejét barna cukorral karamellizált szezámmaggal megszórni, majd úgy kínálni. Karamellizált szezámmag helyett megszórhatjuk pl. pörkölt mogyoróval, vagy éppen mandulaforgáccsal.


2010. július 15., csütörtök

Cukkinis-juhtúrós muffin.




Akik ismernek, tudják hogy cukkini imádó vagyok. Mindenféle formában eltudom képzelni az elkészítését, és ki is próbálom. Általában igen nagy sikerrel, mert olyan még nem készült ami nekem ne ízlett volna. Sőt akik megkóstolták, mind ezen a véleményen vannak. A napokban Tökmagi hívta fel a figyelmemet az ő általa készített cukkinis muffinra. Megnéztem a receptet és rögtön tudtam, hogy ez pont nekem való. Ma igaz rekkenő meleg volt(van), de mivel az ebéd a szabadban készült, így csak nem bírtam tovább és megsütöttem. Nagyon finom lett!!!! A juhtúró és a sajt íze, valamint a cukkinitől kapott szaftossága, egy igen finom, sós muffint eredményezett. Mindenkinek csak ajánlani tudom, egy pohár jó hideg sör kíséretében.


Hozzávalók:

25 dkg cukkini
10 dkg juhtúró
10 dkg sajt(trappista)
1 db tojás
0,5 dl olaj
1,2 dl tej
20 dkg liszt
2 kk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
1 tk só
őrölt fehér bors


Egy tálba tenni a tejet, az olajat, a tojást, a sót, az őrölt borsot és habosra keverni. Ezután hozzáadni a juhtúrót és simára keverni.

A lisztet összekeverni a sütőporral és a szódabikarbónával, majd az előzőleg kikevert masszához keverni.

Végül nagy lyukú reszelőn belereszelni a cukkinit és a sajtot, majd szintén jól összekeverni.

A muffin formát kivajazni és megszórni zsemlemorzsával, majd belekanalazni a masszát.(én szilikonos formába tettem, így nem kentem ki)

Előmelegített sütőben közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.

A sütőből kivéve rácsra szedni, majd tálalás előtt langyosra hűteni.

Tárcsán készült ebéd.



Ma megint rekordot dönt a meleg, így az ebédet a legegyszerűbb módon készítettem el. Tárcsán sütöttem meg a húst és a krumplit is, így a konyha mentesült a nagy melegtől, na meg persze én is. Viszont egy nagyon finom ebédet tudtam tálalni. Igaz diétásnak nem volt mondható, mivel a sertés hasaalját pácoltam be, és az bizony elég szaftos. Na, de néha ilyen, kicsit zsírosabb ebédet is megengedhetünk magunknak. Kovászos uborkával ettük, és most itt pihegek a jóllakottságtól és a melegtől az internet előtt. Recept különösebb nincs is, mindenki a saját ízlésének megfelelően pácolhatja, és sütheti a számára legmegfelelőbb húst. A krumplit kicsit sós vízben előfőztem, majd leszűrtem és végül a finom fűszeres zsírban kisütöttem.

Mindenkinek csakis ajánlani tudom az ebéd ilyen módon való elkészítését ebben a nagy kánikulában.

2010. július 14., szerda

Cukkinis-mozzarellás farfalle.



Ilyen rekkenő hőségben, mint amilyen ma is volt, nemszívesen töltök órákat a meleg konyhában főzéssel. Enni viszont kell, igaz az étvágyunk is kisebb, mint általában. Gondolom ezzel mindenki így van. Mivel bőségesen terem a cukkini a kertbe, így adott volt az ebéd alapjául. Már csak valami olyat kellett kitalálni, amely igen gyorsan elkészül. A hűtő szemrevételezése után, ez a cukkinis tészta kerekedett ki belőle. Nagyon finom lett!!! Már tavaly is többféleképpen párosítottam a cukkinit és a tésztát, és állítom egyik finomabbra sikerült mint a másik. A mai ebéd igen nagy előnye még, hogy egy bő félóra alatt elkészült és már tálalhattam is.





