2010. március 30., kedd

Céklás töltött tojás




Még soha nem készítettem céklával töltött tojást, de már hallottam róla. Mindenképpen megszerettem volna kóstolni, így ma el is készítettem. Nem csalódtam benne, nagyon finom lett. Igaz be kell valljam, lassan hatalmába kerít a cékla, de még minden étel elnyerte a tetszésemet amit belőle főztem. Bátran merem ajánlani az ünnepi asztalra, ezt a színében különleges ám, annál finomabb tojást.


Hozzávalók:

tojás
cékla
torma

őrölt fehér bors


A tojásokat megfőzni, majd kettévágni és a sárgákat egy tálba tenni.
A céklát puhára főzni, megpucolni majd összeturmixolni.

A tojássárgáját villával összenyomkodni, majd ízlés szerinti mennyiségű céklapépet, tormát, sót és borsot keverni hozzá.(én csípős tormát tettem bele) Jól kikeverni és megtölteni ezzel a krémmel a tojások fehérjét.

Főtt sonka mellé tálalni, de retekkel magában fogyasztva is egy könnyű ebéd.

Húsvéti recept ötletek.

Csak néhány nap választ el bennünket a húsvéti ünnepektől, ezért szeretnék néhány ötletet adni a menü összeállításához, elkészítéséhez. Az ünnep elmaradhatatlan része a sonka, a tojás, a kalács, és még sok-sok finomság. A régebben elkészített receptek mellet a héten még több új finomsággal is meglepem a látogatóimat, és persze saját magamat is. Most pedig jöjjön egy kis ízelítő a teljesség igénye nélkül, az eddig elkészített receptekből. (hasonló húsvéti receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)  Egyben jó készülődést, és sok-sok finomságot kívánok mindenkinek.

















































Főtt csülök recept Itt található.




Csülök leveles tésztában recept Itt található.




Sonkás párnácskák recept Itt található.


2010. március 27., szombat

Mutasd a konyhád, azaz a kedvenc "sarkod" a konyhában

Zsiri hívott meg erre a játékra még a napokban és most szeretnék eleget tenni a kedves invitálásnak. Melyik a kedvenc sarkom, vagy tárgyaim a konyhában, elgondolkodtatott, mert így még soha nem néztem körül. Hiszen minden kedvenc, és kedves számomra ezért is került oda. Mivel elég a nagy a konyhám, és egy szép ebédlő is tartozik hozzá, van helyem bőven. Ezt persze ki is használom, mivel gyűjtöm a régi használati tárgyakat, rádiókat. Lehet másnak ezek csak felesleges régi kacatnak tűnhetnek, de számomra mindegyikhez egy kedves emlék is társul.








Én is továbbadnám ezt a kérdést, illetve kérést ha van kedvetek hozzá és bepillantást engedtek a konyhátokba.

2010. március 26., péntek

Crepe susette


Ma megint egy olyan finomságot készítettem, amely már jó ideje várakozott a receptjeim között. Aztán tegnapelőtt a vacsoracsatában Polyák Lilla éppen ezt készítette el a vendégeinek. Így én sem bírtam tovább, ma ebédre elkészítettem. Már amikor először megláttam, tudtam hogy csakis finom lehet, de ezt most csak megerősíteni tudom. Egyszerű az elkészítése, és rövid idő alatt tálalható. Én a pörkölt mandulát mozsárban összetörtem, mert szerintem a grillázstól túl kemény lett volna egyben elrágcsálni. A vanília fagylalt pedig megkoronázta az egész desszertet.




6 db palacsinta
4 db narancs
1-1,5 dl 100%-os narancslé
1 cs vaníliáscukor
10 ek kristálycukor
likőr
3 dk vaj
5 dk mandula


Szokásos módon kicsit vastagabb palacsintákat sütni. (én reszelt narancshéjat is tettem a tésztába)

Két narancsot kifilézni és feldarabolni. A másik két narancsnak kifacsarni a levét.
6-7 ek kristálycukrot és a vaníliás cukrot elkezdeni karamellizálni. Ha már kezd szép barnás színt kapni, állandó keverés mellett hozzáadni a vajat, és egy narancs vékonyan levágott héját. Addig keverni még felolvad a cukorban a vaj. Ekkor hozzáönteni a kifacsart narancslevet, és még kb. 1-1,5 dl narancslét. Kevergetve jól kiforralni, majd hozzáadni a feldarabolt narancsot, és még pár percig együtt forralni. Végül meglocsolni narancs likőrrel. Én Amarettot (mandula likőrt) öntöttem hozzá. 1-2 percig még forralni, majd belehelyezni az összehajtogatott palacsintákat. Óvatosan átforgatni a szirupban, majd a tűzről levenni és tálalni.

