2012. november 29., csütörtök

Citromos amerikai palacsinta zabpehellyel.



 A palacsinta gondolom minden családban nagy kedvenc, és természetesen így van ez nálunk is. Amikor valami édességre vágyunk, de nincs kedvem nagyobb sütkérezéshez, na akkor csakis a palacsinta jöhet szóba. Most egy amerikai palacsinta receptre esett a választásom, melyben a liszt mellett még zabpehely is került. Ez kicsit vastagabb az általunk megszokott palacsintától, de a hozzávalókat tekintve szerintem sokkal finomabb. Ennek a tésztának pl. nagy előnye, hogy akár órákkal előbb bekeverhetjük, majd a hűtőben állni hagyhatjuk a sütésig. (akár egész éjszakát is a hűtőben tölthet a massza). Tálaláskor lekvárt, vagy éppen ízlés szerint gyümölcsöt kínálhatunk mellé. Én most a nyáron főzött levendulás-cukkini lekvárt kínáltam mellé, (lekvár receptje itt megtalálható) és a két íz nagyon jól illett egymáshoz.






Hozzávalók kb. 10-12 db palacsintához:

20 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
reszelt citromhéj
1 citrom leve
2 db tojás
5 dkg vaj
3-4 ek zabpehely
3 dl író (v. tej)
csipet só


Először az írót készítsük el, mert annak kb. 20 percet állnia kell.
Írót igen egyszerűen készíthetünk mi magunk is, csak tej és citromlé kell hozzá.

3 dl tejbe nyomjuk bele egy fél citromnak a levét, és keverjük össze. Ezután hagyjuk kb. 20 percig szobahőmérsékleten állni. Az idő lejárta után egy sűrűbb, aludttejhez hasonló állagot fogunk kapni. Az így készült íróval a palacsinta sokkal krémesebb lesz mintha tejet öntöttünk volna hozzá.


Egy tálba üssük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és kézi habverővel keverjük ki. Ezután keverjük hozzá az írót (v. a tejet),  1/2 citrom levét, majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet. Pár perc alatt keverjük jó sima állagúra, majd tegyük be a hűtőbe pár órára a masszát. (akár előző este is bekeverhetjük a masszát, majd másnapig hagyjuk a hűtőbe pihenni)

Mielőtt hozzálátnánk a palacsintasütéshez vegyük ki a hűtőből az előzőleg bekevert masszát, majd fakanállal keverjük hozzá a zabpelyhet, és az olvasztott vajat.


Egy teflon serpenyőt kenjünk ki olajjal és hevítsük fel. Ezután kanalazzunk bele a masszából kisebb halmokat, majd szép lassan süssük a palacsinták mindkét oldalát szép barnára.

Tálaláskor ízlés szerint lekvárral kínáljuk. Én levendulás-cukkinilekvárral tálaltam, mely nagyon jól illett a palacsintához.

2012. november 28., szerda

Sütőtökös-gerslis rizottó.




 A sütőtök és a gersli is a kedvenceim közé tartozik, így most megpróbáltam a kettőt összepárosítani. Az eredmény pedig igencsak finomra sikerült. Rizottót készítettem jó sok kakukkfűvel, és sajt helyett  mascarponéval. Semmi extra nem került bele a fűszerezésnek köszönhetően az íze mégis valami isten finom lett. Jó szottyosra hagytam, igaz kinézetre lehet nem a legszebb látvány, de mint tudjuk az igazi rizottót nem is a szépségéért szeretjük. Bizonyára rizzsel is működne ez a recept, de én most mégis ezt a gerslivel készült változatot ajánlanám, mert egy próbát mindenképpen megér.(persze csakis annak aki szereti a sütőtököt többféleképpen elkészíteni, és nem csak az egyszerű sült változatát)






Hozzávalók:

20 dkg sütőtök (felkockázva)
10 dkg gersli (árpagyöngy)
10 dkg mascarpone
1 kisebb vöröshagyma
4 dl víz
1 db zöldségleveskocka
őrölt fehér bors
kakukkfű
2 ek olívaolaj
2-3 dkg vaj


A felkockázott sütőtököt főzzük 10-15 perc alatt puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

A hagymát vágjuk fel apróra, majd az olajon állandó keverés mellett kissé pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a gerslit (árpagyöngyöt) és keverjük össze. 1-2 perc kevergetés után öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és kakukkfüvet. Alacsony hőfokon, félig lefedve, többször megkeverve főzzük kb. 20-25 percig.

A megfőtt sütőtöknek a felét villával nyomkodjuk össze, majd keverjük hozzá a mascarponét. 
Ezután keverjük hozzá a gerslihez, majd állandó keverés mellett főzzük ízlés szerinti állagúra. (én jó szottyosra hagytam) Végül adjuk hozzá a vajat és keverjük alaposan össze.( a vajtól még simább, selymesebb lesz a rizottó)

A készre főtt tökös-gerslihez ezután adjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, majd óvatosan keverjük össze.

Az elkészült rizottót rögtön tálaljuk.

2012. november 26., hétfő

Fehér csokoládés lekváros tekercs.