1 db cukkini
1 cs bacon
1 db vöröshagyma
4-5 db paradicsom
1,5 dl fehérbor
15-20 dk farfalle (masnitészta)
mozzarella

oregánó
őrölt fehérbors

A bacont felkockázni, majd egy serpenyőbe tenni és ropogósra sütni. Kiszedni egy tányérra és félretenni.
A fennmaradt zsíron elkezdeni párolni az apróra vágott vöröshagymát, majd ha már üveges, hozzáadni az apró kockára vágott cukkinit. Jól összeforgatni, majd felönteni a borral és ízlés szerint fűszerezni. Puhára párolni, majd ekkor beletenni a kockára vágott paradicsomot és a kisütött bacont, majd óvatosan összeforgatni. Párpercig együtt párolni.(ekkora már szinte minden levét elfőtte)

Közben a tésztát enyhén sós vízbe kifőzni, majd leszűrni és óvatosan hozzákeverni az elkészült cukkinihez.(a tésztát nem kell leöblíteni)
Tetejére csipkedni az ízlés szerinti mennyiségű mozzarellát és lefedve állni hagyni még párpercig.(a tűzről levéve, pihentetni) Ezalatt az idő alatt a tészta magába szívja azt a kis szaftot ami a cukkini alatt maradt, a sajt pedig szépen megolvad.
Rövid idő alatt, egy finom és laktató ebédet tálalhatunk.

Éclair (Ekler fánk) sajtoskrémmel töltve.


Nem is olyan régen sütöttem Éclair fánkot és akkor édes töltelékkel készült. Most egy kicsit változtattam a tölteléken és a jól bevált sajtoskrém került bele, mellyel a sajtos rolót töltöttem meg. Így a tésztából is kihagytam a cukrot, de az elkészítése, sütése ugyanúgy történt. Igaz tanulva a múltkori sütésen, most egy kicsit vastagabb tésztát nyomtam a sütőpapírra, így magasabbak lettek a fánkok. Nagyon finom lett a sajtos töltelékkel is. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kipróbálását.

Tészta hozzávalói:

12 dk liszt
12 dk vaj(v. margarin)
125 ml víz
1 tk só
4 db tojás


Egy edénybe beletenni a vajat, a vizet és a sót, majd elkezdeni forralni.
Ha már forr, hozzáönteni a lisztet és lassú tűzön állandó keverés mellett 5 percig főzni.(egy sűrű masszát kapunk, ezért kell keverni, de nem fog leégni)
5 perc főzés(égetés) után levenni a tűzről és még forrón, egyesével robotgéppel hozzákeverni az egész tojásokat. Egy teljesen sima állagú tésztát fogunk kapni.
Végül egy kinyomózsákba, vagy süteménykinyomóba kanalazni a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kissé távolabb egymástól, 7-8 cm tésztacsíkot nyomni.
A sütőt előmelegíteni 220 fokra, az egyik sarkába egy kis edénybe vizet tenni, hogy párában süljön a tészta. (én légkeverésnél 200 fokon sütöttem)
8 perc alatt szép barnára sütni a tésztát, majd a sütőből kivéve rögtön rácsra tenni és úgy hűteni ki.
A teljesen kihűlt tésztákat, éles késsel kettévágni, majd megtölteni a sajtoskrémmel.


Sajtoskrém:

3 tojássárgája
3 csapott ek liszt
10 dk krémsajt
15 dk trappista sajt
15 dk margarin
3 dl tej

őrölt fehérbors
szerecsendió

Egy edénybe beletenni a tejet, a tojássárgáját, 5 dk reszelt trappista sajtot és a krémsajtot. Ízlés szerint fűszerezni, majd robotgéppel simára keverni.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzni. Hagyni teljesen kihűlni.
A margarint a maradék reszelt sajtot jól kikeverni, majd a teljesen kihűlt krémmel összekeverni. Ha szükséges még utánaízesíteni.
A kettévágott fánkokat ezzel a sajtoskrémmel megtölteni. Rögtön fogyasztható.

