A napokban kedvező áron sikerült karfiolt vásárolni, így volt már hagyományos karfiolleves, karfiolkrémleves....receptje a linkre kattintva található, valamint rakott karfiol...receptje a linkre kattintva található, és a rántott karfiol sem maradhatott le az étlapról. A karfiolrózsákat először félpuhára főztem, majd sajtos palacsintatésztában sütöttem meg. Sütés közben többször átfordítottam, és a sajtos bundát jó ropogósra sütöttem. A köretet sem bonyolítottam túl, egyszerű gombás rizst készítettem hozzá. Jól illik hozzá pl. a tartármártás, de salátával vagy éppen befőttel is kínálhatjuk.
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú karfiol
10 dkg reszelt sajt (pl. trappista, gouda..)
2 db tojás (nagy)
kb. 3 dl tej
1 kk só
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
kb. 15-20 dkg liszt
bőséges étolaj a sütéshez
A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára. (ha nagyobbak a karfiolrózsák, akkor vágjuk félbe)
Amikor félpuhára főt, szedjük ki a vízből, csepegtessük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (akár előző nap félpuhára főzhetjük)
A teljesen kihűtött karfiolrózsákat ezután ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni mielőtt elkezdenénk kisütni.
Egy tálba üssük bele az egész tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tejet, majd kézi habverővel keverjük alaposan össze.
Ezután reszeljük hozzá a sajtot, adjunk hozzá jó pár kanál lisztet, majd keverjük simára, csomómentesre, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. (a lisztet apránként adjuk hozzá keverés közben, nehogy túl sűrű legyen a tészta)
Az olajat öntsük bele egy serpenyőbe, majd melegítsük fel.
Az előzőleg félpuhára főzött, besózott karfiolrózsákat ezután óvatosan forgassuk bele lisztbe, majd a palacsintatésztába, és helyezzük bele a felforrósított olajba.
Ezután többször átfordítva süssük szép pirosra, ropogósra, majd szedjük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én gombás rizst készítettem, és azzal tálaltam.
Tálaláskor helyezzünk a tányérra pár darab szép pirosra sült karfiolrózsát, kanalazzuk mellé a köretet, és úgy kínáljuk. Kínálhatunk hozzá még ízlés szerint salátát, tartármártást, vagy éppen befőttet is.
Nagyon guszta, finom lehetett! Sajtos bundába én is szoktam panírozni, karfiolt is más zöldségeket is. Kicsit más, egyszerűbb az enyém, így a tiéd biztos finomabb lett 😊.
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! Szerintem mindkettőnké nagyon finom... van hogy a sajtot kihagyom, és úgy is nagyon finom.
Törlés