 Lekváros tekercs hallatán nekem rögtön a sárgabarack lekvárral megkent, piskótatekercs jut az eszembe. Ennek a tekercsnek pedig igazán semmi köze nincs a piskótatésztához, mivel egy omlós-vajas tésztából készül. Amikor megláttam ezt a receptet rögtön tudtam, hogy én is megfogom egyszer sütni. Így aztán már jó ideje készülök rá, és most végre elkészült. Számomra már a tészta sütése is igen érdekes volt, mivel sütőpapírba teljesen becsomagolva történt. Ezzel a módszerrel még nem sütöttem süteményt, de mondhatom remekül működött. A csokoládés-lekváros töltelékkel a tészta szépen átsült, és finom omlós, a tölteléknek köszönhetően pedig szaftos maradt. Tálaláskor Aranka főzés nélküli vaníliás pudinggal kínáltam, mely nagyon jól illet ehhez a süteményhez.






Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 cs sütőpor
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
15 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg fehér csokoládé
7-8 ek lekvár (pl. cseresznye, málna...)


Egy tálba keverjük össze a lisztet egy csipet sóval, a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze. 
Ezután keverjük bele a cukrot, majd apránként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjunk egy puha tésztát. (vigyázzunk nehogy túl ragacsos legyen a tészta)

Alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 20x30 cm-es téglalappá.
Ezután kenjük meg a lekvárral úgy, hogy a szélein 2 cm-es tésztacsík üresen maradjon. A lekvár tetejére ezután reszeljük rá a csokoládét.

A töltelékkel megkent tésztának ezután hajtsuk fel a két üresen maradt szélét, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit.

Egy nagyobb darab sütőpapírt kenjünk meg vajjal, majd óvatosan emeljük át rá a tésztatekercset. Ezután csomagoljuk be a papírba a tésztát úgy, hogy körbe 3-4 cm-rel nagyobb legyen a papír.( a tészta sütés közben meg fog nőni, viszont a formáját így szépen megtartja) A sütőpapírt a tetején tűzzük össze, nehogy sütés közben szétnyíljon. (én mivel jobb ötletem nem volt, hústűvel több helyen átszúrtam, így nem nyílt szét sütés közben)

Előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve nyissuk szét a sütőpapírt, majd hagyjuk langyosra hűlni a tekercset.

Közben a tasakon lévő leírás szerint készítsük el a főzés nélküli Aranka vaníliás pudingport.

Tálaláskor a tekercs tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Kínálhatunk mellé főzés nélküli pudingot, de ízlés szerint vaníliasodót is.


2012. november 24., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gyros sült krumplival és fokhagymás dresszinggel.



 Erre a hétvégére egy roppant egyszerű, és gyorsan elkészíthető ebédötletet hoztam. Nagyon ritkán készítek olyan ételeket melyekhez tasakos alapanyagokra is szükség lenne. (tehát tasakos levesek kizárva) Most viszont mégis csak a Knorr Gyros  2in1 alapját hívtam segítségül ennek a gyors ebédnek az elkészítéséhez, és nem bántam meg mert remek kis fogás kerekedett belőle. A fűszeres húst wokban sütöttem meg, majd sütőben sütött krumplival, és fokhagymás-tejfölös dresszinggel tálaltam. Én sertéskarajból készítettem, de csirkehússal is nagyon finom.






Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj
1 cs Knorr Gyros 2in1 alap
2-3 ek olívaolaj
1 tejföl
2-3 ek majonéz
őrölt bors
fokhagyma


A húst vágjuk fel vékony csíkokra. A Gyros alapot keverjük össze az olívaolajjal, majd adjuk hozzá a húst. Alaposan forgassuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Ezután forrósítsuk fel a wok-ot, és öntsük bele a bepácolt húst. Pirítsuk fehéredésig, ezután öntsünk hozzá egy kevés vizet és pároljuk puhára, majd süssük teljesen a zsírjára.

A tasakban található dresszing  alapot keverjük alaposan össze a tejföllel, a majonézzel, őrölt borssal, és ízlés szerint fokhagymával, majd hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek.



Sütőben sütött krumpli:

5-6 db krumpli
1 ek liszt
1 tk pirospaprika
2-3 ek olívaolaj

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk hasábokra, majd alaposan csepegtessük le. (én papírtörlővel leitattam róla a vizet, hogy teljesen száraz legyen)
Ezután szórjuk meg a lisztes-pirospaprikás keverékkel és jól forgassuk össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg olívaolajjal. Ezután terítsük el rajta a krumplihasábokat, majd szintén spricceljük meg olívaolajjal. (bármilyen olajat használhatunk hozzá)

Ezután tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve ízlés szerint szórjuk meg sóval.

Tálaláskor a húst a sült krumplival és a fokhagymás dresszinggel kínáljuk.


2012. november 23., péntek

Rumos-diós keksz.



Rumos-diós kekszet már sütöttem hasonló tésztából, csak akkor kekszkinyomóval formáztam meg a kekszeket. Most egy kicsit változtattam a tésztán, és az egyszerűség kedvéért nem kekszkinyomóval formáztam meg, hanem csak kisebb golyókat formáztam a tésztából. Ezután a tepsiben sorakozó golyók tetejét villával kicsit lenyomtam, így formásabbak lettek a kekszek.  Pár perc sütés után kihűtve, már fogyasztható is. Persze érdemes dupla adaggal indítani, és akkor egy jól lezárható dobozban hosszabb ideig eltartható. Egy délutáni tea, vagy kávé mellé finom kis ropogtatni való.






