Almás pite az örök, megunhatatlan sütemény. Többféle receptet kipróbáltam már, és mindegyik nagyon finomra sikerült. Most a családi receptet vettem elő amit az anyukám, és a nagymamám sokszor megsütött. A tésztába természetesen zsír került, mivel annak idején a disznóvágásoknak köszönhetően, nem is használtak mást a főzéshez, és a sütemények készítéséhez. Állítom ilyen finom omlós tésztát, pl. vajjal vagy margarinnal soha nem kapnánk. Az almát nem pároltam meg csak lereszelt és ízesítettem, majd így terítettem el a tésztán. A sütési idő pedig éppen elég volt ahhoz, hogy finom puha, szaftos legyen a töltelék. A végeredmény pedig mint a képeken is látszik, egy finom omlós tészta, bőséges almás töltelékkel, melyből nálunk a mazsola sem maradhat ki...
Hozzávalók egy gáztepsihez:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 tk sütőpor
2 ek kristálycukor
1 egész tojás
csipet só
tejföl (amennyit felvesz)
Töltelék hozzávalói:
1,5 kg alma
4 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
10 dkg mazsola
15 dkg darált dió
2 cs vaníliás cukor
A töltelék összeállításával kell kezdeni, mivel az almának kicsit állni kell mielőtt a tésztára kerül.
Az almákat meghámozni, majd lereszelni. Ízlés szerint megszórni kristálycukorral, őrölt fahéjjal és jól összekeverni. Legalább 30 percig állni hagyni, hogy az ízek átjárják, és az alma levet engedjen.
A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a zsírt, és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a csipet só, a kristálycukrot, és a sütőport.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleütni a tojást és belekanalazni 1-2 evőkanál tejfölt.
Elkezdeni összegyúrni, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (a tejfölt én kanalanként adom hozzá, mert a liszttől is függ, hogy mennyi kell bele... lehet kicsit több, de lehet hogy éppen kevesebb)
Az összegyúrt tésztát két egyenlő részre osztani, majd két gombócot gyúrni belőle.
A tepsit vékonyan kizsírozni és megszórni liszttel, majd az egyik tésztát kinyújtani és belehelyezni úgy, hogy a szélét is befedje. (így nem ragad a tepsi oldalához a töltelék, de ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)
Ezután a tésztát megszórni a darált dióval, majd a levétől kinyomkodott almát ráteríteni.(arra figyelni, hogy ne legyen túl szárazra kinyomkodva az alma)
Az almát vaníliás cukorral megszórni, majd ízlés szerinti mennyiségű mazsolával.(a mazsola el is hagyható, ha éppen nem szereti a család) T
Ezután tenyérrel kicsit meglapogatni a töltelék tetejét, hogy egyenletes legyen.
A másik tésztát kinyújtani szintén tepsi méretűre, majd befedni vele a töltelék tetejét. Egy pici tejjel lekenni, majd villával több helyen megszurkodni, hogy sütés közben a keletkező gőz, eltudjon távozni.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon, szép aranybarnára sütni. (Én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni a pitét mielőtt felszeletelnénk.
Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórni, majd felszeletelni, és úgy kínálni.