Konfitált libacomb krumplival és ananászos savanyú káposztával
(a recept erre a linkre kattintva található)
A Márton napi liba-lakomákról szóló első írásos feljegyzés még 1171-ből származik. Akkoriban ez azzal volt összekapcsolható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, vagyis ekkor vette kezdetét a téli pihenő időszak. Ilyenkor kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő, én minden évben megpróbálom ezt a népszokást betartani, és ezen a napon valamilyen formában liba kerül a tányérunkra. Most pedig egy csokorba gyűjtöttem kedvenc libás receptjeimet, ezzel is ötletet adva a Márton napi ebéd vagy éppen vacsora elkészítéséhez.
Márton napi ludaskása
(a recept erre a linkre kattintva található)
Sült libacomb krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel
(a recept erre a linkre kattintva található)
Libamell sajtos krumplipürével és narancsos-mézes sárgarépával
(a recept erre a linkre kattintva található)
Márton napi libaleves
(a recept erre a linkre kattintva található)
Sült libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutneyval
(a recept erre a linkre kattintva található)
Libacomb sajt-szufléval és mézes-fűszeres sütőtökkel
(a recept erre a linkre kattintva található)
Lúdláb torta
(a recept erre a linkre kattintva található)
Nem is tudom hirtelen melyiket választanám most, annyira guszta és csábító mindegyik. Pár libasültes receptem nekem is van fent a blogomon, és levesek is. Ritkán veszek, még Márton napra sem mindig, talán még idén, de nem biztos, mert a libahúst csak én szeretem 😄...
VálaszTörlésÉn sem tudnék választani.... mindegyik nagyon finom volt. :) Sajnos a liba nagyon drága, főleg a libacomb, így én is csak Márton napra szoktam venni. Mi a kacsát szeretjük, azt viszont sűrűn veszek.
Törlés