Hozzávalók:

17 dkg liszt
10 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
őrölt fahéj
1/2 rumaroma (v. rum)


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a hideg felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a darált diót, és keverjük alaposan össze.

Végül adjuk hozzá a kissé felvert tojást, és a rumaromát (v. rumot)  majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután formázzunk belőle diónyi nagyságú golyókat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformált golyókat. Ezután mindegyiknek a tetejét kissé nyomjuk le egy villával.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra a kekszeket, és hűtsük ki egészen.

Rögtön fogyasztható, vagy jól zárható dobozban hosszabb ideig is eltartható.

2012. november 22., csütörtök

Gulyásleves.



Tegnap ebédre gulyáslevest főztem, csak éppen nem a mi magyaros gulyásunkat, hanem egy hasonló recept alapján, és tejföllel tálalva. (recept itt megtalálható) Az  ízvilága hasonló a két levesnek, de azért az elkészítésükben van némi különbség. Persze mindkettő nagyon finom, és főként laktató. A leves recepteket kicsit átolvasva vettem csak észre, hogy bizony az igazi magyaros gulyásleves recept, melyet csak itt nálunk főzzük, még nem található meg a blogba. Viszont fotót már régebben készítettem erről a levesről is, így most pótolom ezt az elmaradást. Igaz szerintem gulyáslevest mindenki tud főzni, de azért leírom hogy én hogyan készítem.


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 zeller
3-4 db krumpli
1 db vöröshagyma
1 db sárga paprika
1 db paradicsom
pirospaprika
egész bors
ételízesítő
szerecsendió
köménymag
babérlevél
1-2 ek olaj



A felhevített olajon kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát. Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor szórjuk meg a pirospaprikával, és ízlés szerint szerecsendióval és ételízesítővel, majd pár percig kevergetve pároljuk kicsit össze. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd főzzük a húst félpuhára.

Amikor a hús félig megpuhult, tegyük hozzá az ízlés szerint felvágott zöldségeket, a sárga paprikát és a paradicsomot, majd öntsük fel még vízzel. Ekkor tegyük bele a babérlevelet, köménymagot, egész borsot és főzzük tovább.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit, majd főzzük a levest teljesen készre.

Ízlés szerint főzhetünk bele csipetkét is.

Tálaláskor a leves mellé kínálhatunk ízlés szerint kenyérszeleteket, esetleg lángost, vagy pogácsát.


2012. november 21., szerda

Gulyásleves kicsit másképpen.



A gulyásleves kifejezést a világon mindenhol ismerik, viszont az igazi magyaros  gulyás csakis itt nálunk készül. A mi gulyásunk különlegességét a sajátos fűszerezésnek pl. a pirospaprikának, zöldségeknek, krumplinak, csipetkének köszönheti. Most szakítva a hagyományokkal, egy kicsit eltérő, ám ugyanolyan finom gulyáslevest főztem. Nemrégiben lehetőségem volt részt venni egy receptversenyen és a szerencsének köszönhetően, az egyik nyertesnek tudhattam magam. A nyereményem pedig egy csodálatos szakácskönyv volt, tele remek receptekkel, és olyan élethű fotókkal, hogy kedvem lenne minden fogást megkóstolni. Ebben a könyvben találtam rá a "Gulyásleves" receptre, mely eltér a magyaros gulyástól. Gondoltam azért teszek egy próbát, és megkóstoljuk hogy ízben sokban különbözik-e a mi levesünktől. A recepten azért egy kicsit magyarosítottam, mert a recepttel ellentétben azért pár szem krumplit is csempésztem bele. A végeredmény pedig egy nagyon finom, a tejfölnek köszönhetően igencsak ízletes levest sikerült feltálalnom, mely igencsak hasonló a mi gulyáslevesünkhöz.






Hozzávalók:


50 dkg sertéscomb (v. marhahús)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db zöld kaliforniai paprika
2 db paradicsom
3-4 db krumpli
1/2 ek paradicsompüré
1 tk liszt
2 db babérlevél
1 tk kakukkfű
1 tk őrölt köménymag
2 db húsleveskocka
pirospaprika
őrölt fekete bors
tejföl
5 dkg vaj


A húst ízlés szerint kockázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paprikát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük fel. 

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkockázott húst. Kevergetve pár perc alatt kicsit pirítsuk meg, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Amikor már kellően megpárolódott adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, a vékonyra felszeletelt paprikát és paradicsomot, a paradicsompürét, az őrölt köménymagot, a kakukkfüvet és 1-2 percig pároljuk.
Ezután tegyük vissza a húst, szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítsük sóval, őrölt borssal és a leveskockával, tegyük bele a babérlevelet, majd forraljuk fel.
Ezután mérsékeljük a hőfokot és szép lassan addig főzzük még a hús félpuha lesz. Ekkor tegyük bele a kockára vágott krumplit, majd addig főzzük még a hús és a krumpli teljesen megpuhul.

Tálaláskor az elkészült levest szedjük tányérba, majd ízlés szerint kanalazzuk rá a tejfölt.

