Borsófőzeléket az év minden szakában szívesen készítek. Persze azért nyáron a finom, friss, zsenge zöldborsóból a legfinomabb, na de egy jó minőségű fagyasztott borsóból is igen finom főzeléket lehet főzni. Az eddigiekben elkészített főzeléket, mindig lisztes, tejes habarással készítettem, sőt volt hogy pici pirospaprikával is megszórtam, vagy éppen tejszín került bele (tejszínes recept itt) . Most valami diétásabb főzelék receptet keresgéltem, és akkor bukkantam rá erre a receptre a Nők Lapja receptjei között. Először csak átfutottam rajta, aztán mégiscsak visszatértem és jobban szemügyre vettem a receptet. Mivel a tejes főzelékhez vagyok hozzászokva, így kicsit vonakodtam az elkészítésétől, de a kíváncsiságom felülemelkedett ezen, és már hozzá is láttam a főzelék elkészítéséhez. Mondhatom nem bántam meg, sőt olyan finom volt így elkészítve a borsófőzelék, hogy ezután gyakran szerepel majd az étrendembe. A sárgarépából, vöröshagymából, paradicsompüréből készült fűszeres alapba puhára főzött zöldborsóból, tej és lisztmentesen is egy nagyon laktató főzeléket sikerült főzni. Tálaláskor én most tükörtojást kínáltam hozzá, de ízlés szerint a diétába beleillő párolt hússal is kínálhatjuk. Persze azért nem csak diétázók figyelmébe ajánlanám, mert szerintem az ízek kedvéért egy próbát mindenkinek megér az elkészítése.
30 dkg zöldborsó
A sárgarépát megtisztítani, majd vékonyra felkarikázni. A vöröshagymát szintén megpucolni, majd apróra felvágni. A petrezselyemzöldet apróra felaprítani.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd hozzáadni a felkarikázott sárgarépát és elkezdeni párolni. Pár perc után hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát, megszórni egy pici sóval, majd kevergetve tovább párolni.
Végül belekanalazni a paradicsompürét, egy pici édesítőszert csepegtetni bele, és alaposan összekeverni, majd felönteni a vízzel. Ízlés szerint sózni, majd lassú tűzön puhára főzni.
Amikor a sárgarépa már teljesen megpuhult, botmixerrel pépesíteni, majd hozzáadni a zöldborsót, a felaprított petrezselyemzöldet, majd szép lassan, néha megkeverve, addig főzni, még a borsó is teljesen puha lesz.(ha szükséges közben egy kevés vizet még önteni hozzá)
A keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a főzelékbe csorgatni. Ezután kevergetve kiforralni, hogy egy kicsit besűrűsödjön.(hosszabb ideig ekkor már nem szabad főzni, mert akkor újra felhígul)
Tálaláskor ízlés szerinti feltéttel kínálni. Én tükörtojást kínáltam hozzá, így is finom, és főként igen laktató volt.