2011. október 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Hússzeletek tejfölös-zöldséges szószban.



Megint elérkezett a hétvége, és mivel most éppen hosszú hétvége van, így lehet egy kicsivel több időt szánni a főzésre. Igaz ez a recept egy kicsit macerásnak tűnhet, de  nyugodtan ellehet készíteni,  mert csak első olvasásra látszik annak. A végeredmény pedig kárpótol majd mindenkit, mert egy finom szaftos húst kapunk, melyhez nagyon jól illik a tejfölös-zöldséges szósz. Mivel mi kedveljük a szaftosabb húsokat, így én sertés tarjából készítettem, de csirkemellből, vagy pulykamellből is nagyon finom lesz. (már mindkettővel kipróbáltam) Én köretként rizst kínáltam hozzá, de krumplipürével, vagy éppen tésztával is tálalhatjuk.





Hozzávalók:

6 szelet tarja (v. csirkemell, pulykamell)
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
3 dl víz
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
2 db húsleveskocka
3 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt
50 dk mexikói zöldségkeverék
Floriol olaj

A tarjaszeleteket kiklopfolni, majd sózni és megszórni őrölt fehérborssal. Egy  edénybe kevés olajat önteni, felhevíteni, majd párperc alatt elősütni benne a húst. Ezután kiszedni és félretenni.

A visszamaradt olajba beletenni az apróra felvágott vöröshagymát, és elkezdeni üvegesre párolni. Ha már üveges, felönteni a borral és a vízzel, majd ízlés szerint fűszerezni. Ezután visszatenni az elősütött hússzeleteket, és puhára párolni.

Közben a mexikói zöldségkeveréket szintén puhára párolni. (én egy jénaitálba teszem, picit megsózom, lefedem, és a mikróba puhára párolom)

Amikor a hússzeletek teljesen megpuhultak, óvatosan kiszedni a főzőléből, és melegen tartani.

A visszamaradt hagymás levet, botmixerrel pépesíteni. Ezután visszatenni a tűzre és kiforralni.
A tejfölt simára keverni a mustárral és a liszttel, majd állandó keverés mellett a hagymás szószhoz önteni. Párperc alatt, állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni. Ezután hozzáadni az előzőleg megpárolt zöldségkeveréket és jól összekeverni. 
Végül visszatenni a hússzeleteket, majd párpercig együtt főzni, hogy az ízek jól összefőjenek.

Tálaláskor ízlés szerint rizst, krumplipürét, vagy kifőtt penne tésztát kínálhatunk hozzá.

12 megjegyzés:

  1. Hú Gizus,de jó kis szaftos husi,nagyon tetszik a recept ,finom lehet!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gizike-kimondottan nagyon finom, és szaftos, ötletes, recept! Szivesen késziteném én is. Köszi hogy megosztottad ezt a finom receptet!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a szaftos ételeket, finom

    VálaszTörlés
  4. Fenséges ebédet készítettél Gizike!
    Istenien néz ki. Tarja- zöldség- rizs együttes, nyamm- nyamm!!!!

    VálaszTörlés
  5. Ditta!
    Köszi, érdemes kipróbálni. Nálunk nagyon bejött.:)

    VálaszTörlés
  6. Elisabeth!
    Nagyon köszönöm!!! Biztosan neked is ízleni fog.:)

    VálaszTörlés
  7. Maris57!
    Köszi, és örülök hogy tetszik, nyugodtan próbáld ki.:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    Akkor ez a recept pont neked való!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Nagyon köszönöm!!! Isteni finom volt.:)

    VálaszTörlés
  10. Ötletes valóban, étvágygerjesztő a sokszínűsége és még finom is!!! Hétvégén, ha összejön, küldöm a csomagot :)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska!
    Köszönöm, és csakis ajánlani tudom. Előre is köszönöm a csomagot!!! Én még csak ott tartok, hogy mit is küldjek ajándékba.:)

    VálaszTörlés