2010. július 12., hétfő

Csirkezúzás-gombás-zöldséges rizottó.



A napokban Diánál jártam és ott láttam meg, hogy ő rizottót készített csirkezúzával. Mivel mi is nagyon szeretjük, mind a csirke, mind pedig a pulykazúzát, így kétség nem fért hozzá, hogy én is hamarosan elfogom készíteni. Néha bizony gondban vagyok mi is legyen az ebéd, így ma kapóra jött ez a recept. Én barna rizzsel, gombával, sárgarépával és zöldborsóval készítettem, és nagyon finom lett. Barna rizs helyett, sima rizzsel is főzhető, de én azért választottam ezt a fajtát, mert talán egészségesebb, és mivel a főzési ideje jóval hosszabb, így a zöldségekkel együtt készült el.Vegetáriánusoknak zúza nélkül csakis ajánlani tudom, mert szerintem úgy is egy igen remek ebédet tudunk tálalni.


 Hozzávalók:

50 dkg csirkezúza
1 cs előfőzött barna rizs
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
30 dkg gomba
20 dkg zöldborsó

őrölt fehérbors
2 db húsleveskocka
olívaolaj
víz

A zúzát jól megmosni és feldarabolni. A vöröshagymát apróra vágni, a gombát és a sárgarépát ízlés szerinti méretűre darabolni.

Egy edénybe olajat önteni és elkezdeni párolni a vöröshagymát, majd hozzáadni a feldarabolt zúzát és együtt párolni tovább. Pár perc múlva beletenni a barna rizst és még egy kicsit együtt pirítani, majd felönteni egy pohár vízzel. Ízlés szerint fűszerezni és addig főzni még teljesen elfő a leve. Ekkor hozzáadni a feldarabolt sárgarépát, jól összekeverni majd felönteni két pohár vízzel. Mire elfőtte ezt a vizet is lehet hozzáadni a gombát és a zöldborsót. Szintén jól összekeverni, majd felönteni két pohár vízzel. (a gomba is enged levet)
Szép lassan puhára főzni. Közben többször megkeverni, ha szükséges utána ízesíteni és a vizet pótolni.
Amikor elkészült, teljesen lefedni ez edényt és még pár percig állni hagyni, majd tálalni.

2010. július 11., vasárnap

Málnás krémes.




Krémest már nagyon régen sütöttem, de nemrégiben Andi/cukijában megláttam az ő málnával készített krémesét és rögtön tudtam, ezt nekem is meg kell sütnöm. Persze a lapokat leveles tésztából , nem pedig saját készítésűből sütöttem. Ennél egyszerűbb és szerintem finomabb tésztát úgysem lehetne sütni. Igaz a nagymama annak idején mindig saját készítésű tésztával sütötte a krémest, és volt idő amikor én is, de ma már nem vállalkozom rá. A krémet teljes mértékben úgy készítettem mint ahogy Andi megosztotta velünk. Köszönöm is neki, mert isteni finom!!! Én csak annyit változtattam (és ezért nem is lett olyan szép mint az övé), hogy jóval több málnát tettem bele. Szerencsére, igaz nem nagyon látszik, de a tésztát nem áztatta el túlságosan, de már nem volt az a finom ropogós. Viszont az íze a sok málnától nagyon finom lett, és ez kárpótol ezért a kis hibáért. Mindenkinek csak ajánlani tudom, nézze meg Andinál, az ő szépséges krémeseit.






2 cs leveles tészta
6 db tojás
25 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
4 cs vaníliás pudingpor
málna


Az előnyújtott leveles tésztát, pár órával a felhasználás előtt kivenni a fagyasztóból és szobahőmérsékleten hagyni teljesen kiengedni. Az alatta lévő papírral együtt tepsire helyezni és villával megböködni, hogy ne púposodjon fel.(kicsit így is felfog púposodni, de ez nem számít)
Ezután forró sütőben kisütni az egyik lapot, ez lesz az alsó tészta.
A másik tésztát kb. egyforma méretűre felkockázni és úgy kisütni, szintén forró sütőben.

A tojások sárgáját jól kikeverni a fele mennyiségű cukorral és a vaníliás cukorral. Egy kevés tejet önteni hozzá, majd egyesével belekeverni a vaníliás pudingport. Addig keverni hogy sima állagú, csomó mentes legyen.
A maradék tejet és a cukor másik felét feltenni a tűzre és ha már elkezd forrni, állandó keverés mellett belekeverni a pudingos-cukros keveréket. Párperc alatt sűrűre főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként óvatosan a forró masszához keverni.

Egy tálcára helyezni a leveles tésztát, kirakni málnaszemekkel (én itt estem túlzásba) majd a meleg krémet szépen egyenletesen rákenni a tetejére. Végül a külön kisütött kis tésztakockákat ráhelyezni a krémre és megszórni porcukorral.Tálaláskor még tejszínhabbal díszíthető, de én ettől most eltekintettem.

2010. július 10., szombat

Málnás tiramisu.




A tiramisu az egyik kedvencem és elég gyakran készítem. Az epres változatát is kipróbáltam, és nekünk az is nagyon bejött. Gondoltam most kipróbálom a málnás változatot is. A babapiskótát málnás szirupba forgattam bele, de azért a tetejére is került egy kevés málna. A krémet pedig a megszokott mascarponekrémet készítettem el. Most tojásos változatban készült, de aki esetleg ebben a melegben kicsit óckodik a tojástól annak a tejszínes változatot ajánlanám. Mindegyik nagyon finom, főleg jól lehűtve ebben a melegben.






Hozzávalók:

málna
22 db babapiskóta
4 db tojás
25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor
reszelt citromhéj
víz
kakaó


A málnát (kb.15 dkg lehetett) egy edénybe tenni és felönteni 2 dl vízzel. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot tenni bele, és egy fél citrom reszelt héját. Feltenni főni és kb. 5-6 percig főzni, majd egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele,majd hagyni langyosra hűlni.

A tojások sárgáját az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral és a mascarponéval jó habosra keverni. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni. Végül a mascarponés krémhez apránként óvatosan hozzákeverni a felvert habot.

Egy jénai tál alját kirakni a málnás szirupba kicsit megáztatott babapiskótával, majd a tetejét kirakni málnaszemekkel. Erre rákanalazni a krém felét, majd a tetejére szintén egy sor málnalében áztatott piskóta kerüljön. Megszórni a maradék málnaszemekkel és rákanalazni a maradék krémet.
Pár órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.(én előző este készítettem el)

Tálalás előtt a hűtőből kivéve a tetejét kakaóval megszórni, és úgy kínálni.

2010. július 8., csütörtök

Petrezselymes-fűszeres vajjal töltött csirkemell párolt zöldségekkel.


Mostanában szinte csak hagyományos ételeket főzök, mint pl. töltött paprika, tökfőzelék stb...Tegnap viszont csirkemell készült méghozzá, hogy ne legyen unalmas, felszúrtam és megtöltöttem fűszeres vajjal, majd baconbe tekerve sütöttem meg. Köretnek pedig sütőzacskóba sütött zöldségeket, és sült krumplit kínáltam hozzá. Így nem is volt sok gondom a főzéssel, mert az előkészületeken kívül a sütő elvégzett helyettem mindent. A hús nagyon finom szaftos lett a közepében lévő petrezselyemtől pedig remek ízt kapott. Legközelebb előre elkészítem ezt a fűszeres vajat, majd jégkocka tartóba lefagyasztom, úgy könnyebb lesz a húsba tölteni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretne egy finom, ám kevés munkával járó ebédet felszolgálni.


2 db filézett csirkemell
1 cs bacon
petrezselyemzöld
5 dk vaj

őrölt bors

A petrezselyemzöldet felaprítani, majd a vajjal és az ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal jól kikeverni.
A csirkemellet felszúrni, majd beletölteni a vajas masszát. Hústűvel átszúrni, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni. Végül bacon szeletekbe betekerni. Vajjal kikent tepsibe egymásmellé helyezni, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütni.

Köret:

cukkini
gomba
sárgarépa
krumpli

ételízesítő
majoranna
őrölt fehérbors
olívaolaj

A zöldségeket feldarabolni, majd sütőzacskóba helyezni és ízlés szerint fűszerezni. Egy kevés olívaolajat önteni rá, majd jól összerázni, hogy a fűszerekkel és az olajjal összekeveredjenek. A zacskót jól bekötni és előmelegített sütőben készre párolni.

A krumplit meghámozni, majd félbevágni. Egy tálba tenni majd sózni, borsozni, megszórni majorannával és egy pici pirospaprikával. Olívaolajat önteni rá és jól összeforgatni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezni. Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
A csirkemellet a párolt zöldségekkel és a sült krumplival tálalni.

2010. július 7., szerda

Cukkinis-sajtos tócsni kukoricaliszttel.




A napokban készítettem cukkinis-sajtos tócsnit ami nagyon finomra sikerült. Ezen felbuzdulva, gondoltam kipróbálom a kukoricalisztes változatot is. Mondhatom nekem még jobban is ízlett, mint a búzaliszttel készült. Igaz nem kellene gluténmentes lisztet használnom (szerencsére), de egyre többször nyúlok a kukoricaliszt után. Van egy (legalábbis számomra) különösen finom íze a vele készült ételeknek. A hozzávalókon nem változtattam semmit, és a mellé kínált tejföl is ugyanaz a petrezselymes ízesítésű volt. Mindenkit csak biztatni tudok, és csakis ajánlani, hogy legalább egyszer próbálja ki a kukoricalisztet és biztosan nem fogja megbánni.





1 zsenge cukkini
10 dk sajt
3-4 ek szezámmag
kukoricaliszt
víz

őrölt fehérbors
olívaolaj

A cukkinit vékonyra felkarikázni, majd zsülienre vágni.
Egy tálba tenni pár evőkanál kukoricalisztet, sót, őrölt borsot és egy kevés vízzel sűrűbb masszát keverni belőle.
Ezután hozzákeverni az zsülienre vágott cukkinit, a reszelt sajtot és az előzőleg kicsit megpirított szezámmagot.
Egy serpenyőbe egy kevés olívaolajat hevíteni, majd egy merőkanállal beletenni a masszából.(egyszerre két adag fér a serpenyőbe)
Lassan szép pirosra sütni az alsó felét, majd óvatosan átfordítani és a másik oldalát szintén pirosra sütni.
Még melegen tálalni és petrezselyemzölddel, vagy fokhagymával ízesített tejfölt kínálni hozzá.

Málnás-diós kocka.



Megint egy málnás süteményt sütöttem, két különböző receptből hoztam össze egyet, de a végeredmény nagyon finom lett. A diót mielőtt a tésztához adtam volna, kicsit megpörköltem, és ez igencsak jót tett neki. A málnát pedig nem sajnáltam belőle, de persze kevesebbel is elkészíthető. Egy igen szaftos, nem túl édes süteményt kaptam, melyhez még egy kis főzés nélküli vaníliapudingot is kínáltam. Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott, már morzsája sincs.:)) Egy kiadós leves mellé második fogásként, nagy sikert könyvelhetünk el vele.




