Ravioli készítésére már jó ideje készülök, de valahogy eddig nem mertem nekiállni. Pedig egyszerű mint a pofon, és a tésztát különben is saját kezűleg gyúrom, és nyújtom. Valahogy a formázással járó pepecselés tartott talán eddig vissza. Most viszont erőt vettem magamon, és hozzáláttam a ravioli gyártáshoz. (na azért azt nem mondom hogy a kedvenc elfoglaltságom lett:)) A tölteléknek pedig mi mást is hívhattam volna segítségül, mint a sütőtököt. A tészta készítése simán ment, és hogy kicsit dekoratív legyen, így egy süteménykiszúróval szúrtam ki a korongokat. A töltelékhez a sütőtököt előbb puhára főztem, majd alaposan összetörtem, azután pedig reszelt sajttal, apróra vágott tökmaggal és fűszerekkel kevertem össze. Végül megtöltöttem, és megformáztam a tésztát, majd enyhén sós, gyöngyöző vízben főztem ki. Tálaláskor chilivel ízesített olívaolajjal locsoltam meg, és reszelt sajtot szórtam rá. Nekem nagyon ízlett a ravioli ezzel a töltelékkel, és az ízesített olívaolaj nagyon jól kiemelte az ízét.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
2 db tojás
csipet só
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat. Ezután kézzel gyúrjunk belőle egy sima állagú tésztát, majd letakarva hagyjuk pár percig pihenni. (én kb. 10 percig gyúrom, hogy szép sima legyen)
Ezután nyújtsuk ki a tésztát jó vékonyra, majd ízlés szerinti korongokat szúrjunk ki belőle. A kiszúrt korongok felére ezután halmozzuk rá a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
20 dkg sütőtök
5 dkg sajt (ízlés szerinti)
1 ek tökmag
só
őrölt bors
Először a sütőtököt főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután a teljesen kihűlt tököt villával nyomkodjuk össze, majd reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra összevágott tökmagot, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.
A tésztakorongok felének a közepére tegyünk egy kiskanál tölteléket, majd a tésztaszélét nedvesítsük meg egy kicsit. Ezután borítsunk rá egy üres tésztakorongot, majd az ujjbegyünkkel nyomkodjuk össze körben a szélét.
Egy edénybe forraljunk vizet, majd tegyünk bele 1 tk sót, és öntsünk bele egy evőkanálnyi étolajat, hogy a raviolik főzés közben ne ragadjanak össze.
Amikor már forr a víz, helyezzük bele óvatosan a megtöltött tésztakorongokat, majd gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt főzzük ki.
Az elkészült raviolikat szűrőkanállal (alaposan lecsepegtetve) szedjük ki a vízből, majd helyezzük a tányérokra.
Ezután 1-2 evőkanál olívaolajat keverjünk össze ízlés szerint chiliporral, majd locsoljuk rá a ravioli tetejére. (akinek van otthon chiliolaj az azzal locsolja meg)
Végül ízlés szerint reszeljünk rá sajtot, és őröljünk rá frissen borsot, majd rögtön tálaljuk.
Oh, ezt nagyon tudnám szeretni!
VálaszTörlésNagyon guszta es kimondottan finom...de a gomboju formakat nem Raviolinak hivjak, hanem AGNELOTTI. A ravioli mindig kocka formaban szerepel!
VálaszTörlés