Végre ma sikerült annyi sárgabarackot leszednem a fáról, hogy elég volt egy pitébe. Persze kérdezhetné bárki, miért csak most, amikor már lassan leérik ez a finom gyümölcs. Ennek csakis az az oka, hogy egy két lábon járó szarka sajnos minden nap lelopkodta az érett barackokat. Most viszont már csak a fa tetején található párszem gyümölcs, így ha kicsit ügyeskedünk akkor az már mind a mienk lesz.:))) (mivel az a köcsög oda már nem tudd felmászni) Első gondolatom az volt hogy pitét sütök, de mivel a barackhoz sem a megszokott, egyszerűen leszedem, úton jutottam hozzá, így gondoltam a pitesütését is kicsit újragondolom. Végül azt ötlöttem ki, hogy befőttesüvegbe sütöm meg. Lehet kicsit furának tűnik ez az ötlet, de nekünk így még jobban is ízlett a pite. A tésztája ugyanolyan omlós mintha tepsiben sült volna, a töltelék pedig még sokkal zaftosabb. Végül elégedetten kanalaztuk ki az üvegből, mert hát azért mégis csak sikerült a saját baracktermésünkből összehozni legalább egy pitét.
Tészta hozzávalói:
15 dkg liszt
2 ek cukor
7,5 dkg margarin
1 tojás
1 mk vaníliaaroma
15 dkg liszt
2 ek cukor
7,5 dkg margarin
1 tojás
1 mk vaníliaaroma
A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot és így is összemorzsolni. Ezután hozzáadni a vaníliaaromát és a tojást, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni.
Folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tenni, pihentetni.
A hűtőből kivéve vékonyra kinyújtani, majd kibélelni vele a 2 db félliteres befőttesüveget.
Először az üveg méreténél egy kicsit nagyobb kört kell kivágni a tésztából, majd óvatosan belefektetni az aljába. Ezután a maradék tésztából, szélesebb csíkokat vágni és darabonként az üveg oldalára helyezni, úgy hogy kicsit kilógjon. (én 3 db tésztával takartam be az üveg oldalát)
Folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tenni, pihentetni.
A hűtőből kivéve vékonyra kinyújtani, majd kibélelni vele a 2 db félliteres befőttesüveget.
Először az üveg méreténél egy kicsit nagyobb kört kell kivágni a tésztából, majd óvatosan belefektetni az aljába. Ezután a maradék tésztából, szélesebb csíkokat vágni és darabonként az üveg oldalára helyezni, úgy hogy kicsit kilógjon. (én 3 db tésztával takartam be az üveg oldalát)
Töltelék hozzávalói:
60 dkg sárgabarack
3-4 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
1 ek vaníliás pudingpor
60 dkg sárgabarack
3-4 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
1 ek vaníliás pudingpor
A barackot ízlés szerinti méretűre feldarabolni, majd hozzáadni a barna cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, reszelt narancshéjat, a vaníliás pudingport és óvatosan összekeverni.
Ezután a tésztával kibélelt üvegekbe tölteni. Az üveg szélén kilógó tésztát az üveg szájához visszanyomkodni, majd a maradék tésztával berácsozni a tetejét.
Végül felvert egész tojással lekenni a tésztát.
Egy tepsibe alufóliát tenni, majd ráhelyezni a megtöltött üvegeket. Ezután előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon, kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütni. (a sütési idő felénél a tetejére sütőpapírt helyezni, nehogy a tészta megégjen)
Ezután a tésztával kibélelt üvegekbe tölteni. Az üveg szélén kilógó tésztát az üveg szájához visszanyomkodni, majd a maradék tésztával berácsozni a tetejét.
Végül felvert egész tojással lekenni a tésztát.
Egy tepsibe alufóliát tenni, majd ráhelyezni a megtöltött üvegeket. Ezután előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon, kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütni. (a sütési idő felénél a tetejére sütőpapírt helyezni, nehogy a tészta megégjen)
A sütőből kivéve, teljesen kihűteni az üvegeket, de a közepén a töltelék még így is langyos lesz.
Ízlés szerint kiskanállal, vagy villával fogyasztható. Tetejére még porcukrot is szórhatunk, de én ezt sajnos lefelejtettem róla.
Csk bámulok hogy Te miket alkotsz.Jól néz ki és hát az íze biztosan szenzációs.A barackot nálunk is ellopták.Délelőtt megvolt délután azaz estefelé egy szem se, na mondtam a páromnak kivágjuk a fát mert évek óta ha terem a fa mi csak nézzük valaki mindig leelőz.
VálaszTörlésIlyenről még csak nem is hallottam! Érdekes, az íze biztos nagyon finom lehet!Ma sütöttem én is sárgabarackos sütit !
VálaszTörlésde jó ,nagyon jó ötlet!!
VálaszTörlésFantasztikus ötlet
VálaszTörlésNyanyus!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nagyon finom lett, szerintünk jobb mint a tepsiben sütött pite. Igaz kicsit paráztam, hogy megsül-e rendesen, de szuper jó lett.
Látom akkor együtt mérgelődhetünk. Tudod az bosszant a legjobban, hogy fényes nappal (nálunk éppen déli 12 óra volt) lopnak. Régebben a tolvaj legalább megvárta az estét, hogy senki ne lássa.:(((
Éva!
VálaszTörlésNyugodtan próbáld ki!!! Semmi különleges nem kell hozzá, csak éppen befőttesüvegben kell sütni. Jó móka. Nagyon guszta lett a TE barackos sütid is.:)
Vanocska!
VálaszTörlésKöszönöm!!!! Neked is ajánlani tudom, meglátod nem fogsz csalódni benne.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
De érdekes!!! Nagyon klassz. :)
VálaszTörlés