Hétvégére egy finom kapros tökfőzeléket hoztam, melyet most friss zsenge tökből készíthetünk el. Persze a tökfőzelék is egy olyan étel melyet vagy nagyon szeret valaki, vagy éppen rá sem tud nézni. Nálunk mindig nagy sikere van, főleg jó kaprosan elkészítve. A tökfőzeléket többféleképpen is ellehet készíteni, de én mindig tejjel, és pirospaprikával megszínezve készítem, mint az anyukám annak idején. Ízlés szerint készíthetünk mellé pl. pörköltet, rántott vagy sült húst, vagy éppen egy finom stefánia szeletet. Bevallom nagy melegben, jól lehűtve, csak úgy magában is szívesen elkanalazgatok egy-egy tányérkával.
Hozzávalók:
1 nagyobb tök
1 db vöröshagyma
kapor
ételízesítő
só
tárkonyecet
2-3 ek liszt
1 l tej
1 tk pirospaprika
2-3 dl víz
olaj
A megtisztított tököt nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd sózzuk meg, és hagyjuk állni kb. 30 percet. Ezután alaposan nyomkodjuk ki a levét.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd egy edénybe hevítsük fel az olajat, és kezdjük el üvegesre párolni.
Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a levétől jól kinyomkodott tököt, és keverjük össze. Ezután öntsük fel a vízzel, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egy kevés ételízesítővel, adjunk hozzá ízlés szerint ecetet, majd tegyük bele a kaprot, és pároljuk puhára. (én a kaprot cérnával összekötöm, hogy habarás előtt egyben kitudjam venni)
A lisztet és a pirospaprikát egy kevés tejjel keverjük simára, majd a tűzről vegyük le a puhára párolódott tököt, és állandó keverés mellett, kézi habverővel keverjük hozzá a lisztes keveréket. Ezután öntsük fel a maradék tejjel, keverjük szintén a habverővel simára, majd tegyük vissza a tűzre és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (én a maradék tejet két részletben öntöm hozzá, nehogy túl híg legyen a főzelék)
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá pörköltet, sült vagy rántott húst, egy szelet stefániát, vagy éppen tükörtojást.