22 x 32 cm-es tepsihez:


25 dk liszt
20 dk porcukor
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1 tk vaníliaaroma
10 dk margarin
2 db tojás
2 dl tejföl
10 dk dió
málna

A margarint és a cukrot elkezdeni robotgéppel kikeverni. Ha már jó habos, akkor egyesével hozzákeverni az egész tojásokat, a sót és a vaníliaaromát.Végül apránként váltakozva belekeverni a tejfölt és szódabikarbónával összekevert lisztet.

A diót kézzel kisebb darabokra törni, majd egy teflon serpenyőben, mérsékelt lángon kicsit megpörkölni.

Az előzőleg kikevert masszához keverni a pörkölt diót, majd óvatosan az ízlés szerinti mennyiségű jól megmosott és lecsepegtetett málnát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, tetejét egyenletesen elsimítan.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 40-45 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
A tepsiben hagyni teljesen kihűlni, majd porcukorral jól megszórni és felszeletelni.
Tálaláskor én főzés nélküli Aranka pudingot kínáltam hozzá.

2010. július 6., kedd

Csokoládés Pavlova málnával.




Megint volt néhány tojásfehérje és úgy gondoltam sütök egy csokoládés Pavlovát. Mivel a málna a kertembe terem, így adott volt hogy azzal fogom megtölteni, na meg persze az elmaradhatatlan mascarponés-habos krémmel. Nagyon szépre sikerült megszárítani megint, pedig kicsit aggódtam, mivel most csokoládé is került a felvert habba. Nem is tudom miért idegenkedtem eddig tőle, mikor nagyon egyszerű és főleg finom desszert. Már alig várom, hogy megint összegyűljön pár darab tojásfehérje és már készítem is a következő, gyümölcsös változatot.






Hozzávalók:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dkg kakaó
5 dkg csokoládé
1 ek keményítő
1/2 tk ecet



A tojásfehérjét elkezdeni robotgéppel lágyabb habbá verni, majd ekkor kanalanként hozzáadni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a kakaót és végül az olvasztott csokoládét. Amikor már elég kemény a hab, akkor először hozzáadni az ecetet, majd a keményítőt is és így verni még pár percig.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral (én szilikonos sütőlapot használtam) és ráhalmozni a habot. Elsimítani úgy hogy egy kb. 20 cm-es kör formája legyen. Közepébe mélyedést alakítani ki.

A sütőt előmelegíteni 130 fokra, majd behelyezni a tepsit és 60-65 percig szárítani a habot.
Kb. 15 perc után a hőfokot 100 fokra mérsékelni, és így szárítani tovább.
A sütés befejeztével, még 30 percig a kikapcsolt sütőben hagyni, becsukott ajtónál.
Végül a sütőajtót kinyitva teljesen kihűteni.

Krém:

10 dkg mascarpone
2 dl Hulala
1 cs vaníliás cukor
porcukor
málna
csokoládé


A mascarponét a vaníliás cukorral, és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral simára keverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverni.

A habtortát egy tálcára helyezni, majd a közepét megtölteni a mascarponés-habos krémmel.
Tetejét bőségesen kirakni málnával, majd olvasztott csokoládéval megcsorgatni.
Azonnal fogyasztható, de ha véletlenül maradna belőle a hűtőben másnapig eltartható. (egy szelettel kipróbáltam és az állaga nem változott meg)

2010. július 5., hétfő

Cukkinis-sajtos-paradicsomos pite.




Cukkinis pitét már sütöttem többször is, de most egy kicsit változtattam a pite tésztán. Nagyon jót tett neki, hogy kukoricalisztet is tettem bele, mert ettől még omlósabb lett. Gondoltam teszek hozzá egy kis szezámmagot is,(mivel mostanában előszeretettel teszek mindenbe, amihez úgy gondolom, hogy illik) és bizony nem bántam meg, mert nagyon finom lett tőle a tészta. Tölteléknek kétféle sajtot, cukkinit, és paradicsomot használtam. Már alig vártam hogy kisüljön és megkóstolhassam, ugyanis olyan finom illatok terjengtek a konyhába.