Egy serpenyőbe elkezdeni karamellizálni a megmaradt cukrot, és a mandulát. Vigyázni, mert könnyen megég!!! Amikor már szép barnás színt kapott, levenni a tűzről és egy olajjal kikent tányérra önteni. Kihűteni, majd egy mozsárban kicsit összetörni.
Tálalás előtt ebbe a grillázsos mandulába jól meghempergetni a vanília fagyit.

Tálaláskor tányérra helyezni a palacsintát, meglocsolni a narancsos sziruppal, és a mandulás grillázsba hempergetett vanília fagylalttal tálalni.

2010. március 25., csütörtök

Borscs


Ezt a receptet Zsóka, egy kedves olvasóm küldte el nekem. Nagyon köszönöm neki. Leírta az eredeti borscs receptet is, de ahhoz a céklát pár hétig érlelni kéne. Így most az egyszerűbb, mégis nagyon finom változatát főztem meg. Nézelődtem egy kicsit a neten, és van aki marhahúsból, és van aki sertéshúsból készíti. Én az utóbbit választottam. Zsóka az eredeti receptben erdei gombával készítette, én viszont csiperkét tettem bele. Az íze a kissé savanykás, és a kissé édes felé hajlik. Mindazok figyelmébe ajánlom, akik ezt az ízvilágot kedvelik. Nekem nagyon ízlett, és szerintem egy igen laktató leves.

50 dk sertéshús (én combot vettem)
1 cékla
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
1 db vöröshagyma
20 dk gomba
2 db krumpli
20 dk káposzta
1 ek sűrített paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél

őröltbors
citromlé
1 tejföl
1 tk liszt

A húst kockára vágni, felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje, majd sózni és elkezdeni főzni.

A céklát lereszelni, a zöldségfélét vékonyan felcsíkozni, a gombát és a krumplit kockára vágni.

Ha már a hús félig megfőtt, hozzáadni a céklát és a hagymát. Ízesíteni sóval, borssal, fokhagymával és a babérlevéllel. Kb. 10 perc főzés után beletenni a sárgarépát, petrezselymet, a káposztát és a sűrített paradicsomot. Így főzni tovább 15 percig. Végül hozzáadni a gombát és a krumplit. Ízlés szerint ízesíteni cukorral és citromlével. Addig főzni, hogy minden hozzávaló teljesen puha legyen.
A tejfölt simára keverni a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Jól kiforralni és ha kell utána ízesíteni.
Friss kenyérrel tálalni.

2010. március 24., szerda

Bakonyi sertésszelet


Ez megint egy olyan recept, melyet már nagyon régen készítettem. Most is csak véletlenül, egy beszélgetés során került szóba. Ha már szóba került, úgy gondoltam ma el is készítem ebédre. Nemcsak tejfölt, hanem tejszínt is teszek bele, mert így sokkal finomabb és selymesebb lesz a szaft. Galuskát főztem hozzá, mert szerintem azzal az igazi. Sajnos ez megint nem egy diétás, ámde annál finomabb ebéd volt.

6 szelet sertéshús
1 cs bacon szalonna
30 dk gomba
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 dl tejszín
2 dl tejföl
csípős Piros Arany
pirospaprika

szerecsendió
majoranna
liszt
olívaolaj

A hússzeleteket kicsit kiklopfolni, majd enyhén besózni. Mindkét oldalát lisztbe forgatni.
A gombát a bacont és a hagymát felkockázni, a paradicsomot és a paprikát felszeletelni.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd a hússzeletek mindkét oldalát elősütni. Ezután félre tenni.

A fennmaradó szaftban elkezdeni párolni a bacont, majd hozzáadni a vöröshagymát is. Párperc után beletenni a felkarikázott paprikát, majd a paradicsomot. Ekkorra már a serpenyő alján kéreg keletkezik, így a megpárolódott alapot átönteni egy másik edénybe. (a serpenyőbe pici vizet önteni, jól felkeverni a megperzselődött kérget)
Végül beletenni a gombát, ízlés szerint fűszerezni és addig párolni még a gomba levet enged. Ekkor visszahelyezni a húst, és hozzáönteni a serpenyőből a felkevert szaftos levet. Puhára főzni.
A tejfölt simára keverni a tejszínnel, majd óvatosan hozzáönteni a puhára főtt húshoz. Jól kiforralni és még párpercig együtt főzni.
Galuskával tálalni.

2010. március 23., kedd

Kétsajtos sült krumpli


Krumplit már töltöttem többféle töltelékkel, kolbászhússal, fűszerezett túróval, de most kétféle sajttal készítettem. Ebből az egyik füstölt sajt, melytől már magában is remek ízt kap a krumpli. Húsok mellé köretként is feltálalható, de egy finom salátával magában is kínálható. Az eredeti receptben Feta sajttal készült, és úgyis nagyon finom, de nálunk csak én szeretem a Fetat, így csak ritkán készítem el azzal.

6 db krumpli
10 dk füstölt sajt
10 dk trappista sajt
őrölt fehérbors
olívaolaj

Az egyforma méretű krumplikat jól megmosni, majd enyhén sós vízben puhára főzni. Leszűrni, és hagyni teljesen kihűlni. Ha már kihűlt, lepucolni a haját, majd óvatosan kettévágni hogy egyben maradjanak a fél krumplik. Kiskanállal a közepébe mélyedést vájni. Megsózni és borsozni kívül-belül, majd először a trappista sajttal, majd a füstölt sajttal megtölteni. (én jól belenyomkodtam a sajtot)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, kicsit megkenni olívaolajjal és egymásmellé helyezni a töltött krumplikat. Tetejüket szintén olívaolajjal meglocsolni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Sült húsok mellé köretként tálalni.

2010. március 21., vasárnap

Ricottas karamelltorta




Sokszor nézegetem a Cafe-Tv recepteket, és erre a sütés nélküli finomságra is ott bukkantam rá. Vrabel Krisztina készítette, és rögtön megtetszett. Mire végignéztem a felvételt, tudtam ennek nálunk is nagy sikere lenne. Ma el is készítettem, és mivel volt itthon fügebefőtt, úgy gondoltam azt is karamellizálok mellé. Nagyon jó választás volt, remekül illett egymáshoz ez a két íz. Én csak annyit változtattam a recepten, hogy tettem bele egy kis zselatint is. Mivel ma csodálatosan sütött a nap, és ebéd után tettünk egy jó nagy sétát, mire hazaértünk már alig vártuk, hogy megkóstoljuk a tortát. Nagyon finom krémes, és a karamelltől kellően édes volt.







Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

Torta alap:

10 db babapiskóta
4 dkg margarin
4 ek nesquik kakaó
pici tej


A piskótát összemorzsolni, majd hozzákeverni a kakaót. A margarint felolvasztani és ezzel is jól összekeverni. Ha túl száraz lenne, egy pici tejet önteni hozzá. (én öntöttem bele)
A tortaformába lapogatni, majd a hűtőbe helyezni ameddig a krém elkészül.


Krém hozzávalói:

50 dkg ricotta
6 ek cukor
6 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
5 g zselatin
1/2 dl víz


Egy edénybe elkezdeni karamellizálni a cukrot, majd amiko már felolvadt és szép színt kapott, állandó keverés mellett hozzáadni a margarint. Ezután jól összekeverni, és beletenni a túró felét, majd így is jól kikeverni. Levenni a tűzről és hozzáadni a maradék túrót, majd botmixerrel jó pépesre keverni.
A vizet felforralni, majd levenni a tűzről és simára keverni benne a zselatint. Ezután kihűteni!!
Végül a kihűlt zselatinnal is jól összekeverni a krémet, majd a hűtőből kivett piskótás alapra kanalazni.
2-3 órára hűtőbe tenni, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt a tetejét pörkölt mogyoróval megszórni, és ízlés szerint karamellizált fügével tálalni.


2010. március 20., szombat

Egyszerű tejfölös kifli




Megsütöttem életem első kiflijeit!!!!!! Olyan finom lett, hogy mind az utolsó morzsáig meg is ettük!!!! Már régen foglalkoztat a gondolat, hogy nekem is meg kellene próbálkoznom a kenyér, vagy a péksütemény sütéssel. Igaz olyan keveset fogyasztunk ezekből a finomságokból, hogy ezért is húztam az időt. Ma viszont kerékpár túrára mentünk és gondoltam elérkezett az idő, és saját kezűleg készítem el az elemózsiának valót. Így aztán tegnap délután nekiálltam a nagy műnek. Igaz izgultam rendesen, mivel a boltba nem vettem péksütemény, és mi lesz ha felsülök vele. De nem így történt, mindent előírás szerint betartottam, és nagyon-nagyon finom kifliket sikerült sütnöm. Ezt a remek receptet, és a hozzávaló részletes leírást Limaránál találtam meg. Végig olvastam a recepthez tartozó kommenteket is, és így mások kérdéseiből, és Limara kimerítő válaszaiból, már könnyű dolgom volt. Köszönöm neki ezt a finom kifli receptet!!! Most csak attól félek, hogy a forrón illatozó kiflik illata, megint arra késztet, hogy nekilássak a sütésnek és akkor mi lesz a kilóimmal.:))






Hozzávalók:

50 dkg liszt (BL-80-as)
2 dl tej
2 ek tejföl
2 tk só
1 ek 10%-os ecet
4 dkg olvasztott vaj
1 tk cukor
3 dkg élesztő


