2010. július 4., vasárnap

Lecsó bográcsban.




A nyár slágere a lecsó!!! Nemcsak azért mert gyorsan elkészíthető, hanem még finom is. Szeretjük kolbásszal, tojással esetleg tarhonyával, de főleg friss kenyérrel, péksüteménnyel. A jó idő beköszöntével pedig a lecsó bográcsban készítve a legfinomabb. Állítom ugyanazokból a hozzávalókból, bográcsban főzve sokkal finomabb, mást ízt kap, mintha bent a tűzhelyen készült volna. Az egyszerűbb lecsó készülhet csak hagyma, paradicsom, és paprika hozzáadásával, tehetünk még bele ízlés szerint tojást is, de mi jó gazdagon szeretjük. Így aztán ebbe a lecsóba is került még kétféle kolbász, egy kis császárszalonna, és persze tojás sem maradhatott ki.
 
 




Hozzávalók:
 
4-5 db vöröshagyma

1,5 kg lecsópaprika
 
1-2 db erős paprika
 
1 kg paradicsom
 
30 dkg füstölt kolbász
 
 1 kg jó minőségű lecsókolbász
 
30 dkg császárszalonna
 
10 db tojás
 
só (ízlés szerint)

1 ek pirospaprika
 
 
 
 

 
 

A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, majd szeleteljük fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd szeleteljük fel. A császárszalonnát kockázzuk fel, a kolbászt pedig karikázzuk fel.
 
A bográcsba először süssük zsírjára a császárszalonnát, majd adjuk hozzá a füstölt kolbászt, és kevergetve süssük pár percig. Ezután szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt vöröshagymát, majd futtassuk meg, hogy kicsit összeessen.

Ezután tegyük vissza a bográcsba az elősütött szalonnát és kolbászt is.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, sózzuk, keverjük össze, és pároljuk pár percig hogy kicsit összeessen, majd adjuk hozzá a paradicsomot is.
 
Kisebb lángon pároljuk félpuhára, majd adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, ha szükséges sózzunk utána, és addig pároljuk tovább hogy a paprika még kissé roppanós legyen, de a kolbász megfőjön.

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, óvatosan forgassuk össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, és mindegyikkel óvatosan keverjük össze. Pár percig még főzzük tovább, hogy a tojás is készre süljön.
 
 
 
 

 

Az elkészült lecsót friss kenyérrel, péksüteménnyel tálaljuk, hogy tunkolni is lehessen.


12 megjegyzés:

  1. Ez igen, ez maga a mennyország

    VálaszTörlés
  2. Szia! Felavattam az új bográcsunkat ma egy isteni lecsóval! Azért a tűzrakásnak is vannak titkai amit mi pesti ficsúrok még nem ismerünk :) ennek ellenére teljes a siker! K

    VálaszTörlés
  3. Ez övön aluli volt, ugye tudod????? :-)

    VálaszTörlés
  4. Rettenet gyengém a lecsó :-)

    Csak azért nem folyik a nyálam, mert reggel kaptam a kolléganőmtől egy tálkával az isteni lecsójából :-DD

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Egyetértek veled!!:))

    VálaszTörlés
  6. Krisztina!
    Látom egyre gondoltunk a lecsóval kapcsolatban. Sokkal finomabb lett a bográcsban.
    A tűzrakás a férjem dolga, szerencsére, de elárulom neked, hogy egyre gyakrabban gázzal melegítünk a bogrács alatt.:)Sokkal szabályozhatóbb a láng, és még ennek ellenére is más az étel íze.

    VálaszTörlés
  7. Dia!
    Nem annak szántam, bocsika érte!!!:)))) Kárpótlásul küldök egy tányérral.:)

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    Nagyon szuper kolléganőd van, hogy még rád is gondolt!!! Most én is betudnék termelni egy adagot, és bizony nekem csorog a nyálam.:))))

    VálaszTörlés
  9. De fincsi lehet...mi mindig tojással csináljuk, én simán annyira nem szeretem.
    A tiéd olyan guszta ^___^

    VálaszTörlés
  10. Araniel!
    Köszönöm!!! Simán én se szeretem, így tojás mindig kerül bele. Ha apa is kér, akkor pedig a kolbászt nem hagyhatom ki. Ez most különösen finom volt.:)

    VálaszTörlés
  11. Csodás, de a kockára vágott hagymát kihagytad, a szalonna és kolbász után rögtön a paradicsomot adtad hozzá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm hogy szóltál, már javítottam is a receptet!!!!

      Törlés