A napokban Diánál jártam és ott láttam meg, hogy ő rizottót készített csirkezúzával. Mivel mi is nagyon szeretjük, mind a csirke, mind pedig a pulykazúzát, így kétség nem fért hozzá, hogy én is hamarosan elfogom készíteni. Néha bizony gondban vagyok mi is legyen az ebéd, így ma kapóra jött ez a recept. Én barna rizzsel, gombával, sárgarépával és zöldborsóval készítettem, és nagyon finom lett. Barna rizs helyett, sima rizzsel is főzhető, de én azért választottam ezt a fajtát, mert talán egészségesebb, és mivel a főzési ideje jóval hosszabb, így a zöldségekkel együtt készült el.Vegetáriánusoknak zúza nélkül csakis ajánlani tudom, mert szerintem úgy is egy igen remek ebédet tudunk tálalni.
Hozzávalók:
50 dkg csirkezúza
1 cs előfőzött barna rizs
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
30 dkg gomba
20 dkg zöldborsó
só
őrölt fehérbors
2 db húsleveskocka
olívaolaj
víz
50 dkg csirkezúza
1 cs előfőzött barna rizs
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
30 dkg gomba
20 dkg zöldborsó
só
őrölt fehérbors
2 db húsleveskocka
olívaolaj
víz
A zúzát jól megmosni és feldarabolni. A vöröshagymát apróra vágni, a gombát és a sárgarépát ízlés szerinti méretűre darabolni.
Egy edénybe olajat önteni és elkezdeni párolni a vöröshagymát, majd hozzáadni a feldarabolt zúzát és együtt párolni tovább. Pár perc múlva beletenni a barna rizst és még egy kicsit együtt pirítani, majd felönteni egy pohár vízzel. Ízlés szerint fűszerezni és addig főzni még teljesen elfő a leve. Ekkor hozzáadni a feldarabolt sárgarépát, jól összekeverni majd felönteni két pohár vízzel. Mire elfőtte ezt a vizet is lehet hozzáadni a gombát és a zöldborsót. Szintén jól összekeverni, majd felönteni két pohár vízzel. (a gomba is enged levet)
Szép lassan puhára főzni. Közben többször megkeverni, ha szükséges utána ízesíteni és a vizet pótolni.
Amikor elkészült, teljesen lefedni ez edényt és még pár percig állni hagyni, majd tálalni.
Egy edénybe olajat önteni és elkezdeni párolni a vöröshagymát, majd hozzáadni a feldarabolt zúzát és együtt párolni tovább. Pár perc múlva beletenni a barna rizst és még egy kicsit együtt pirítani, majd felönteni egy pohár vízzel. Ízlés szerint fűszerezni és addig főzni még teljesen elfő a leve. Ekkor hozzáadni a feldarabolt sárgarépát, jól összekeverni majd felönteni két pohár vízzel. Mire elfőtte ezt a vizet is lehet hozzáadni a gombát és a zöldborsót. Szintén jól összekeverni, majd felönteni két pohár vízzel. (a gomba is enged levet)
Szép lassan puhára főzni. Közben többször megkeverni, ha szükséges utána ízesíteni és a vizet pótolni.
Amikor elkészült, teljesen lefedni ez edényt és még pár percig állni hagyni, majd tálalni.
Eddig csak csirkéből,annak is a melléből készítettem rizottót.Én teszek bele sajtot is,és a tetejére is,(sokat):)!
VálaszTörlésNagyon tetszik,hogy barnarizst használtál,jó ötlet!!
Ez a zúzás ötlet nagyon jó! Én bevallom, oda vagyok a zúzáért, mondjuk főzni már annyira nem buli. De szívesen megenném vacsira a főztödet :)
VálaszTörlésNagyon guszta, bár én maradnék a mellnél :)))
VálaszTörlésDe jó. A zúza nagyon elhanyagolt étel lett mostanában, pedig olcsó és laktató is.
VálaszTörlésGuszta!
Ez egész jól hangzik!!
VálaszTörlésSzép estét kívánok neked Gizi puszillak:))
Igazán házias a zuza miatt de egyben különleges is :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki!
Andi!
VálaszTörlésNyugodtan kipróbálhatod nagyon finom lett. Csirkemellből meg én nem készítettem még, de köszi az ötletet. A sajt az teljesen véletlenül maradt le róla, tudod már öregszem és feledékeny vagyok.:)) Persze így is fincsi volt.
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Araniel!
VálaszTörlésKöszi!! Én elég sokszor főzök, mert nagyon szeretjük.:))
Réka!
VálaszTörlésNeked is köszönöm, és szép estét, jó éjszakát!!Puszi
Livi!
VálaszTörlésKöszönöm! Én is különlegesnek találtam amikor megláttam Diánál, ezért is próbáltam ki.:) Nekünk nagyon bejött.
:))
VálaszTörlésSzép reggelt!!
puszi
Gizi: köszönöm a tippet! :) kipróbálom:)
VálaszTörlésVan számodra egy meglepim, légyszi nézz be hozzám :)
Köszönöm, hogy megemlítettél!
VálaszTörlésÉs micsoda ötlet barna rizzsel!
Szia Gizi!
VálaszTörlésA zúza helyettesíthető pl.: csirkemájjal?
Szia Réka!
VálaszTörlésSzép estét, mivel már arrafelé halad az idő.:))
Ami!
VálaszTörlésRemélem nálad is beválik ez az ötlet.
Voltam nálad, és nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám.:)
Dia!
VálaszTörlésAz csak természetes, hogy belinkeltelek, hiszen tőled kaptam az ötletet.:)
Bárány!
VálaszTörlésTermészetesen helyettesítheted a zúzát májjal, csak akkor azt a főzés vége fele kell a rizses zöldséghez adni. A májnak rövid időre van csak szüksége ahhoz hogy puhára főjön, de biztosan nagyon finom lesz!!!
Köszönöm, neked is
VálaszTörlés...és pihenj ebben a melegben holnap még melegbe lesz.:( puszi
Réka!
VálaszTörlésköszönöm!! Te is vigyázz nagyon magadra!!Puszi
Sziasztok!
VálaszTörlésNem kritika de sajnos nem tökéletes a recept mert a zúzának sokkal több idő kell mint a rizsnek. A rizs már jó a zúza közel sem. Úgyhogy a zúzát elő kell főzni.
Szia!Valóban a zúzának több idő kell mint a rizsnek, de a receptben barna rizs szerepel, és bizony annak jóval hosszabb idő kell ahhoz hogy megpuhuljon mint a fehér rizsnek. Így, ha Te fehér rizzsel szeretnéd elkészíteni, akkor főzd elő a zúzát, mert különben kemény marad.
Törlés