A lisztet egy tálba tenni és a sóval kicsit összekeverni. A vajat felolvasztani.
A tejet meglangyosítani és belekeverni a cukrot, majd hozzámorzsolni az élesztőt, és letakarva felfuttatni.
Ezután a liszt közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, az olvasztott vajat, az ecetet és a tejben felfuttatott élesztőt. Elkezdeni összekeverni, majd 10 percig kézzel dagasztani. (lehet kenyérsütőgéppel is dagasztani, de én kézzel csináltam)
Letakarva duplájára keleszteni.
Amikor már szépen megkelt, lisztezett deszkára borítani, tenyérrel kicsit megnyomkodni, majd kerek formára nyújtani. Ezután a kerek tésztát nyolc részre felvágni. A szélesebb részénél elkezdeni feltekerni.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a kifliket.
A megformázott kifliket, 1 órán át a kikapcsolt sütőbe tenni, hogy szépen megkeljenek.
 Amikor letelt az idő, kivenni a sütőből!!!!!!!

A sütő egyik sarkába egy edénybe vizet tenni!!!!
Végül a sütőt előmelegíteni 200 fokra, majd a gőzös sütőben 15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 17 percig sütöttem)
Amikor megsültek a kiflik, rácsra szedni, és teljesen kihűteni.

2010. március 19., péntek

Kérdések-válaszok

Andi tett fel pár kérdést melyre most gyorsan válaszolok.(mielőtt elfelejtem)

1. MI LENNE HA NYERNÉK A LOTTÓN?

Egy hosszú hajóútra mennék el. Persze jótékony célra is jutna belőle, de úgy hogy senki ne tudja meg kitől is kapta.

2. ROSSZ SZOKÁSOM?

Sajnos imádom a csokoládét mindenféle formában.

3. Koffein?

Délben egy finom tejszínes kávé.

4. SZÍNEIM?

A pasztellszíneket nagyon szeretem.

5. MI VAN MOST RAJTAM?

Térdnadrág és egy kényelmes póló.

6. HÁZIÁLLAT?

Most nincs, nemrégen vesztettem el a kutyusomat, még őt siratom!!!!!

7. TÍZ ÉV MÚLVA HOL LÁTOM MAGAMAT?

Egy új és teljesen modern konyhában, fakanállal a kezemben.(remélem ez nem csak álom, hanem így is lesz)

8. A LEGUTÓBBI NAGYON JÓ ÉLMÉNYEM?

A vasárnapi F1 futam!!! Végre újra elkezdődött, és semmi pénzért nem hagynák ki egy futamot sem.

És akiknek én is feltenném ezt a pár kérdést az:

Niki
Anikó-Liza
Ani
Trinity
Thrini
Latsia
Kiskukta

Zöldbabos-csirkemájas tészta sütőben sütve




Ezt a receptet Vera vega konyhájában láttam meg pár nappal ezelőtt. Mivel Ő vegetáriánus, így én egy kicsit módosítottam a recepten és csirkemájat, reszelt sajtot is tettem bele. Ettől még finomabb lett, de nem kétlem hogy a vega változata is isteni finom lehetett. Sajnos nem volt itthon zöld színű babom csak sárga, ezért nem látszik olyan szépen a tészta között a bab. Na, de ez legyen a legnagyobb baj, mert különben egy nagyon finom, laktató tészta került a tányérunkra.






Hozzávalók:

1/2 cs mirelit zöldbab
1 db piros kaliforniai paprika
25 dkg tészta
tárkony
őrölt fehérbors
1 ek mustár
3 dl tejszín
3-4 db csirkemáj
10 dkg sajt


A zöldbabot enyhén sós vízben puhára főzni, majd leszűrni.
A tésztát annyi ideig főzni, hogy még kicsit roppanós maradjon, majd hideg vízben leöblíteni.
A csirkemájat fűszerezés nélkül, pici olajon pár perc alatt elősütni, majd hagyni kicsit hűlni, és kockákra vágni.
A paprikát szintén felkockázni.
A tejszínt, a mustárt és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket összekeverni.
Végül a tésztát, a felkockázott paprikát, a csirkemájat, a puhára főzött zöldbabot és a tejszínes keveréket óvatosan összekeverni.

Egy kisebb tepsit kikenni margarinnal, majd a tésztás keveréket beleönteni, elegyengetni és a tetejét megszórni reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.