2012. november 20., kedd

Saláta buggyantott tojással.




Ködös, nyirkos reggelre ébredtünk és sajnos az ilyen reggelek igen lehangolóak tudnak lenni. Így aztán valami könnyű ebédre vágytam. Volt itthon egy jégsaláta, gondoltam összedobok gyorsan egy salátát, és buggyantott tojással fogom tálalni. A salátába került még vékonyra szeletelt sárgarépa és retek is, melyektől nem csak szép színes, de a málnaecettel készült öntetnek köszönhetően nagyon finom lett. A tojást egy percig forró, gyöngyöző vízben főztem, hogy még kissé lágy maradjon a sárgája. Végül a salátát a tojással a tetején tálaltam, és kenyérszeleteket kínáltam mellé. Mire aztán elkészült az ebéd, egyik percről a másikra a nap is kisütött.







Hozzávalók:

1 kisebb jégsaláta
2 db sárgarépa
1 cs retek

Az öntethez:

4-5 ek málna ecet
3-4 ek méz
csipet só
őrölt fehér bors
4-5 ek olívaolaj


A salátát ízlés szerinti darabokra csipkedjük össze. A sárgarépát pucoljuk meg, majd a retekkel együtt vékonyra szeleteljük fel. (én a hámozóval vágtam vékony szeletekre)
 Ezután egy tálba keverjük össze a zöldségeket.

Az öntet hozzávalóit ízlés szerint, kézi habverővel jó alaposan keverjük össze, majd öntsük rá a salátára. 
Ezután kézzel alaposan forgassuk össze, majd hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.

 Buggyantott tojás készítése:

Egy edénybe forraljuk fel kb. 1 liter vizet, majd csepegtessünk bele pár csepp ecetet.
A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kis tálba, majd szintén nagyon óvatosan, alacsony magasságról (a tál szinte érjen bele a vízbe) öntsük bele a forró vízbe. 
Ezután gyöngyöző vízbe főzzük 1-2 percig, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon.
 Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével emeljük ki a vízből, és hagyjuk lecsepegni.  

Tálaláskor a salátát halmozzuk rá a tányérra, majd helyezzük a tetejére a buggyantott tojást. Ízlés szerint frissen őröljünk rá borsot. (én citrusos-fekete bors keveréket őröltem rá, mely még jobban kiemelte az ízeket)


2012. november 18., vasárnap

Körtés pitetorta.



A vasárnapi ebéd után bizony jólesik egy kis nassolni való. Na, de mi is legyen az, azt sokszor elég nehéz eldöntenem, pedig tucatjával várakoznak a kipróbálásra váró receptek. Aztán végül erre az egyszerű körtés pitére esett a választásom. Most pl. nem sütöttem elő a pitetésztát, és mégis nagyon finom omlós lett, sőt még a töltelék sem áztatta el. Így aztán azoknak akiknek nincs kedvük, vagy éppen idejük a tészta elősütésére, nekik is ajánlani tudom. Mivel volt itthon néhány szem körte, így nálam most az került a pitébe, de almával is elkészíthető. A diós-omlós tésztának, na meg a finom érett körtének, és a tejszínes-vaníliás-fahajas.... keveréknek köszönhetően egy nagyon finom pitét sikerült a vasárnapi ebéd után feltálalnom.






Tészta hozzávalói  24 cm-es piteformához:


15 dkg liszt
10 dkg vaj
3 ek porcukor
5 dkg darált dió
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz



A lisztet és a hideg, felkockázott vajat tegyük egy keverőtálba és kezdjük el robotgéppel morzsalékossá keverni. 

Amikor már kellően morzsalékos, állandó keverés mellett először kanalazzuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd 1-2 evőkanál hideg vizet, attól függően hogy mennyit vesz fel a tészta. (egy könnyen gyúrható tésztát kell hogy kapjunk)
Végül kézzel, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
(természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk, és összedolgozhatjuk a tésztát)

A hűtőből kivett tésztát azután nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én mindig két folpack fólia között nyújtom ki, mert így nem ragad le a tészta, és könnyű vele bánni)



Töltelék hozzávalói:

50 dkg körte feldarabolva
2 dl tejszín
2 db tojás
2 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
reszelt citromhéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek keményítő)
őrölt fahéj


A körtéket ízlés szerinti nagyságúra daraboljuk fel, majd csepegtessünk rá citromlevet, nehogy megbarnuljon.

Egy tálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, adjunk hozzá ízlés szerint őrölt fahajat, majd öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük szintén simára.
Végül állandó keverés mellett, keverjük hozzá a vaníliás pudingport (v. az étkezési keményítőt)

A formában lévő tésztára tegyük rá a feldarabolt körtét, majd óvatosan öntsük rá a tejszínes-vaníliás-fahajas.... tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
Ezután vegyük ki a sütőből és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pite tetejét porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.


2012. november 17., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös-citromos sült csirkecomb rizzsel.



