2009. június 21., vasárnap

A kaktusz virága.




Szeretném megmutatni a csodaszép, virágzó kaktuszaimat. Rengeteg bimbó van mindegyiken, így minden nap megörvendeztet valamelyik egy új, nyíló virággal. Nagy kár, hogy van amelyik csak igen rövid ideig virágzik. Viszont csodálatos látvány, így naponta többször is megállok, és gyönyörködöm bennünk. Ezzel a szép virággal kívánok mindenkinek nagyon szép nyarat, pihenést, és sok- sok nyári élményt, akár otthon, vagy éppen nyaralással tölti is az időt.




















2009. június 20., szombat

Habos diós meggyes


Ezt a receptet Bellynél láttam, csak ő mákos változatban készítette el. Nekem nem volt itthon mák, így a dió mellett döntöttem. Igazán nagyon finom lett, igaz én kicsit túlzásba estem, mert jóval több meggyet tettem bele, de így is nagy sikere volt. Legközelebb mákkal is megfogom sütni.

15 dkg darált dió
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
25 dkg magozott meggy
4 db tojás sárgája
2 dl tej
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
fahéj
1 tk. szódabikarbóna
pici sütőpor
lekvár

Habhoz:

4 tojás fehérje
csipet só
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor

A margarint a cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a tojás sárgáját és így is jól kikeverni. Ezután hozzákeverni a diót, a reszelt citrom héjat, fahéjat, a fele tejet és keverni tovább. Végül mehet bele a szódabikarbónás, sütőporos liszt keveréke, és a maradék tej. Még pár percig így is keverni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, és megszórni a magozott meggyel.
Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütni.

Közben a tojások fehérjét habbá verni pici sóval, majd hozzáadni a citrom levét és a porcukrot, majd így is kemény habbá verni.
A készre sült tésztát kivenni a sütőből, és megkenni a lekvárral, majd a tetejére kenni a habot. Visszatenni a sütőbe és még 5 percig így süti közepes lángon. Végül lekapcsolni a sütőt, és hagyni még 20 percig bent a forró sütőben, hogy a hab megszáradjon.

Cukkini fasírt


Megint sikerült szép nagy cukkinit szednem a kertbe, így úgy döntöttem, hogy fasírtot készítek belőle. Keresgéltem a receptek között, és erre a sajtos változatra jutott a választásom. Nem bántam meg, mert igazán finom lett.

1 db cukkini
1 db tojás
fokhagyma
petrezselyemzöld
10 dk sajt

szerecsendió
őrölt bors
zsemlemorzsa

A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelni, majd besózni és egy kis ideig állni hagyni.
A sajtot szintén lereszelni.Ez ízlés szerinti sajt lehet, akár füstölt is, én trapistát tettem bele.
Ezután jól kinyomkodni a cukkinit, majd összekeverni a többi hozzávalóval. Annyi zsemlemorzsát adni hozzá, hogy jól formázható legyen. Gombócokat formázni belőle, majd egy kicsit lelapogatni és prézlibe forgatni.
Olajban kisütni.

2009. június 19., péntek

Citromos parfé.



Rettentő meleg lett ma is, ezért készítettem egy kis hideg nassolni valót ebéd utánra. Inkább valami savanykásra vágytunk ebben a melegben, így jó sok citromlé került bele. Régebben soha nem csináltam ilyen finomságokat, de most bármerre is nézelődök mindenhol finomabbnál finomabb fagyit készítenek. Mivel fagyi gépem nincs,(még eddig) így ezt a változatot választottam. Hidegen jó volt kanalazni ebben a melegben, és kicsit fel is frissültünk tőle.


Hozzávalók:

1 egész tojás
5 db tojássárgája
12 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
4 db citrom leve
5 dl Hulala(v. habtejszín)


Egy tálba tenni a tojások sárgáját és az egész tojást, majd hozzáadni a cukrot, és gőz fölött addig keverni ameddig be nem sűrűsödik. Ekkor levenni a gőzről, és hozzákeverni a vaníliás cukrot, majd  hagyni hogy teljesen kihűljön.

Közben kemény habbá verni a Hulalát (v. tejszínt).

A kihűlt masszához először hozzákeverni a citromok levét, és 1 citrom reszelt héját. Ettől kicsit hígabb lesz az állaga.

Ezután apránként hozzákeverni a felvert tejszínt.

Egy formát kibélelni folpack fóliával, majd belekanalazni a masszát. Néhány órára fagyasztóba tenni, hogy kellően megdermedjen.