2010. március 18., csütörtök

Almás-fahéjas rózsák


Judithnál találkoztam először ezekkel a leveles rózsákkal, most a napokban pedig Lizánál találtam rá. Már az első találkozás is nyomott hagyott bennem, de most végképp nem tudtam ellenállni. Sajnos már a leveles tészta kibontásakor kétségeim voltak, mert valahogy másmilyen szokott lenni. Pedig teljesen friss volt. Azért nem ment el a kedvem tőle, és gyorsan nekiláttam az elkészítésének. A részletes, képes beszámoló a készítési folyamatról Judithnál megtekinthető!!!! Sajnos nekem nem lettek olyan gyönyörűek és rózsa formájúak, inkább egy lomha csigára emlékeztetnek, de ízre isteni finom volt.(gondolom ez a tészta miatt lehetett) Langyosan nem lehet abbahagyni az evését, de tettem félre egy darabot, hogy hidegen is megkóstoljam, és még úgy is nagyon finom. Az elkészítése igen egyszerű, és hirtelen ötlettől vezérelve is rövid idő alatt tálalhatjuk.

1 cs leveles tészta
4-5 db alma
6 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk fahéj
1 citrom
csipet szerecsendió
2-3 dl víz

Az almák magházát kivájni, majd vékonyan felszeletelni. A vizet két evőkanál cukorral, a citromlével és egy teáskanál fahéjjal feltenni forrni.
Ha már forr, belehelyezni a felszeletelt almákat és kb. 2 percig főzni, hogy jól hajlítható legyen. Ekkor szűrővel kiszedni egy papírtörlőre és hagyni, hogy jól felszívja a levét.

A cukrot, a fahajat, a szerecsendiót és a reszelt citromhéjat jól összekeverni.
A tésztát jó vékonyra kinyújtani, majd megszórni az összekevert ízesített cukorral. Nyújtófával kicsit meghengergetni, hogy feltekerésnél ne szóródjon le a tésztáról. Végül derelyeszaggatóval kb. 2 cm-es csíkokra felvágni.

Ezután ráhelyezni az almaszeleteket, jobbról- balra haladva, úgy hogy kicsit fedjék egymást.
Végül balról elkezdeni jó szorosan feltekerni, és a végét jól összenyomkodni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni egymástól távolabb a tekercseket.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt készre sütni.
Tálaláskor porcukorral megszórni.

2010. március 17., szerda

Egyszerű zöldségleves.






Egyszerű zöldségleves mint a hozzávalókat tekintve, mint pedig ha az elkészítését nézzük. Emlékszem gyerekként igen sűrűn a tányérunkra került főleg nyáron, amikor minden hozzávaló megtermett a kertben. A frissen szedett zöldségek, és zöldborsó ízét még most is a számban érzem. Napok óta az motoszkál a fejemben, hogy milyen régen is főztem már zöldséglevest, így aztán nem is halogattam tovább. A leves pikk-pakk elkészült, és igaz most nem frissen szedett zöldségek kerültek bele, de azért így is nagyon finom volt. 





Hozzávalók:

2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér (v. paszternák)
1/2 zeller
20 dkg zöldborsó
1 db vöröshagyma
1 tk liszt
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 db zöldségleveskocka
1 kk pirospaprika
1 nagy marék rizs
1 ek étolaj






A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, majd együtt pároljuk tovább pár percig.

Amikor a zöldségek már kellően megpárolódtak, szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

Ezután sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát és a rizst, forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot, és kb. fél óra alatt főzzük készre a levest.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.

2010. március 16., kedd

Tejfölös karfiolpörkölt




Ma egy olyan receptet készítettem el, melyet egyik kedves rendszeres olvasóm "christaylor" küldött el nekem. Mivel én még soha nem főztem karfiolból pörköltet, így bizony nagyon kíváncsivá tett, vajon milyen is lehet. Mondhatom nagyon finom!!!! Az alapreceptet (ami egy pörkölt) egy kicsit megbolondítottam tejföllel, ezen kívül még többféle fűszerrel ízesítettem. Biztosan vannak olyan tájak ahol ismerik és készítik ezt a fajta ételt, és lehet megvan a sajátságos fűszerezése is, de én mivel még hallani sem hallottam eddig róla, így a saját ízlésemnek megfelelően készítettem el. Egy biztos, nem utoljára!!!! Köszönöm christaylornak ezt a remek receptet, és ha nem lennénk olyan messze egymástól, még kóstolóval is kedveskedtem volna neki.


 Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 pohár tejföl

őrölt bors
pirospaprika
szerecsendió
majoranna
bazsalikom
olívaolaj
vaj


A karfiolt rózsáira szedni, és egy edénybe enyhén sós vízben kb. 10 percig előfőzni. Majd leszűrni és félre tenni.

A vöröshagymát apró kockákra felvágni, a paradicsomot és a paprikát feldarabolni.
Egy edénybe olajat és vajat tenni, majd amikor már eléggé felmelegedett elkezdeni benne párolni a hagymát. Közben hozzá adni a paprikát, majd a paradicsomot is. Amikor már kellően megpárolódott megszórni egy pici pirospaprikával, jól összekeverni és felönteni vízzel. Ízlés szerint fűszerezni, jól kiforralni majd belekeverni a tejfölt. 10-15 percig lassú tűzön főzni.