Elérkezett a hétvége és én megint egy egyszerűen elkészíthető, ám nagyon finom sült csirkecombot hoztam. A recepttel még régebben találkoztam  Petránál, de akkor annyira megtetszett hogy rögtön el is mentettem magamnak. Éppen azon töprengtem mit is főzzek, amikor ráleltem erre a receptre. Így aztán már meg is volt, hogy mi lesz az ebéd. A fűszerezést a saját ízlésemre variálva, már hozzá is láttam az ebéd elkészítéséhez. A végeredmény pedig egy nagyon finom, szaftos hús lett. Köretként petrezselymes rizst kínáltam mellé, de a sült krumpli, vagy a krumplipüré is remek kísérője lehet.






Hozzávalók:

4 db csirkecomb
5-6 dl tejföl
0,5 dl fehérbor
1 citrom
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű


A csirkecombokat ízlés szerint sózni, borsozni,  megszórni a fűszerekkel, és egy kicsit állni hagyni hogy az ízek jól átjárják.

3 dl tejfölt összekeverni a borral, majd egy tepsibe önteni. Ezután egymásmellé a tepsibe helyezni a befűszerezett csirkecombokat, majd a maradék tejfölt a hús tetejére kenni.
A citromot gerezdekre vágni, és a hús közé tenni, majd a tepsi tetejét fóliával lefedni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt puhára párolni.

Amikor a hús már kellően megpárolódott levenni a fóliát, majd visszatenni a sütőbe, és szép pirosra sütni.

Ameddig a hús sül, ellehet készíteni a köretet.

Tálaláskor a sült csirkecombot én petrezselymes rizzsel kínáltam. Köretként ízlés szerint kínálhatunk mellé még krumplipürét, vagy sült krumplit.

2012. november 15., csütörtök

Paszternákkrémleves tejszínes-petrezselyemmel.



 A paszternák egy igen megosztó zöldségféle, mert van aki szereti és szívesen főzi bele az ételekbe, és van aki még csak rá sem tud nézni. Én az előző csoportba tartozom és szeretem a kissé édeskés ízét. Szívesen főzöm bele a levesekbe, készítek belőle pürét, vagy éppen megpárolva köretként tálalom. Most egy finom, fűszeres krémlevest készítettem, melynek a receptjére nemrégiben bukkantam rá és már akkor biztos voltam benne, hogy hamarosan el is fogom készíteni. Mivel idén is bőségesen termett a kertemben paszternák, így még a beszerzése sem okozott gondot. Ilyen őszi, nyirkos napon mint a mai,  bizony nagyon jólesett ebédnél kanalazni ezt a selymesen krémes levest. Tálaláskor levesbetétként sült paszternák kockákat szórtam a levesbe, és tejszínes petrezselymet kanalaztam rá. Ezek az ízek együtt pedig különösen finom ízharmóniát alkottak. Paszternák kedvelőknek csakis ajánlani tudom, mert egy próbát mindenképpen megér.







Hozzávalók a leveshez:

40 dkg paszternák
1 db vöröshagyma
2,5 dl tej
3 dl víz
őrölt bors
2 db babérlevél
1 db húsleveskocka
szerecsendió
2 ek olívaolaj


A paszternákot és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el a vöröshagymát párolni. Amikor már üvegesre párolódott adjuk hozzá 30 dkg kockára felvágott paszternákot, és pár percig kevergetve pirítsuk.
Ezután öntsük fel a tejjel, és a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, tegyük bele a leveskockát és a babérlevelet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük puhára a paszternákot.

Amikor a paszternák már teljesen megpuhult, vegyük le a tűzről és vegyük ki a babérlevelet. Ezután botmixerrel pépesítsük a levest.

Ameddig a leves elkészül a maradék 10 dkg apró kockákra vágott paszternákot enyhén sós vízbe pár perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le és hűtsük ki.
Ezután 1 ek olívaolajat forrósítsunk fel, majd adjuk hozzá a teljesen kihűlt paszternákkockákat, majd pirítsuk meg szép pirosra.



Tejszínes petrezselyem hozzávalói:

1 csokor petrezselyemzöld
0,5 dl tejszín
csipet só


A petrezselyemzöldet tegyük bele enyhén sós, forrásba lévő vízbe, és főzzük 1-2 percig. Ezután szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le, majd alaposan csepegtessük le. (én kézzel kicsit kinyomkodtam belőle a felesleges vizet)

A teljesen lecsepegtetett petrezselyemzöldet ezután tegyük bele a turmixgépbe, majd öntsük hozzá a felforrósított tejszínt, és ízlés szerint sózzuk. Végül turmixoljuk pépesre. (ha szükséges akkor több tejszínt is önthetünk hozzá, de vigyázzunk nehogy túl híg legyen)

Tálaláskor a leves tetejére kanalazzuk rá a tejszínes-petrezselymet, és szórjuk meg a pirított paszternákkal.

2012. november 14., szerda

Ravioli sütőtökös-sajtos töltelékkel.



