Reggel még fogalmam nem volt milyen levest is főzzek ebédre. Csakis abban voltam biztos, hogy a levesnek elkell készülnie ebédidőre. Gyorsan előkerestem a régi receptes füzetemet és lapozgatás közben, megakadt a szemem a karfiolkrémlevesen. Nagyszerű, már meg is van mit főzök ma ebédre. Mivel ez a leves gyorsan elkészül, így harangszóra már kanalaztuk is befelé. Nemcsak gyorsan elkészült, de éppen olyan gyorsan el is fogyott. A fűszerekkel együtt puhára főzött karfiolt, pikánssá tette a tejfölös-mustáros habarás. Tálaláskor reszelt sajttal, és levesgyönggyel kínáltam. A legfinomabb pedig, ha szeletelt camember sajtra merjük rá a forró levest, közvetlen tálalás előtt. Nekem sajnos most nem volt itthon camember, így reszelt trappistával szórtam meg a levest.
Hozzávalók:
1 kisebb karfiol
1 db vöröshagyma
3-4 db húsleveskocka
kakukkfű
szerecsendió
őrölt fehérbors
só
1 ek mustár
2 dl tejföl
Floriol olaj
Tálaláshoz:
reszelt sajt
levesgyöngy
A hagymát apróra felvágni, a karfiolt rózsáira szedni és alaposan megmosni, lecsepegtetni.
Egy edénybe beleönteni az olajat, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Amikor már üveges, hozzáadni a lecsepegtetett karfiolt, jól összekeverni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Ezután beletenni a húsleveskockát, és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket, majd puhára főzni.
Amikor már teljesen megpuhult a karfiol, akkor botmixerrel pépesíteni.
A tejfölt, és a mustárt egy kevéske levessel simára keverni, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni.
Jól kiforralni, és még párpercig tovább főzni.
Tálaláskor a leves tetejére reszelt sajtot szórni, és ízlés szerint levesgyönggyel, vagy pirított zsemlekockával tálalni. (nagyon finom még úgyis, ha szeletelt camember sajtra merjük rá a forró levest)
Nagyon finom krémleves:) Pikáns lehet a mustárral, nálunk a brokkoli a menő, de kipróbálom, hátha ez is bejön a gyerekeknek. Nekem mindenképpen ízlene, abban biztos vagyok.
VálaszTörlésFinom lehet így krémlevesnek is, mi is karfiollevest ettünk a hétvégén, de csak hagyományosan, tejfölös habarással.
VálaszTörlésEn mar tobbszor csinaltam karfiol kremlevest, de nem szoktam mustart tenni bele. Nagyon otletes, es pikkans izet adhat. Guszta es finomnak hangzik, es plane annak nez ki!
VálaszTörlésFú ez milyen finom lehet. Szeretem a krémleveseket, a karfiolt is, szóval jöhet együtt is :)
VálaszTörlésJól hangzik! Biztos finom, pikáns íze volt!
VálaszTörlésNagyon tetszik az ízesítése! Ezt ki fogom próbálni. :)))
VálaszTörléshúhh de jól hangzik...
VálaszTörléstrollanyu!
VálaszTörlésNagyon finom íze lett a mustártól, legalábbis nekünk ízlik. Brokkolit valahogy csak nagyon ritkán veszek, de lehet azt is kipróbálom ezzel az ízesítéssel.:)
Kati!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük a hagyományosan készült karfiollevest, jó sok tejföllel. Próbáld ki, hátha nálatok is sikere lesz. :)
Elisabeth!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Nem kell bele sok mustár, mégis egy teljesen más ízt kapunk. Főleg camember sajttal nagyon finom. Rászedem a sajtra a forró levest, és nem tudok ellenállni neki.:)
araniel!
VálaszTörlésAkkor ez a leves éppen neked való!!! Nagy előnye még, hogy gyorsan elkészül.:)
IllésKrisz...!
VálaszTörlésEgy próbát megér!! Amikor először főztem, nem gondoltam volna, hogy egyik kedvenc levesünk lesz.:)
Petra!
VálaszTörlésBiztosan nem fogsz csalódni!!:)
Sandra G.!
VálaszTörlésKöszönöm, és húúú, de milyen finom.:)