Lekváros tekercs hallatán nekem rögtön a sárgabarack lekvárral megkent, piskótatekercs jut az eszembe. Ennek a tekercsnek pedig igazán semmi köze nincs a piskótatésztához, mivel egy omlós-vajas tésztából készül. Amikor megláttam ezt a receptet rögtön tudtam, hogy én is megfogom egyszer sütni. Így aztán már jó ideje készülök rá, és most végre elkészült. Számomra már a tészta sütése is igen érdekes volt, mivel sütőpapírba teljesen becsomagolva történt. Ezzel a módszerrel még nem sütöttem süteményt, de mondhatom remekül működött. A csokoládés-lekváros töltelékkel a tészta szépen átsült, és finom omlós, a tölteléknek köszönhetően pedig szaftos maradt. Tálaláskor Aranka főzés nélküli vaníliás pudinggal kínáltam, mely nagyon jól illet ehhez a süteményhez.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
9 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
15 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg fehér csokoládé
7-8 ek lekvár (pl. cseresznye, málna...)
Egy tálba keverjük össze a lisztet egy csipet sóval, a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze.
Ezután keverjük bele a cukrot, majd apránként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjunk egy puha tésztát. (vigyázzunk nehogy túl ragacsos legyen a tészta)
Alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 20x30 cm-es téglalappá.
Ezután kenjük meg a lekvárral úgy, hogy a szélein 2 cm-es tésztacsík üresen maradjon. A lekvár tetejére ezután reszeljük rá a csokoládét.
A töltelékkel megkent tésztának ezután hajtsuk fel a két üresen maradt szélét, majd a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit.
Egy nagyobb darab sütőpapírt kenjünk meg vajjal, majd óvatosan emeljük át rá a tésztatekercset. Ezután csomagoljuk be a papírba a tésztát úgy, hogy körbe 3-4 cm-rel nagyobb legyen a papír.( a tészta sütés közben meg fog nőni, viszont a formáját így szépen megtartja) A sütőpapírt a tetején tűzzük össze, nehogy sütés közben szétnyíljon. (én mivel jobb ötletem nem volt, hústűvel több helyen átszúrtam, így nem nyílt szét sütés közben)
Előmelegített sütőbe közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve nyissuk szét a sütőpapírt, majd hagyjuk langyosra hűlni a tekercset.
Tálaláskor a tekercs tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Kínálhatunk mellé főzés nélküli pudingot, de ízlés szerint vaníliasodót is.
Nagyon mutatós és finom sütemény lehet! Ráadásul még puding is hozzá ez aztán a kényeztetés!:-)
VálaszTörlésAzt a hétszázát de izgalmas!! Gyorsan be is zárom az oldalad, és a gépet is kikapcsolom el is dugom a laptopot, és hátra sem nézve elrohanok zumbázni, mert ha nem ezt csinálom, így egymásutánban akkor én a képeid látva valamit meg fogok enni :D
VálaszTörlésÉrdekes recept:)
VálaszTörlésHogy te miket tudsz!
VálaszTörlésjobb ötlet: tűzőgép! :)
Nagyon jól néz ki!
A fehércsokit egyenesen imádom és ez még egyfajta pikáns lekvárral is keveredve,majd vajas tésztába sütve- hmmmm:))
VálaszTörlésNagyon ötletes módra készitetted ezt a finom ruládot a fehér csokoládéval, és még a finom lekvárral kenve. A pudding tálalás szerintem egy kicsit tul sok lenne, azt pedig külön kinálnám egy kis üveg pohárkában! A recept igazán nagyszerü, és beválló. Ünnepélykor is jöhet szivesen!
VálaszTörlésMit nem adnék most egy szeletért...! :P
VálaszTörlés