2010. július 12., hétfő

Csirkezúzás-gombás-zöldséges rizottó.



A napokban Diánál jártam és ott láttam meg, hogy ő rizottót készített csirkezúzával. Mivel mi is nagyon szeretjük, mind a csirke, mind pedig a pulykazúzát, így kétség nem fért hozzá, hogy én is hamarosan elfogom készíteni. Néha bizony gondban vagyok mi is legyen az ebéd, így ma kapóra jött ez a recept. Én barna rizzsel, gombával, sárgarépával és zöldborsóval készítettem, és nagyon finom lett. Barna rizs helyett, sima rizzsel is főzhető, de én azért választottam ezt a fajtát, mert talán egészségesebb, és mivel a főzési ideje jóval hosszabb, így a zöldségekkel együtt készült el.Vegetáriánusoknak zúza nélkül csakis ajánlani tudom, mert szerintem úgy is egy igen remek ebédet tudunk tálalni.


 Hozzávalók:

50 dkg csirkezúza
1 cs előfőzött barna rizs
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
30 dkg gomba
20 dkg zöldborsó

őrölt fehérbors
2 db húsleveskocka
olívaolaj
víz

A zúzát jól megmosni és feldarabolni. A vöröshagymát apróra vágni, a gombát és a sárgarépát ízlés szerinti méretűre darabolni.

Egy edénybe olajat önteni és elkezdeni párolni a vöröshagymát, majd hozzáadni a feldarabolt zúzát és együtt párolni tovább. Pár perc múlva beletenni a barna rizst és még egy kicsit együtt pirítani, majd felönteni egy pohár vízzel. Ízlés szerint fűszerezni és addig főzni még teljesen elfő a leve. Ekkor hozzáadni a feldarabolt sárgarépát, jól összekeverni majd felönteni két pohár vízzel. Mire elfőtte ezt a vizet is lehet hozzáadni a gombát és a zöldborsót. Szintén jól összekeverni, majd felönteni két pohár vízzel. (a gomba is enged levet)
Szép lassan puhára főzni. Közben többször megkeverni, ha szükséges utána ízesíteni és a vizet pótolni.
Amikor elkészült, teljesen lefedni ez edényt és még pár percig állni hagyni, majd tálalni.

23 megjegyzés:

  1. Eddig csak csirkéből,annak is a melléből készítettem rizottót.Én teszek bele sajtot is,és a tetejére is,(sokat):)!
    Nagyon tetszik,hogy barnarizst használtál,jó ötlet!!

    VálaszTörlés
  2. Ez a zúzás ötlet nagyon jó! Én bevallom, oda vagyok a zúzáért, mondjuk főzni már annyira nem buli. De szívesen megenném vacsira a főztödet :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, bár én maradnék a mellnél :)))

    VálaszTörlés
  4. De jó. A zúza nagyon elhanyagolt étel lett mostanában, pedig olcsó és laktató is.
    Guszta!

    VálaszTörlés
  5. Ez egész jól hangzik!!
    Szép estét kívánok neked Gizi puszillak:))

    VálaszTörlés
  6. Igazán házias a zuza miatt de egyben különleges is :)
    Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  7. Andi!
    Nyugodtan kipróbálhatod nagyon finom lett. Csirkemellből meg én nem készítettem még, de köszi az ötletet. A sajt az teljesen véletlenül maradt le róla, tudod már öregszem és feledékeny vagyok.:)) Persze így is fincsi volt.

    VálaszTörlés
  8. Araniel!
    Köszi!! Én elég sokszor főzök, mert nagyon szeretjük.:))

    VálaszTörlés
  9. Réka!
    Neked is köszönöm, és szép estét, jó éjszakát!!Puszi

    VálaszTörlés
  10. Livi!
    Köszönöm! Én is különlegesnek találtam amikor megláttam Diánál, ezért is próbáltam ki.:) Nekünk nagyon bejött.

    VálaszTörlés
  11. Gizi: köszönöm a tippet! :) kipróbálom:)

    Van számodra egy meglepim, légyszi nézz be hozzám :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm, hogy megemlítettél!
    És micsoda ötlet barna rizzsel!

    VálaszTörlés
  13. Szia Gizi!
    A zúza helyettesíthető pl.: csirkemájjal?

    VálaszTörlés
  14. Szia Réka!
    Szép estét, mivel már arrafelé halad az idő.:))

    VálaszTörlés
  15. Ami!
    Remélem nálad is beválik ez az ötlet.

    Voltam nálad, és nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám.:)

    VálaszTörlés
  16. Dia!
    Az csak természetes, hogy belinkeltelek, hiszen tőled kaptam az ötletet.:)

    VálaszTörlés
  17. Bárány!
    Természetesen helyettesítheted a zúzát májjal, csak akkor azt a főzés vége fele kell a rizses zöldséghez adni. A májnak rövid időre van csak szüksége ahhoz hogy puhára főjön, de biztosan nagyon finom lesz!!!

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm, neked is
    ...és pihenj ebben a melegben holnap még melegbe lesz.:( puszi

    VálaszTörlés
  19. Réka!
    köszönöm!! Te is vigyázz nagyon magadra!!Puszi

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!
    Nem kritika de sajnos nem tökéletes a recept mert a zúzának sokkal több idő kell mint a rizsnek. A rizs már jó a zúza közel sem. Úgyhogy a zúzát elő kell főzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Valóban a zúzának több idő kell mint a rizsnek, de a receptben barna rizs szerepel, és bizony annak jóval hosszabb idő kell ahhoz hogy megpuhuljon mint a fehér rizsnek. Így, ha Te fehér rizzsel szeretnéd elkészíteni, akkor főzd elő a zúzát, mert különben kemény marad.

      Törlés