Végül hozzá tenni az előfőzött karfiolt, óvatosan összeforgatni, majd lassú tűzön kb. 30 percig főzni. Közben többször megrázogatni, de keverni nem szabad, mert különben szétesik a karfiol.

Tálaláskor kínálhatunk mellé akár tésztát, galuskát, vagy éppen rizst.
Én Garganelli Olasz csőtésztával tálaltam.

2010. március 15., hétfő

Gombás szűzpecsenye bacon alatt sütve


Ennek a sültnek az alapötletét szintén Dömsödi Gábor receptje adta. Szeretem a szűzpecsenyét, de valahogy hajlamos vagyok rá, hogy túl sokáig hagyjam a sütőben, és így kicsit általában szárazabb lesz. Most viszont párperc elősütés után tettem be én is a sütőbe, és a végeredmény egy szaftos hús lett. Előző este bepácoltam, így jól átvette a fűszerek ízét. A gombás töltelék elég gyorsan elkészíthető, és a sütési idő sem vesz fél óránál több időt igénybe. Végül is nem bántam meg, hogy tegnap ezt tálaltam fel ebédre, mert nagy sikere volt.

1 db szűzpecsenye
1 cs bacon szalonna
50 dk gomba
1 db vöröshagyma
5 db tojás

őrölt fehérbors
kakukkfű
olívaolaj
margarin
1 ek liszt

A szűzpecsenyét megtisztítani a hártyás részektől.
Olívaolajat, sót, kakukkfüvet, és őrölt borsot ízlés szerinti mennyiségben jól összekeverni, majd beleforgatni a húst. Végül lefedni fóliával és pár órára hűtőbe tenni.

A gombát és a vöröshagymát megtisztítani, majd apróra felkockázni.
Egy serpenyőbe kevés olajat és margarint tenni, elkezdeni párolni a hagymát, majd hozzáadni a gombát is. Ízlés szerint sózni, borsozni és egy kevés kakukkfüvet is szórni rá.
Addig párolni, még az összes levét el nem párologja.
Ekkor rászórni a lisztet és egy kicsit együtt pirítani. Végül hozzáönteni három felvert tojást és jól összesütni. Végül a tűzről levéve, hagyni kicsit hűlni.

A hűtőből kivenni a bepácolt szüzet, és kb. másfél cm-es szeleteket vágni belőle. Kézzel egy kicsit mindkét felét megütögetni, ettől kicsit szétterül a hús.
Egy serpenyőbe pici olajat önteni, majd ha már elég meleg belehelyezni a húst, és mindkét oldalát kb. 2-3 percig elősütni. Kicsit hagyni kihűlni.

Végül a bacon szalonnára ráhelyezni egy szelet húst, majd megkenni tojássárgájával. Erre ráhalmozni a tölteléket és szépen körbecsavarni a szalonnacsíkkal.

Egy tepsit kikenni margarinnal, majd egymásmellé helyezni a kis tekercseket. Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél, 170 fokon sütöttem)

Ízlés szerinti körettel tálalni. Én sajttal töltött sült krumplival tálaltam.

Köszöntöm a Rendszeres Olvasóimat!!!!


Eljött ez a nap is, és vele együtt a 100. olvasóm is megérkezett!!!

Sőt, azóta még hárman bejelentkeztek rendszeres olvasónak, így sajnos nem tudom ki is volt a 100.-ik. Mivel nem szeretnék senkit sem megbántani, így név szerint nem emelnék ki senkit. Együttesen köszöntöm a négy utoljára bejelentkezett vendégemet.

Amikor egy évvel ezelőtt útjára indítottam ezt a blogot, még remélni sem mertem, hogy ilyen sok örömöt fog nekem jelenti. Azt pedig, hogy ilyen sokan kíváncsiak rám nap, mint nap, és megtisztelnek azzal, hogy rendszeresen meglátogatnak még álmaimban sem mertem remélni.

Most szeretném megköszönni a sok kedvességet, és figyelmet mindenkinek.

Külön is megköszönném az ÖSSZES RENDSZERES OLVASÓMNAK, hogy megtiszteltek a bejelentkezésükkel!!!!

További jó nézelődést, keresgélést a receptek között, és jó sütést-főzést kívánok MINDENKINEK !!!!!!