10 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzacsírás liszt
3 ek szezámmag
1 dl olívaolaj
0,5 dl víz
1 tk só
1 tk sütőpor


Ezeket a hozzávalókat egy tálba tenni és összegyúrni. Egy piteformát kibélelni a tésztával, és 30 percre hűtőbe tenni, pihentetni. Közben ellehet készíteni a tölteléket.


1 cukkini
4-5 db paradicsom
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
1 ek olívaolaj
1 db tojás
2 dl tej
őrölt fehérbors
kakukkfű
bazsalikom
2-3 gerezd fokhagyma


A cukkinit és a paradicsomot vékonyra felkarikázni.
A sajtokat nagyobb lyukú reszelőn lereszelni.
Az egész tojást, az olívaolajat, a tejet, ízlés szerinti mennyiségű sót, és borsot összekeverni.

Kivenni a hűtőből a pitetésztát, és megszórni a kétféle reszelt sajt keverékével. Ízlés szerint fűszerezni a kakukkfűvel, és a bazsalikommal, majd rászórni a fele préselt fokhagymát.
Tetejét kirakni a felszeletelt cukkinivel, és picit sózni, borsozni.
Majd megszórni a maradék reszelt sajttal, és szintén ízlés szerint fűszerezni.
Ennek a sajtos rétegnek a tetejét megint kirakni cukkinivel, és szintén sózni, borsozni.
Végül befedni a felszeletelt paradicsommal.
Óvatosan ráönteni a tejes-tojásos keveréket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
Még langyosan tálalni.

Cukorrépa krémleves.




Nem rosszul írtam le ennek a levesnek a nevét, mert igen kérem a szántóföldön található cukorrépából készült. Akik rendszeresen figyelemmel kísérik a konyhai tevékenykedéseimet, tudják hogy szeretek új, érdekes és lehet kicsit bizarrnak tűnő dolgokat kipróbálni. Ez a leves is egy ilyen, kicsit képtelennek tűnő, ám mégis finom. A napi bacajozásom során, elhaladok egy cukorrépa föld mellett és már pár napja motoszkált bennem a gondolat, hogy valamit készíteni kéne belőle. Hiszen mitől is lenne rossz, amikor cukor formájában a rabjai vagyunk. Végül a levest találtam a legmegfelelőbb ötletnek. Fűszerezve, tejszínnel és krémesen megállta a helyét az ebédnél. Jó, lehet nem fogok minden héten főzni, de nem ez volt az utolsó kísérletem sem a cukorrépával. Bátraknak csakis ajánlani tudom.



30 dk cukorrépa
1 vöröshagyma
1 db húsleveskocka
2 dl tejszín
chili
szerecsendió
gyömbér
vaj


A répát jó alaposan megmosni, majd megpucolni és felkockázni, a hagymát apróra vágni.
Egy edénybe tenni a vajat és elkezdeni párolni a hagymát. Párperc múlva hozzáadni a felkockázott répát, jól összeforgatni és még egy kicsit így párolni. Ezután felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel ízesíteni.(Először csak keveset tenni bele, majd ha szükséges még utána ízesíteni)
Kb. fél óra alatt puhára főzni, majd botmixerrel pépesíteni. Újraforralni, és állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt. Újra jól kiforralni, de főzni már nem kell.
Tálaláskor levesgyöngyel megszórni.






2010. július 4., vasárnap

Lecsó bográcsban.




