2010. március 12., péntek

Borsodó


A tegnap sütött rizskoch, másik kísérője természetesen a borsodó volt. Ez nálunk már elmaradhatatlan ha rizskochot sütök. Már többféle elkészítési formáját olvastam különböző szakácskönyvekben, de én már régóta így készítem. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom.

3 dl édes fehérbor
1 dl víz
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
3 tk vaníliás pudingpor
15 dk cukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás

A tojások sárgáját kikeverni a cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kevés borral és a pudingporral.
A maradék bort a vízzel, és a citromlével feltenni melegedni, majd állandó keverés mellett hozzáadni a tojásos keveréket.
Lassú tűzön addig főzni, hogy szépen besűrűsödjön.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként állandó keverés mellett, kézi habverővel a mártáshoz keverni.
Rizskochoz mellé öntetként tálalni.

2 megjegyzés: