Beérett az utolsó pár szem sárgabarack a fa legtetején, így kisebb tornagyakorlat elvégzése közben a kosaramban tudhattam mindet. Mindenképpen süteményt szerettem volna sütni belőle, de elképzelésem akkor még nem volt. Aztán elővettem a régi, még kézzel írott receptes füzetemet, és lapozgatás után rátaláltam erre a receptre, és pár perc múlva már hozzá is fogtam a sütéshez. A végeredmény pedig egy nagyon finom könnyű tészta, roppanós mákszemekkel, és szaftos sárgabarackkal a tetején. Mindenkinek bátran merem ajánlani sárgabarackkal, de szilvával, ringlóval, vagy éppen őszibarackkal is finom.
Hozzávalók 22x32 cm-es tepsihez:
30 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
2 dl citromos Danone joghurt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
1 cs sütőpor
csipet só
10 dkg vaj
1 citrom reszelt citromhéja
2-3 ek mák (egész)
sárgabarack
30 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
2 dl citromos Danone joghurt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
1 cs sütőpor
csipet só
10 dkg vaj
1 citrom reszelt citromhéja
2-3 ek mák (egész)
sárgabarack
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt, pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki teljesen.
Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, a joghurtot, az egész tojásokat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a keverékhez.
Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt mákot, majd fakanállal óvatosan keverjük össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát, és rakjuk ki a tetejét felezett sárgabarackkal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.