2011. október 25., kedd

Otelló-szőlős krémes.



A napokban egy újságot lapozgatva a receptes oldalhoz érve, megakadt a szemem a szőlős krémes recepten. Végig olvasva, kicsit kétkedve fogadtam, hogy mi sülhet ki belőle, de a képre tekintve pont azt láttam, amire éppen gondoltam. Két leveles tészta között, szétfolyt, otelló szőlőszemekkel teli krémet. A látvány nem nyerte el a tetszésemet, viszont ötletadónak jó volt. Így aztán elkészült az én otelló szőlős krémesem, mely csak annyiban hasonlít az újságban látotthoz, hogy szintén szőlővel, és leveles tésztából készült. Én a saját jól bevált krémembe kevertem bele a szőlőszemeket, és ezzel töltöttem meg a lapokat. Tejére tejszínhab is került. Nagyon finom volt a ropogós lapok közé töltött, habos, krémes, szőlőszemekkel megbolondított töltelék. 






Hozzávalók:
2 cs leveles tészta
6 db tojás
20-25 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
4 cs vaníliás pudingpor
otelló szőlő
5 dl Hulala (v. tejszín)




Az előnyújtott, fagyasztott, leveles tésztát felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyni kiengedni.
Ezután az egyik lapot az alatta lévő papírral együtt, egy tepsire tenni, majd villával megböködni, hogy sütés közben ne púposodjon annyira fel.(így is kissé felfog)
Ezután előmelegített, forró sütőbe helyezni és párperc alatt szép aranybarnára sütni.

A másik lapot sütés előtt egyforma méretűre felvágni, és az előbbi módon szintén szép aranybarnára sütni.

A tojások sárgáját egy tálba tenni, majd a fele mennyiségű cukorral,  a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel simára keverni.
Ezután egyesével belekeverni a vaníliás pudingport, úgy hogy sima állagú, csomómentes legyen.

A maradék tejet összekeverni a maradék cukorral és feltenni forrni. Amikor már elkezd forrni, állandó keverés mellett belecsorgatni a pudingos masszát. Kevergetve párperc alatt, sűrű masszává főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a forró masszához keverni.
Végül az előzőleg alaposan megmosott, leszemezett, és teljesen lecsepegtetett szőlőszemeket szintén a krémhez keverni.

Egy tálcára ráhelyezni az egész lapban megsütött leveles tésztát, majd rákanalazni a langyos krémet. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd teljesen kihűteni.

A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd a teljesen kihűlt krém tetejére kenni.

Végül a ráhelyezni a habra a külön kisütött kis tésztalapokat, majd a tetejét porcukorral ízlés szerint megszórni.

16 megjegyzés:

  1. Ez nagyon fincsi lehetett :) Irtó jól néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Guszta így a szőlőszemekkel:)

    VálaszTörlés
  3. Ez valami csodás! Habos, krémes....Hm...mesés! Azonnal egy kockát! :o)))

    VálaszTörlés
  4. Ez fantasztikus:) Nagyon jól néz ki, szőlős krémesről sem hallottam még, teljesen lenyűgözött:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon guszta ! De szívesen elfogadnék most egy, csak egy kockát!:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép és gusztusos édesség:)

    VálaszTörlés
  7. Csodálatosan néz ki, isteni lehet

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó receptet találtál!!!

    VálaszTörlés
  9. Vikvi!
    Köszi, valóban nagyon finom volt benne a szőlő.:)

    VálaszTörlés
  10. IllésKrisz...!
    Köszönöm, már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  11. trollanyu!
    Nagyon köszönöm!!! Eddig még én sem hallottam róla, de nem bántam meg, hogy belekerült a szőlő, mert nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  12. Éva!
    Köszönöm!!! Szívesen küldök akár két kockát is.:)

    VálaszTörlés
  13. Bianka!
    Köszönöm!!! Nagyon finom!!:)

    VálaszTörlés