2010. március 14., vasárnap

Túrós-epres palacsintarolád




Lehet kicsit már unottan hangzik, hogy a "vacsoracsatában" láttam .....de ezt a receptet megint onnan lestem el. Imádok új ételeket elkészíteni, és amit meglátok, és látok benne fantáziát, azt bizony napokon belül el is készítem. Ezzel a palacsintával is így voltam, meglátni és megszeretni. Dömsödi Gábor lepte meg vele a vendégeit, és ők nagyon dicsérték. Én sem tehetek mást, mivel valóban nagyon finom. Az ízesített túró, és az eper együttes íze isteni finom!!! A csokoládé mellyel a tetejét megcsorgattam, még csak finomabbá tette. Lehet kicsit több időt igényel az elkészítése egy sima palacsintánál, de a végeredmény egy különleges desszertként kerül a tányérunkra.


liszt
tojás
tej
szénsavas ásványvíz
csipet só
pici cukor
olaj


Ezekből a hozzávalókból ízlés szerinti mennyiségben palacsintatésztát keverni és kisütni.
Én 8 db palacsintát sütöttem és a következő mennyiségű töltelékkel töltöttem meg.


Töltelék:

50 dkg túró
40 dkg eper
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
porcukor


A túrót villával kicsit összetörni, majd ízlés szerint ízesíteni.
Az epreket vékonyan felszeletelni.

Egy hosszabb alufólia csíkot leteríteni, majd 4 db palacsintát egymásra helyezni úgy, hogy félig fedjék egymást.

A közepére egy csíkban rákanalazni az ízesített túró felét úgy, hogy a két szélénél pár centis üres tészta maradjon.

A túró tetejére pakolni a felszeletelt eper felét, majd a két szélén üresen maradt tésztát behajtani.
Ezután óvatosan a fólia segítségével feltekerni, úgy mint a rétest.

Végül a palacsintaroládot becsomagolni a fóliába, és a fólia két szélét jól összecsavarni.(úgy nézzen ki mint egy nagy szaloncukor)

Két ilyen rudat készíteni, majd egy tepsire helyezni egymás mellé mindkettőt.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 30 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem 30 percig)

A sütőből kivéve a tetején a fóliát felnyitni hogy ne párásodjon be alatta a palacsinta. Majd hűlni hagyni, és amikor már csak langyos felszeletelni.

Tálaláskor porcukorral megszórni, és olvasztott csokoládéval megcsorgatni.

2010. március 13., szombat

Paradicsommártás (v. szósz)






Nagyon finom húslevest főztem sok-sok hússal, így a leves mellé második fogásnak a főtt húst tálaltam fel paradicsommártással, és főtt krumplival. Nagy kedvencünk ez a mártás, és gondolom ezzel még sokan így vannak. A főtt hús a mártással, és főtt krumplival igen laktató, így a húsleves elfogyasztása után, már nem is kívánunk mást enni. Gondolom már mindenki készített paradicsomból mártást (szószt), így inkább csak egy ötletnek szánnám a hétvégére. Én most sűrített paradicsomból készítettem, de nyáron a frissen szedett, nap érlelte paradicsomból még sokkal finomabb.






Hozzávalók:

3 dl sűrített paradicsom
2-3 ek liszt
2 ek olaj

4 dl víz
csipet só
cukor (ízlés szerint)






A sűrítet paradicsomot keverjük simára a vízzel.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor adjunk hozzá 1-2 ek cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Ezután keverjük simára a rántást egy kevés hideg vízzel, majd keverjük hozzá az előzőleg simára kevert paradicsomot is. Ezután tegyük vissza a tűzre, szórjuk meg egy csipet sóval, és pár perc alatt, állandó keverés mellett sűrítsük be. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint még cukorral ízesítsük)

Közben enyhén sós vízben főzzük meg a krumplit.

Tálaláskor a főtt húst paradicsommártással (szósszal) és főtt krumplival tálaljuk.

2010. március 12., péntek

Körte tatin




Ezt a receptet még a TV-paprika egyik adásában Gordon Ramsay készítette el. Már akkor biztos voltam benne, hogy én is megfogom sütni, de idáig halogattam az időt. Ma a zöldségesnél nagyon szép körték sorakoztak a polcon és eszembe jutott ez a recept. Mivel leveles tészta mindig van a fagyasztóba, sürgős esetekre, így nem is volt kétséges, hogy elérkezett az idő. Persze kicsit azért változtattam az eredeti recepten, de ez nem befolyásolta a sikert. Nagyon finom lett!!! Szeretem az ilyen gyorsan elkészíthető finomságokat, melyek aztán persze pillanatok alatt el is fogynak.






 Hozzávalók:

2 db körte
1 cs leveles tészta
12 db szegfűszeg
fahéj
4 ek cukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek méz
5 dkg vaj
rum


A körtéket meghámozni, majd kettévágni, és a magházukat kivájni. A kivájt mélyedésbe beleszúrni a szegfűszeget.(3 db mindegyikbe) Ezután megszórni kívül-belül fahéjjal és vaníliás cukorral. Végül a körtéket beborítani a leveles tésztával, kicsit rálapogatni, majd körbevágni.

