A napokban bizony nem fáztunk, és ez továbbra is így marad, tehát a sütőt semmi szín alatt nem ajánlott bekapcsolni. Viszont, ha egy finom tortára vágyunk, akkor jól jöhet egy sütés nélküli, ám nagyon krémes, és nagyon finom torta, mint pl. ez a mogyoróvajjal készült. A torta alapja kekszes alap, de ízlés szerint babapiskótával is készíthetjük. A mogyoróvajas krémből nem maradhat ki a mascarpone és a tejszínhab sem.... a tortát pedig a sós karamell teszi még finomabbá, olyan abbahagyhatatlanná. (sós-karamell receptje fázisfotókkal erre a linkre kattintva található) Készíthetjük pl. a vasárnapi ebéd utáni desszertnek, de ünnepi alkalmakon is megállja a helyét.
Hozzávalók a 24 cm-es kekszes alaphoz:
25 dkg Győri Édes keksz
12 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze, vagy daráljuk le.
A vajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és alaposan keverjük össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük bele a kekszmorzsát, majd tenyérrel lapogassuk le.
Ezután tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen, közben pedig készítsük el a mogyoróvajas krémet.
Mogyoróvajas krém hozzávalói:
4 ek mogyoróvaj
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A mogyoróvajhoz adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra. ( Én olyan mogyoróvajat használtam, melyben apró mogyoródarabok is voltak.)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük a mogyorókrémhez, és keverjük alaposan össze.
Ezután keverőkanállal apránként keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot, majd vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, és egyenletesen kanalazzuk rá a habos-mogyoróvajas krémet.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára, vagy egész éjszakára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Sós karamell hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
60 gramm víz
65 gramm vaj
100 gramm habtejszín
2-3 csipet só
A cukrot és a vizet tegyük egy serpenyőbe, majd néha megkeverve olvasszuk fel.
Amikor elkezd karamellizálódni, vegyük kisebbre a hőfokot, majd kevergetve karamellizáljuk világos színűre. Közben az összecsomósodott cukordarabkákat nyomkodjuk szét. (vigyázzunk, mert a cukor gyorsan megéghet és keserű lesz)
Amikor szépen megkaramellizálódott adjuk hozzá a vajat, majd keverjük simára.
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű tejszínt, és keverjük össze.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve kb. 2-3 perc alatt sűrítsük be úgy, hogy azért még folyós maradjon.(hűtés közben még sűrűsödni fog!!!)
Végül vegyük le a tűzről, apránként keverjük hozzá a sót, majd kevergetve hűtsük pár percig. (közeben kóstoljuk hogy elég sós-e, ha nem még keverjünk hozzá sót, de arra figyeljünk kóstolás közben, hogy a karamell nagyon forró)
Pár perc kevergetés után vegyük ki a tortát a hűtőből, csorgassuk rá egyenletesen a még meleg sós karamellt, majd tegyük vissza a hűtőbe hogy teljesen megdermedjen a karamell.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A karamellréteget érdemes először egy recés késsel átvágni, majd utána szeletelni a tortát, mert így szép szeleteket tudunk majd vágni.