2010. július 14., szerda

Éclair (Ekler fánk) sajtoskrémmel töltve.


Nem is olyan régen sütöttem Éclair fánkot és akkor édes töltelékkel készült. Most egy kicsit változtattam a tölteléken és a jól bevált sajtoskrém került bele, mellyel a sajtos rolót töltöttem meg. Így a tésztából is kihagytam a cukrot, de az elkészítése, sütése ugyanúgy történt. Igaz tanulva a múltkori sütésen, most egy kicsit vastagabb tésztát nyomtam a sütőpapírra, így magasabbak lettek a fánkok. Nagyon finom lett a sajtos töltelékkel is. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kipróbálását.

Tészta hozzávalói:

12 dk liszt
12 dk vaj(v. margarin)
125 ml víz
1 tk só
4 db tojás


Egy edénybe beletenni a vajat, a vizet és a sót, majd elkezdeni forralni.
Ha már forr, hozzáönteni a lisztet és lassú tűzön állandó keverés mellett 5 percig főzni.(egy sűrű masszát kapunk, ezért kell keverni, de nem fog leégni)
5 perc főzés(égetés) után levenni a tűzről és még forrón, egyesével robotgéppel hozzákeverni az egész tojásokat. Egy teljesen sima állagú tésztát fogunk kapni.
Végül egy kinyomózsákba, vagy süteménykinyomóba kanalazni a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kissé távolabb egymástól, 7-8 cm tésztacsíkot nyomni.
A sütőt előmelegíteni 220 fokra, az egyik sarkába egy kis edénybe vizet tenni, hogy párában süljön a tészta. (én légkeverésnél 200 fokon sütöttem)
8 perc alatt szép barnára sütni a tésztát, majd a sütőből kivéve rögtön rácsra tenni és úgy hűteni ki.
A teljesen kihűlt tésztákat, éles késsel kettévágni, majd megtölteni a sajtoskrémmel.


Sajtoskrém:

3 tojássárgája
3 csapott ek liszt
10 dk krémsajt
15 dk trappista sajt
15 dk margarin
3 dl tej

őrölt fehérbors
szerecsendió

Egy edénybe beletenni a tejet, a tojássárgáját, 5 dk reszelt trappista sajtot és a krémsajtot. Ízlés szerint fűszerezni, majd robotgéppel simára keverni.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzni. Hagyni teljesen kihűlni.
A margarint a maradék reszelt sajtot jól kikeverni, majd a teljesen kihűlt krémmel összekeverni. Ha szükséges még utánaízesíteni.
A kettévágott fánkokat ezzel a sajtoskrémmel megtölteni. Rögtön fogyasztható.

12 megjegyzés:

  1. Ilyen krémmel még nem ettem, de biztos nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Valahogy nekem ez jobban tetszik, mint édesen. Az epresem nem hozott lázba, ez annál inkább!

    VálaszTörlés
  3. WOW! Nagyon guszta a kép! Szívesen ennék belőle :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet ez a sós változat! Így tkp. a lehetőségek végtelen tárháza áll nyitva előtted :D

    VálaszTörlés
  5. Hú, ezt az epresem óta ki akarom próbálni én is. Nagyon fini lehet!:-))

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Valóban jól illik hozzá ez a krém is, nekünk bejött.:)

    VálaszTörlés
  7. Dia!
    Nekem mindkettő nagyon ízlik.:)))

    VálaszTörlés
  8. Ami!
    Köszi, szívesen küldök!!:)

    VálaszTörlés
  9. Araniel!
    Valóban már a következő töltelék kiagyalásával foglalatoskodom.:))

    VálaszTörlés
  10. Andi/cuki!
    Feltétlen próbáld ki, isteni finom!!:)

    VálaszTörlés
  11. Ez különlegesebb mint az otellós, sajtkrémmel, sosem próbáltam volna ki, ha nem adod az ötletet! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Vikvi!
    Örülök hogy ötletet adhattam egy új töltelék elkészítéséhez.:)

    VálaszTörlés