Az egyik kedvenc süteményünk a Hatlapos, melyet van amikor kakaós, és van amikor vaníliás krémmel töltök meg. Most éppen a kakaós krémre esett a választásom.... Sokan úgy gondolják, hogy a lapok megsütése sok időt vesz igénybe, és kissé macerás, de állítom ez nincs így. Ameddig az egyik lap sül, addig előkészítem a következőt, és felváltva már mehet is a sütőbe. A főzött krém elkészítése sem bonyolult, így bátran nekifoghatunk a sütésnek. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy a lapok kellően felpuhuljanak, és az ízek összeérjenek.
Hozzávalók a tésztalapokhoz:
50 dkg liszt
30 dkg vaj (v. margarin)
2 egész tojás (nagy)
20 dkg porcukor
1 dl tej
1/2 cs sütőpor
csipet só
A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, majd szintén morzsoljuk össze.
Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat és a fele mennyiségű tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben ha szükséges, öntsük hozzá a maradék tejet is, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (nem kell a tejet egyszerre beleönteni, mert a liszt minőségétől is függ hogy kell-e bele mind)
Ezután osszuk el 6 egyforma részre a tésztát, majd egyesével egy 22x32 cm-es tepsi hátlapján süssük szép világos zsemleszínűre.
Én sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt helyeztem a tepsi hátlapjára, és villával több helyen megböködtem, hogy sütés közben ne púposodjon fel. (Én két sütőpapírral dolgoztam, és ameddig az egyik tészta sült, addig a másikat kinyújtottam, előkészítettem a sütéshez)
A lapokat légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 percig sütöttem, majd a sütőből kivéve könnyedén lehúztam a tepsiről, és már tettem is rá a következő lapot. Így nem
kellett várni sütés közben, mert folyamatosan haladtam vele.)
A kisült lapokat hűtsük ki mielőtt összeállítanánk a süteményt.
Krém hozzávalói:
7,5 dl tej
20 dkg cukor
10 dkg liszt
3 ek holland kakaó (cukrozatlan)
25 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
A lisztet keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a kakaót, és a maradék tejet is. (arra figyeljünk, hogy csomómentes legyen)
Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd hűtsük ki mielőtt a vajas krémhez kevernénk. (hűtés közben többször keverjük át)
A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd keverjük habosra.
Ezután apránként adagoljuk hozzá a kihűlt pépet, és addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
Helyezzünk egy tésztalapot egy nagyobb tálcára, vagy tepsire, majd kenjük meg a krémmel..... ezt addig folytassuk míg elfogynak a lapok, és a krém is.
A legfelső lapot már ne kenjük meg krémmel, csak porcukorral szórjuk meg.
Ezután az elkészült süteményt legalább egy éjszakára tegyük hűvös helyre, hogy a lapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt a süteményt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A főzött krém nagyon finom, melytől a lapok jól felpuhulnak. Nálunk nagy kedvenc, és nem is olyan macerás megsütni.
Nagyon guszta! Régóta készülök elkészíteni ezt a süteményt is, nagyon finom lehet.
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva. Nagyon finom sütemény, ne halogasd tovább.... én pl. a fagyasztóba is teszek el, és amikor megkívánjuk csak elő kell venni.
TörlésDe finom lehetett, szívesen falatoznék most belőle. Lehet hogy valamikor megsütöm, bár kissé mindig ódzkodom a több lapos sütik sütésétől, de megenni mindig szívesen enném 😊.
VálaszTörlésCsak mostanában néztem a sütidet, mert 11 napra Apukámnál voltam, csak a hét elején jöttünk haza. Gyorsan és jól teltek a napok, bár ott is volt eső, lehűlés és orkán szerű szél, de kánikula is.....
Katikám, szívesen küldök egy kis kóstolót..... mi nagyon szeretjük, és nem olyan macerás a lapok sütése sem. Édesapád biztosan nagyon örült hogy ilyen hosszú időt töltöttetek nála. Mi is voltunk pár napot a Tiszánál, de szinte végig esett az eső. Sajnos az idei nyár nagyon változékony. :(
Törlés