A napokban egy újságot lapozgatva a receptes oldalhoz érve, megakadt a szemem a szőlős krémes recepten. Végig olvasva, kicsit kétkedve fogadtam, hogy mi sülhet ki belőle, de a képre tekintve pont azt láttam, amire éppen gondoltam. Két leveles tészta között, szétfolyt, otelló szőlőszemekkel teli krémet. A látvány nem nyerte el a tetszésemet, viszont ötletadónak jó volt. Így aztán elkészült az én otelló szőlős krémesem, mely csak annyiban hasonlít az újságban látotthoz, hogy szintén szőlővel, és leveles tésztából készült. Én a saját jól bevált krémembe kevertem bele a szőlőszemeket, és ezzel töltöttem meg a lapokat. Tejére tejszínhab is került. Nagyon finom volt a ropogós lapok közé töltött, habos, krémes, szőlőszemekkel megbolondított töltelék.
Hozzávalók:
2 cs leveles tészta
6 db tojás
20-25 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
4 cs vaníliás pudingpor
otelló szőlő
5 dl Hulala (v. tejszín)
Az előnyújtott, fagyasztott, leveles tésztát felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyni kiengedni.
Ezután az egyik lapot az alatta lévő papírral együtt, egy tepsire tenni, majd villával megböködni, hogy sütés közben ne púposodjon annyira fel.(így is kissé felfog)
Ezután előmelegített, forró sütőbe helyezni és párperc alatt szép aranybarnára sütni.
A másik lapot sütés előtt egyforma méretűre felvágni, és az előbbi módon szintén szép aranybarnára sütni.
A tojások sárgáját egy tálba tenni, majd a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel simára keverni.
Ezután egyesével belekeverni a vaníliás pudingport, úgy hogy sima állagú, csomómentes legyen.
A maradék tejet összekeverni a maradék cukorral és feltenni forrni. Amikor már elkezd forrni, állandó keverés mellett belecsorgatni a pudingos masszát. Kevergetve párperc alatt, sűrű masszává főzni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a forró masszához keverni.
Végül az előzőleg alaposan megmosott, leszemezett, és teljesen lecsepegtetett szőlőszemeket szintén a krémhez keverni.
Egy tálcára ráhelyezni az egész lapban megsütött leveles tésztát, majd rákanalazni a langyos krémet. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd teljesen kihűteni.
A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd a teljesen kihűlt krém tetejére kenni.
Végül a ráhelyezni a habra a külön kisütött kis tésztalapokat, majd a tetejét porcukorral ízlés szerint megszórni.
Ez nagyon fincsi lehetett :) Irtó jól néz ki!
VálaszTörlésGuszta így a szőlőszemekkel:)
VálaszTörlésEz valami csodás! Habos, krémes....Hm...mesés! Azonnal egy kockát! :o)))
VálaszTörlésEz fantasztikus:) Nagyon jól néz ki, szőlős krémesről sem hallottam még, teljesen lenyűgözött:)
VálaszTörlésEz nagyon guszta ! De szívesen elfogadnék most egy, csak egy kockát!:)
VálaszTörlésNagyon szép és gusztusos édesség:)
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki, isteni lehet
VálaszTörlésNagyon jó receptet találtál!!!
VálaszTörlésVikvi!
VálaszTörlésKöszi, valóban nagyon finom volt benne a szőlő.:)
Kati!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
IllésKrisz...!
VálaszTörlésKöszönöm, már küldöm is.:)
trollanyu!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Eddig még én sem hallottam róla, de nem bántam meg, hogy belekerült a szőlő, mert nagyon finom volt.:)
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Szívesen küldök akár két kockát is.:)
Roza!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Nagyon finom!!:)
Vicuska!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)