 Ravioli készítésére már jó ideje készülök, de valahogy eddig nem mertem nekiállni. Pedig egyszerű mint a pofon, és a tésztát különben is saját kezűleg gyúrom, és nyújtom. Valahogy a formázással járó pepecselés tartott talán eddig vissza. Most viszont erőt vettem magamon, és hozzáláttam a ravioli gyártáshoz. (na azért azt nem mondom hogy a kedvenc elfoglaltságom lett:)) A tölteléknek pedig mi mást is hívhattam volna segítségül, mint a sütőtököt. A tészta készítése simán ment, és hogy kicsit dekoratív legyen, így egy süteménykiszúróval szúrtam ki a korongokat. A töltelékhez a sütőtököt előbb puhára főztem, majd alaposan összetörtem, azután pedig reszelt sajttal, apróra vágott tökmaggal és fűszerekkel kevertem össze. Végül megtöltöttem, és megformáztam a tésztát, majd enyhén sós, gyöngyöző vízben főztem ki. Tálaláskor chilivel ízesített olívaolajjal locsoltam meg, és reszelt sajtot szórtam rá. Nekem nagyon ízlett a ravioli ezzel a töltelékkel, és az ízesített olívaolaj nagyon jól kiemelte az ízét.






Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
2 db tojás
csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat. Ezután kézzel gyúrjunk belőle egy sima állagú tésztát, majd letakarva hagyjuk pár percig pihenni. (én kb. 10 percig gyúrom, hogy szép sima legyen)

Ezután nyújtsuk ki a tésztát jó vékonyra, majd ízlés szerinti korongokat szúrjunk ki belőle. A kiszúrt korongok felére ezután halmozzuk rá a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

20 dkg sütőtök
5 dkg sajt (ízlés szerinti)
1 ek tökmag
őrölt bors


Először a sütőtököt főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután a teljesen kihűlt tököt villával nyomkodjuk össze, majd reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra összevágott tökmagot, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.

A tésztakorongok felének a közepére tegyünk egy kiskanál tölteléket, majd a tésztaszélét nedvesítsük meg egy kicsit. Ezután borítsunk rá egy üres tésztakorongot, majd az ujjbegyünkkel nyomkodjuk össze körben a szélét.

Egy edénybe forraljunk vizet, majd tegyünk bele 1 tk sót, és öntsünk bele egy evőkanálnyi étolajat, hogy a raviolik főzés közben ne ragadjanak össze. 
Amikor már forr a víz, helyezzük bele óvatosan a megtöltött tésztakorongokat, majd gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt főzzük ki.

Az elkészült raviolikat szűrőkanállal (alaposan lecsepegtetve) szedjük ki a vízből, majd helyezzük a tányérokra. 

Ezután 1-2 evőkanál olívaolajat keverjünk össze ízlés szerint chiliporral, majd locsoljuk rá a ravioli tetejére. (akinek van otthon chiliolaj az azzal locsolja meg)

Végül ízlés szerint reszeljünk rá sajtot, és őröljünk rá frissen borsot, majd rögtön tálaljuk.

2012. november 12., hétfő

Citromos-mákos omlós keksz.




Megint egy keksz-receptet hoztam, melyet minden kekszrajongónak szeretnék a figyelmébe ajánlani. Található már a blogban több keksz-recept is, habár eddig igen ritkán sütöttem. Mi inkább a krémes-habos süteményeket kedveljük, de ez gondolom látszik is a felhozatalból. Mostanában viszont teljesen rákaptam a kekszsütésre, mert esténként olyan jó néhány darabot elrágcsálni. Így aztán ahogy ürül a kekszes doboz, már készül is az utánpótlás. Persze megpróbálok minél több receptet kipróbálni, nehogy unalmas legyen. Erre a kekszre viszont biztosan nem fogunk ráunni, mert annyira finom. Nem sajnáltam belőle a citromot, így az remekül érződik benne. Az egész mákszemek sütés közben finom ropogóssá sültek. A fahajas-kristálycukorba való meghempergetésnek köszönhetően pedig az amúgy is igen omlós, és finom keksz, kapott még egy plusz ízt is. Ezt a kekszet akár karácsonyi ajándékként is adhatjuk, mert egy szép csomagolásban méltó lesz az ünnephez.






Hozzávalók 20-22 db kekszhez:


25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
 2 ek mák (egész)
1 citrom leve
reszelt citromhéj
1 db tojás
1/2 cs sütőpor

Beleforgatáshoz:

2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
csipet szerecsendió (el is hagyható)



A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg-felkockázott vajat. Ezután morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést és csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Egy közepesen kemény tésztát kell kapni. (ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)

A kristálycukrot, az őrölt fahajat, és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérba.
A tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd hempergessük meg a fahajas-cukorba.

Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük rá a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva, lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a kekszek. (én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült kekszeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Jól zárható dobozban hosszabb ideig eltartható. Szép díszcsomagolásban pedig ajándékként is adhatjuk.


2012. november 9., péntek

Karfiolos tészta.



  A hétvégén Márton nap lesz, és ehhez kapcsolódóan megint libából készül majd a hétvégi menü. Így aztán gondoltam a nehezebb húsos fogások előtt bizony jólesik egy könnyedebb, zöldséges tészta ebédre. Az elgondolás már megvolt, így csak azt kellett eldöntenem milyen zöldségfélével is készüljön. Végül a karfiol mellett döntöttem, és nem bántam meg, mert nem csak egy gyorsan elkészülő tésztás ételt sikerült összehoznom, de mellette még nagyon finomra is sikerült. Annak ellenére hogy teljesen húsmentes volt az ebéd , igencsak jóllaktunk vele. A karfiolt enyhén sós vízben puhára főztem, majd összekevertem a hagymás-tejfölös szósszal, végül pedig a kifőtt tésztával. ( a tésztát én saját kezűleg gyúrtam, de a boltban kapható házi tésztával is elkészíthető) Tálaláskor pedig nem hiányozhatott a tészta tetejéről az apróra vágott petrezselyemzöld sem.






Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
1 lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 dl tejföl
őrölt bors
szerecsendió
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg széles metélt
1 dl víz
2 ek olaj


A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük puhára. (addig főzzük, hogy a karfiolrózsák egyben maradjanak) Ezután szűrjük le, majd csepegtessük le alaposan.

A lila hagymát és a fokhagymát vágjuk fel nagyon apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott hagymát. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, és a felaprított petrezselyemzöldet, majd pár pillanat után öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután addig főzzük még a víz teljesen elpárolog alóla. Ezután kanalazzuk hozzá a tejfölt, majd keverjük alaposan össze. Kevergetve főzzük pár percig, és ha szükséges ízesítsünk utána. 
Végül óvatosan keverjük a szószhoz az alaposan lecsepegtetett karfiolt.

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe,  majd szűrjük le és rögtön öntsük rá a szószos-karfiolra. Óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, majd rögtön tálaljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tészta tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.

2012. november 7., szerda

Stíriai metélt.



Nem emlékszem már rá, hogy mikor is csináltam utoljára stíriai metéltet olyan régen volt. Sőt arra sem emlékszem, hogy most éppen miről is jutott eszembe ez a finomság. Éppen azon gondolkodtam, mit is főzzek ebédre, és mivel a hűtőbe volt egy csomag túró, így mindenképpen valami túrós receptre volt szükségem. Túrós tészta elvetve, túrós pogácsa szintén, és akkor jött az isteni szikra, legyen stíriai metélt. Nem is várakoztam tovább, irány a konyha, és már hozzá is láttam a túrós-tészta gyúrásához. A cukros-tojásos-tejfölös habba pedig került egy csomag mazsola, és reszelt citromhéj is, mielőtt a kifőtt tésztához kevertem, majd irány a sütő. Már csakis arra kellett várni, hogy szép pirosra süljön. Rövid idő múlva aztán isteni illatok lengték be a konyhát. Alig bírtam kivárni, hogy megsüljön, és kissé lehűljön, hogy szépen feltudjam szeletelni, majd tálalni.






Hozzávalók:

25 dkg túró
 
17 dkg finomliszt
 
3 db tojás (nagy)
 
3 dkg vaj
 
2 dl tejföl
 
 10 dkg mazsola
 
 2 cs vaníliás cukor
 
10 dkg porcukor
 
1 citrom reszelt héja

csipet só
 
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez


A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a csipet sót, egy egész tojást, és egy kanál tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát.
 
Ezután nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és vágjuk fel kb. egy cm-es csíkokra, majd ízlés szerint metéltre.

Enyhén sós, forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd amikor feljön a tészta a víz tetejére, mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben főzzük pár percig.
 
Ezután szűrjük le, majd keverjük össze az előzőleg elkészített cukros-tojásos-habos masszával.


Az puha, lágy vajat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral,  két tojássárgával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a mazsolát is.

A két tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához.

Végül a leszűrt, és lecsepegtetett tésztát óvatosan keverjük össze a habos masszával, majd öntsük bele egy kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt sütőformába.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában egy kicsit hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.
 

2012. november 5., hétfő

Krumplileves virslivel és baconnel.



 Hideg van, esik az eső, fúj a szél, és ettől a szomorkás időtől szerintem mindenki lehangoltabb egy kicsit. Én legalábbis az vagyok, így aztán ezzel a finom, színekben gazdag, melengető levessel szerettem volna kicsit feldobni a hangulatomat. Krumplilevest már elég régen főztem, és ez a mostani recept egy kicsit másabb is mint a hagyományos krumplileves amilyent erre felénk készítenek. A baconös-hagymás alapon megpárolt zöldségek a fűszeres levesben puhára főzve, majd virslivel és tejföllel megbolondítva, egy könnyű ám mégis igen laktató leves formájában kerültek a tányérunkba. Virsli helyett ízlés szerint kolbászkarikákkal is készülhet, a végeredmény pedig egy mindenképpen finom, és laktató leves.





Hozzávalók:

10 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1/2 zeller
2 db zöldség
1 db paszternák (el is hagyható)
4 db krumpli
1 tk pirospaprika
2 db húsleveskocka
majoranna
őrölt bors
6 db virsli
petrezselyemzöld
2 dl tejföl


A bacont vágjuk fel kisebb darabokra, a virslit karikázzuk fel. A zöldségeket és a hagymát pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A krumplit szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel kockákra.

Egy fazékba tegyük bele a bacont és kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd színt kapni, adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd az ízlés szerint feldarabolt zöldségeket, és kevergetve pároljuk pár percig. 

Pár perc párolás után szórjuk meg a pirospaprikával, ízlés szerint majorannával, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, és tegyük bele a húsleveskockát.
Forraljuk ki, majd szép lassan főzzük a zöldségeket félpuhára.