Egy serpenyőbe beletenni a cukrot, a megmaradt vaníliás cukrot, a mézet, és elkezdeni karamellizálni. Közben hozzáadni a vajat is. Amikor már szép barna színt kapott, beleönteni egy kevés rumot. 1-2 perc alatt jól kiforralni.

Egy tepsibe beleönteni a karamellt, majd belehelyezni a tésztával beborított körtéket. (a leeső tésztából kis golyókat formáltam és azt is mellé tettem.)
Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütni. (én légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve rögtön tányérra tenni és porcukorral megszórva tálalni.

Borsodó


A tegnap sütött rizskoch, másik kísérője természetesen a borsodó volt. Ez nálunk már elmaradhatatlan ha rizskochot sütök. Már többféle elkészítési formáját olvastam különböző szakácskönyvekben, de én már régóta így készítem. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom.

3 dl édes fehérbor
1 dl víz
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
3 tk vaníliás pudingpor
15 dk cukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás

A tojások sárgáját kikeverni a cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kevés borral és a pudingporral.
A maradék bort a vízzel, és a citromlével feltenni melegedni, majd állandó keverés mellett hozzáadni a tojásos keveréket.
Lassú tűzön addig főzni, hogy szépen besűrűsödjön.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként állandó keverés mellett, kézi habverővel a mártáshoz keverni.
Rizskochoz mellé öntetként tálalni.

Csokoládémártás (öntet)


A tegnapi rizskoch mellé készítettem el ezt a mártást, vagy más néven öntetet. Tudom hogy általában vaníliás illik hozzá, de én most mégis inkább e mellett döntöttem. És valóban jó döntés volt, nekünk legalább is nagyon ízlett. Különböző felfújtak remek kísérője lehet, főleg ha valaki nagyon szereti a csokoládét minden féle formában elkészítve.

6 dl tej
1 cs csokoládé puding
5 dk étcsokoládé (85%-os)
1 cs vaníliás cukor
5-6 ek cukor
2 db tojás

A pudingport egy kevés tejjel és a cukorral simára keverni, majd hozzákeverni a tojások sárgáját is.
A csokoládét mikróban felolvasztani, majd ezt is belekeverni az előző keverékbe.
A maradék tejet feltenni melegedni, majd állandó keverés mellett belekeverni a pudingos-csokoládés-tojásos keveréket. Lassú tűzön kevergetve pár percig főzni, hogy besűrűsödjön.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként kézi habverővel a pudinghoz keverni.
Rizskochhoz, felfújtakhoz öntetként tálalni.

2010. március 11., csütörtök

Rizskoch borsodóval és csokoládémártással




A Nőnapi ajándékként kapott tepsimet ma felavattam, és természetesen apa egyik nagy kedvencét, rizskochot sütöttem. Remekül működött a tepsi, szépen megsült benne a sütemény és egy mozdulattal már el is távolítottam az oldalát. Az alja éppen olyan mint a hagyományos tepsiké, így nyugodtan lehet rajta felvágni karc mentesen a süteményeket. Tehát jól vizsgázott, és ezt nagy megelégedéssel nyugtáztam. A rizskochot borsodóval szoktam tálalni, de mivel én csokiimádó vagyok, így csokoládémártást is készítettem hozzá. Ez volt a bőség zavara, és mivel nem tudtunk választani, így mindkettővel igaz külön-külön, megkóstoltuk. Palóclevest készítettem még ebédre, így nyugodtan süteményezhettünk.





Hozzávalók:

1 l tej
1 dl tejszín
25 dkg rizs
5 db tojás
10 dk margarin
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)
15 dkg porcukor
citromhéj
10 dkg mazsola



Egy edénybe tenni a tejet, a tejszínt, a margarin felét, 1 cs vaníliás cukrot, csipet sót, kevés porcukrot és a rizst, és így együtt felforralni, majd lefedni a tetejét.

Amikor már elkezd forrni, betenni az előmelegített sütőbe és közepes lángon készre főzni. (Én jénai tálba teszem, és a tetejével lefedem.)

A tojásokat ketté választani és a sárgáját kikeverni a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és a pudingporral.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni.

A puhára főtt rizst egy tálba önteni, és hozzáadni a margarint, kicsit összekeverni hogy felolvadjon.

Ezután beleönteni a cukros-tojásos keveréket, hozzáadni a reszelt citromhéjat, a mazsolát, és óvatosan összekeverni. Végül apránként óvatosan belekeverni a tojások felvert habját.

Sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, és előmelegített sütőben, közepes lángon 30 perc alatt szép pirosra sütni.

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni. Lehet mellé kínálni borsodót, vaníliamártást, vagy csokoládémártást.