A nyár slágere a lecsó!!! Nemcsak azért mert gyorsan elkészíthető, hanem még finom is. Szeretjük kolbásszal, tojással esetleg tarhonyával, de főleg friss kenyérrel, péksüteménnyel. A jó idő beköszöntével pedig a lecsó bográcsban készítve a legfinomabb. Állítom ugyanazokból a hozzávalókból, bográcsban főzve sokkal finomabb, mást ízt kap, mintha bent a tűzhelyen készült volna. Az egyszerűbb lecsó készülhet csak hagyma, paradicsom, és paprika hozzáadásával, tehetünk még bele ízlés szerint tojást is, de mi jó gazdagon szeretjük. Így aztán ebbe a lecsóba is került még kétféle kolbász, egy kis császárszalonna, és persze tojás sem maradhatott ki.
 
 




Hozzávalók:
 
4-5 db vöröshagyma

1,5 kg lecsópaprika
 
1-2 db erős paprika
 
1 kg paradicsom
 
30 dkg füstölt kolbász
 
 1 kg jó minőségű lecsókolbász
 
30 dkg császárszalonna
 
10 db tojás
 
só (ízlés szerint)

1 ek pirospaprika
 
 
 
 

 
 

A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, majd szeleteljük fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd szeleteljük fel. A császárszalonnát kockázzuk fel, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
 
A bográcsba először süssük zsírjára a császárszalonnát, majd adjuk hozzá a füstölt kolbászt, és kevergetve süssük pár percig. Ezután szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt vöröshagymát, majd futtassuk meg, hogy kicsit összeessen.

Ezután tegyük vissza a bográcsba az elősütött szalonnát és kolbászt is.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, sózzuk, keverjük össze, és pároljuk pár percig hogy kicsit összeessen, majd adjuk hozzá a paradicsomot is.
 
Kisebb lángon pároljuk félpuhára, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, ha szükséges sózzunk utána, és addig pároljuk tovább hogy a paprika még kissé roppanós legyen, de a kolbász megfőjön.

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, óvatosan forgassuk össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, és mindegyikkel óvatosan keverjük össze. Pár percig még főzzük tovább, hogy a tojás is készre süljön.
 
 
 
 

 

Az elkészült lecsót friss kenyérrel, péksüteménnyel tálaljuk, hogy tunkolni is lehessen.


2010. július 3., szombat

Brassói aprópecsenye.






Reggel éppen azon morfondíroztam, hogy megint egy új napnak nézünk elébe, és vajon mi is készüljön ebédre. A sertéshús adott volt, így aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve, eldöntöttem hogy brassóit készítek. Mivel jó fokhagymásan szeretjük, ezt a fűszeres szaftos húst, így nem is sajnáltam ki belőle. Mivel a jó brassói aprópecsenye titka nem más, mint a kicsit ropogósra sütött krumpli, és a puhára főtt, fűszeres hús, jó sok fokhagymával, így aztán nálam is így készült. Ameddig a hús elkészült, addig szép pirosra, ropogósra sütöttem hozzá a krumplit. Tálaláskor csemegeuborkából készült salátával kínáltam, ezt a finom, és kiadós fogást.





 Hozzávalók:

50 dkg sertéshús (tarja, lapocka, comb..)
fokhagyma ízlés szerint
1 tk őrölt majoránna
1 kk őrölt bors
1-2 tk pirospaprika
só (ízlés szerint)
2 ek olívaolaj (v. étolaj, zsír)
2-3 dl víz






A húst vágjuk fel kisebb kockára, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. A fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott húst, és süssük fehéredésig.

Ezután szórjuk rá az apróra vágott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, és a pirospaprikával, majd pároljuk tovább, míg a hús levet enged.

Ekkor öntsük fel a vízzel, majd lefedve pároljuk puhára a húst.

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fedőt, majd addig süssük tovább, hogy jó sűrű szaft maradjon csak a hús alatt.

Ameddig a hús készül, süssük meg a krumplit, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt keverjük össze a sült krumplit a fűszeres-szaftos hússal, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint pedig kínáljunk hozzá salátát, csemegeuborkát, savanyúságot......