A félig megfőtt levesbe tegyük bele a kockára vágott krumplit, és az apróra felvágott petrezselyemzöldet. Ezután addig főzzük, hogy a krumpli is megpuhuljon, majd adjuk hozzá a felkarikázott virslit, és csorgassuk bele az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt. 
Szintén forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve pár perc alatt, főzzük készre a levest.

Tálalás előtt a tányérokba szedett forró levest szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel és úgy kínáljuk.

2012. november 4., vasárnap

Sütőtökös csokoládétorta.



 A hétvégére készült ez a torta, és olyan finom, hogy már alig van belőle néhány szelet. Imádom a csokoládét, és az egyik nagy kedvencem a csokoládétorta. Ebben a tortában pedig bőven található csokoládé, és mellette még sütőtökpüré is. Így aztán nem csak finom csokoládés a tésztája, de a sütőtöknek köszönhetően finom szaftos is. A krémbe megint csak (mint általában mindig)  került mascarpone és tejszínhab, ízesítésnek pedig reszelt narancshéj. Így aztán valami isteni finom krémet kaptam. A torta tetejére végül pedig olvasztott csokoládét csorgattam. Lehet hogy ez a torta egy kalóriabomba, de én szívesen feláldoztam magam, és egy szeletnél meg sem álltam.






Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es szilikon formához:


12,5 dkg étcsokoládé
30 dkg sütőtökpüré
15 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
150 ml étolaj
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
őrölt fahéj


A sütőtököt először süssük meg, majd a hajából kikanalazva villával alaposan törjük össze, vagy botmixerrel pépesítsük, és hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni. (közben többször keverjük át)

A lisztet, a sütőporral, a szódabikarbónával, ízlés szerint fahéjjal,  és egy csipet sóval keverjük össze.

Az egész tojásokat keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és az olajat.

Ezután szitáljuk a masszához a lisztes keveréket, és keverjük alaposan össze, majd két darab 20 cm-es tortaformába osszuk el egyenlően a masszát. (ha nem szilikonos a sütőforma akkor alaposan kenjük, és lisztezzük ki)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a megsült tésztát pár percig a formákban, majd a formákból kivéve tegyük rácsra és hűtsük ki egészen.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 narancs reszelt héja

olvasztott csokoládé a torta tetejére


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kenjük meg a krémmel. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és kenjük rá a maradék krémet.

Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd vegyük ki a hűtőből a tortát és csorgassuk rá a tetejére. (a csokoládé pár perc alatt megdermed a hideg torta tetején)

Tálaláskor éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk.

2012. november 2., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Kókuszkéregben sült csirkeszárnyak, barna rizs és zöld paradicsomos salsa verde.



Ez a hétvége megint hosszabb a megszokottnál, mivel most van Mindenszentek. Ilyenkor mindenki a temetőket látogatja, és a szeretteire emlékezik. Sajnos az időjárás is elég borongós és esős, így átfázottan hazaérve jóleshet egy finom ebéd vagy éppen vacsora. Így aztán egy olyan receptet hoztam melyet bő egy óra alatt az asztalra tudunk varázsolni. A csirkeszárnyakat egy kókuszos-fűszeres pácban sütöttem meg, majd barna rizzsel és zöld paradicsomos salsa verdével tálaltam. A salsa verde receptjére nemrégiben a "Szellem a fazékban" blogban Krisztinél találtam rá. Akkor rögtön megtetszett mivel még bőven van zöld paradicsom, melyet hűvös helyen tárolok, és remélem kitart még egy darabig. Igaz kicsit változtattam a hozzávalókon, de lényegében ugyanazok kerültek bele mint az eredeti receptben olvasható. Nagyon finom lett, és remekül illett ehhez a kókuszos-fűszeres csirkeszárnyhoz.






Hozzávalók:

8 db csirkeszárny (v. comb)
1 citrom leve és reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék
1 tk curry
1 tk Marokkói csirke fűszerkeverék
1/2 tk chili
őrölt bors
3-4 ek olívaolaj


Egy tálba keverjük össze a fűszereket, a citromlevét és reszelt héjat, ízlés szerint sót, őrölt borsot, a kókuszreszeléket és az olívaolajat. 
Ezután alaposan forgassuk bele a csirkeszárnyakat, és legalább egy fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek alaposan átjárják.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a bepácolt csirkeszárnyakat, majd kanalazzuk rá a visszamaradt pácot.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

Ameddig a csirkeszárnyak elkészülnek, enyhén sós vízbe főzzük meg a barna rizst. Ezután hevítsünk fel egy 1 ek olívaolajat, majd keverjük össze az alaposan lecsepegtetett rizzsel. Közben ízlés szerint sózzuk.







Zöld paradicsomos salsa verde hozzávalói:


4-5 db zöld paradicsom
1 db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db sárga paprika (v. zöld erős)
petrezselyemzöld
koriander zöld
1/4  citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
őrölt koriander
2 ek olívaolaj


A zöld paradicsomot és a lila hagymát karikázzuk fel, majd sózzuk le,  és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jobban kijöjjenek.

Ezután tegyük a többi hozzávalóval együtt aprítógépbe és ízlés szerint turmixoljuk össze. (mindenki a saját ízlésének megfelelően fűszerezze)


Tálaláskor a kókuszkéregben sült csirkeszárnyakat a barna rizzsel és a zöld paradicsomos salsa verdével kínáljuk.