2012. november 18., vasárnap

Körtés pitetorta.



A vasárnapi ebéd után bizony jólesik egy kis nassolni való. Na, de mi is legyen az, azt sokszor elég nehéz eldöntenem, pedig tucatjával várakoznak a kipróbálásra váró receptek. Aztán végül erre az egyszerű körtés pitére esett a választásom. Most pl. nem sütöttem elő a pitetésztát, és mégis nagyon finom omlós lett, sőt még a töltelék sem áztatta el. Így aztán azoknak akiknek nincs kedvük, vagy éppen idejük a tészta elősütésére, nekik is ajánlani tudom. Mivel volt itthon néhány szem körte, így nálam most az került a pitébe, de almával is elkészíthető. A diós-omlós tésztának, na meg a finom érett körtének, és a tejszínes-vaníliás-fahajas.... keveréknek köszönhetően egy nagyon finom pitét sikerült a vasárnapi ebéd után feltálalnom.






Tészta hozzávalói  24 cm-es piteformához:


15 dkg liszt
10 dkg vaj
3 ek porcukor
5 dkg darált dió
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz



A lisztet és a hideg, felkockázott vajat tegyük egy keverőtálba és kezdjük el robotgéppel morzsalékossá keverni. 

Amikor már kellően morzsalékos, állandó keverés mellett először kanalazzuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd 1-2 evőkanál hideg vizet, attól függően hogy mennyit vesz fel a tészta. (egy könnyen gyúrható tésztát kell hogy kapjunk)
Végül kézzel, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
(természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk, és összedolgozhatjuk a tésztát)

A hűtőből kivett tésztát azután nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én mindig két folpack fólia között nyújtom ki, mert így nem ragad le a tészta, és könnyű vele bánni)



Töltelék hozzávalói:

50 dkg körte feldarabolva
2 dl tejszín
2 db tojás
2 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
reszelt citromhéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek keményítő)
őrölt fahéj


A körtéket ízlés szerinti nagyságúra daraboljuk fel, majd csepegtessünk rá citromlevet, nehogy megbarnuljon.

Egy tálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, adjunk hozzá ízlés szerint őrölt fahajat, majd öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük szintén simára.
Végül állandó keverés mellett, keverjük hozzá a vaníliás pudingport (v. az étkezési keményítőt)

A formában lévő tésztára tegyük rá a feldarabolt körtét, majd óvatosan öntsük rá a tejszínes-vaníliás-fahajas.... tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
Ezután vegyük ki a sütőből és a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pite tetejét porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Jaj, felszeletelve de guszta. :P Persze egészben is szép.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet. bizony egy vasárnapi ebéd után tényleg jól jönne :)

    VálaszTörlés
  3. Gizikém, ez a pite csodálatos, nagyon kívánatos, gondolom vészesen fogyott!!!

    VálaszTörlés
  4. Annyira jók ezek a gyümölcsös piték. Egyszerűen összeállítható és nagyon finomak tudnak lenni. Számtalan variáció és számtalan íz! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Te, ez a korte pites torta nagyon, de nagyon guszta es finom. Szepek a fotok is rola!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!!

    VálaszTörlés