A hétvégére készült ez a torta, és olyan finom, hogy már alig van belőle néhány szelet. Imádom a csokoládét, és az egyik nagy kedvencem a csokoládétorta. Ebben a tortában pedig bőven található csokoládé, és mellette még sütőtökpüré is. Így aztán nem csak finom csokoládés a tésztája, de a sütőtöknek köszönhetően finom szaftos is. A krémbe megint csak (mint általában mindig) került mascarpone és tejszínhab, ízesítésnek pedig reszelt narancshéj. Így aztán valami isteni finom krémet kaptam. A torta tetejére végül pedig olvasztott csokoládét csorgattam. Lehet hogy ez a torta egy kalóriabomba, de én szívesen feláldoztam magam, és egy szeletnél meg sem álltam.
Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es szilikon formához:
12,5 dkg étcsokoládé
30 dkg sütőtökpüré
15 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
150 ml étolaj
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
őrölt fahéj
A sütőtököt először süssük meg, majd a hajából kikanalazva villával alaposan törjük össze, vagy botmixerrel pépesítsük, és hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni. (közben többször keverjük át)
A lisztet, a sütőporral, a szódabikarbónával, ízlés szerint fahéjjal, és egy csipet sóval keverjük össze.
Az egész tojásokat keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és az olajat.
Ezután szitáljuk a masszához a lisztes keveréket, és keverjük alaposan össze, majd két darab 20 cm-es tortaformába osszuk el egyenlően a masszát. (ha nem szilikonos a sütőforma akkor alaposan kenjük, és lisztezzük ki)
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a megsült tésztát pár percig a formákban, majd a formákból kivéve tegyük rácsra és hűtsük ki egészen.
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 narancs reszelt héja
olvasztott csokoládé a torta tetejére
A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.
Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kenjük meg a krémmel. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és kenjük rá a maradék krémet.
Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.
A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd vegyük ki a hűtőből a tortát és csorgassuk rá a tetejére. (a csokoládé pár perc alatt megdermed a hideg torta tetején)
Tálaláskor éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk.
Nagyon guszta torta! Szép magas lett a piskóta, de ahogy olvasom duplán sütötted. Sajnos nekem nincs két egyforma formám, így én egyben szoktam kivitelezni. Én is kértem volna belőle az biztos...
VálaszTörlésKriszti köszi!! Van két 20 cm-es szilikon formám és abban sütöm mostanság a tésztát. Még a tavasszal a TESCO-ba vettem, és nagyon örülök mert nem ragad bele sütés közben, és egyszerre be is fér mindkettő a sütőbe. Érden is van a TESCO-ba, éppen a napokban jártam ott és láttam
TörlésTyűű, kalóriabomba vagy sem, én kérek belőle!!! :)
VálaszTörlésOké, akkor küldök neked egy-két szeletkét.:)
TörlésNagyon guszta! Eszméletlen finom lehet.:))
VálaszTörlésBöbe köszönöm, és valóban eszméletlen finom. A sütőtök íze nem is érződik ki, viszont nagyon finom, szaftos tőle a tészta.
TörlésNagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is!
VálaszTörlésMarisz köszi, és egy próbát mindenképpen megér.
TörlésÉn is szívesen feláldoznám magam! :))
VálaszTörlés:)) én meg szívesen küldenék belőle.
TörlésGizike, én ezen akkorát nevettem...hát bizony én is szivesen feláldoznám magam. Hogy micsoda szenzációs?...arrol nem is lehet beszélni! Honnan vetted ezt a szuper kreációt, csokoládé és még sütőtök? persze a csokoládé vette át a fantasztikus szint, de a krém a mascarpone, tejszin, narancs reszelt hélya...elszéditő mennyei finomság! Puszillak!
VálaszTörlésElizabeth, na most én mosolygok éppen azon, hogy mi milyen önfeláldozók vagyunk.
TörlésSütöttem már ilyen tortát, csak akkor cukkini került a tésztába. Gondoltam sütőtökkel is működhet a dolog, és fantasztikusan finom lett. A krém pedig egy ízkavalkád, szerintem másfajta tortához is fel fogom használni, mert isteni finom.Puszillak
Gyönyörű lett a tortád, a hozzávalókból ítélve nagyon finom lehet!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Amennyiben szereted a sütőtököt, akkor csakis ajánlani tudom. A tésztája jó szaftos, a krém pedig.....Szerintem van olyan finom, mint az ország tortája.
TörlésTényleg gyönyörű és biztos nagyon finom, a hozzávalók alapján!:)
VálaszTörlésErika köszönöm.:)
TörlésSzia! Én megcsináltam a tortát, és valami isteni! :) bár látványban a tiéd sokkal szebb, de az íze tényleg verhetetlen! Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésSzia Évi! Köszönöm hogy kipróbáltad a receptet. Nagyon örülök, hogy neked is ízlett a torta, és biztos vagyok benne, hogy a tied is szép volt. Szerintem is az íz a lényeg, és mi is imádtuk.:)
TörlésSzia Gizi!
VálaszTörlésMikor kell beletenni az olajat? Mert csak a hozzávaló közt látom, a leírásban nem. Tudom, rutintalanok kérdése, de hát ez van. :)
Szia Eszter! Elnézésedet kérem, de átolvasva a receptet, vettem észre hogy kimaradt az olaj. Gyorsan ki is javítottam a receptet, köszönöm hogy szóltál. A cukorral kikevert tojáshoz kell hozzákeverni az olajat a sütőtökpürével, és az olvasztott csokoládéval együtt. :)
TörlésNagyon kívánatos, külsőre is, ízre is! :)
VálaszTörlésSzia Gizi! Egy amatőr kérdés... a sütőtökpüré az nyers,főtt vagy sült állapotú tökből készül?
VálaszTörlésSzia! A sütőtökpüré az előzőleg megsütött sütőtök, pépesítve. Villával alaposan összenyomkodva, vagy botmixerrel pépesítve kerül a tésztába.
Törlés