Tálalás előtt kb. negyed órával kivenni a fagyasztóból, majd ízlés szerint kis tálkákban kínálni. 


Gombás-cukkini szószos fusilli


Végre elkezdett teremni a cukkinim. Már alig vártam, mivel mindenféle elkészítési formában nagyon szeretem. Ma cukkini szószt készítettem, és párolt gombával, kifőtt fusilli tésztával tálaltam. Igazán finom és remek ebéd kerekedett belőle.

Szószhoz:

1 db cukkini
petrezselyemzöld
olíva olaj
ételízesítő
szerecsendió
kakukkfű
bazsalikom
színes bors
tejszín

A cukkinit kockára vágni, és az olíva olajon elkezdeni megpárolni. Közben hozzáadni az apróra vágott petrezselyemzöldet és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket. Addig párolni, míg teljesen puha lesz. Ezután összeturmixolni, majd felönteni tejszínnel és jól összeforralni.

Gomba:

30 dk gomba
olíva olaj
ételízesítő
szerecsendió
őrölt fehérbors

A gombát vékony csíkokra vágni, majd az olajon elkezdeni párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni és addig párolni ameddig a leve teljesen elfől.
A tésztát sós vízben kifőzni. A gombával és a cukkini szósszal fogyasztás előtt összekeverni.

2009. június 18., csütörtök

Bőrös sült hús


A mai ebédünk diétásnak egyáltalán nem mondható, de annál finomabb volt. A kezembe került a fagyasztóba egy darab bőrös sertés hús. Rögtön eldöntöttem ezt megfogom megsütni, és hagymás tört krumplival tálalni. Mivel elég nagy darab volt, így még a vacsora is kijött belőle, friss paprikával és zsemlével ettük és bizony jól belaktunk belőle. Ezek után holnap majd valami nagyon diétásat kéne főzni, mert a mai nap a bűnözés jegyében telt el, de néha ilyen napnak is kell lenni.
bőrös sertés hús
ételízesítő
majoránna
szerecsendió
kakukkfű
bazsalikom
fokhagyma

A húst felszeletelni, majd egy tepsibe egymásmellé helyezni. A fűszerekkel tetszés szerint megszórni, majd közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütni.
Sütés közben egyszer átfordítani a másik oldalára a hússzeleteket.
Én hagymás tört krumplival tálaltam.

krumpli
1 db vöröshagyma
ételízesítő
sült zsír

A krumplit kockára vágni és sós vízben puhára főzni, majd leszűrni.
A vöröshagymát apróra vágni.
A pecsenye zsírt felmelegíteni, majd beletenni az apró darabokra vágott hagymát és világos színűre párolni benne.
Ha már megfelelőnek találjuk a hagymát, akkor a krumplira önteni és jól összekeverni, közben megszórni az ízlés szerinti mennyiségű ételízesítővel.


2009. június 17., szerda

Mascarponés-cseresznyés torta. (sütés nélkül)





Sajnos elérkezett a cseresznyés sütemények sütésének a vége, mivel teljesen leért a cseresznye. Ezt a tortát még mindenképpen elszerettem volna készíteni, és még a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá. Vagyis, a torta valóban sütés nélkül készült, viszont a tetejére pakolt cseresznyét előzőleg a sütőben elősütöttem. A torta alapja babapiskóta, melyre mascarponekrém került, majd az előzőleg megsütött cseresznye, végül pedig az elmaradhatatlan csokoládé.






Cseresznye előkészítése:

A cseresznyét magozzuk ki majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük bele. Ezután szórjuk meg 2-3 evőkanál barna cukorral, és egy csomag vaníliás cukorral. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig, majd hűtsük ki teljesen. (figyeljünk nehogy megégjen sütés közben, lehet rövidebb idő is elegendő a sütéshez)





 Hozzávalók a babapiskótás alaphoz:

28 db babapiskóta
1/2 citrom reszelt héja
15 dkg margarin
2-3 ek tej


A babapiskótát morzsoljuk össze, majd reszeljük hozzá a citrom héját.

A margarint olvasszuk fel, majd öntsük hozzá az összemorzsolt piskótához. Ezután keverjük össze, és közben apránként adjuk hozzá a tejet, de figyeljünk arra, nehogy nagyon lágy masszát kapjunk.

Egy 24 cm-es torta formát béleljünk ki sütőpapírral úgy, hogy a szélét is befedje. Ezután öntsük, majd tenyérrel lapogassuk bele a margarinos-babapiskótát úgy, hogy 2-3 cm magas pereme legyen. Végül tegyük be a hűtőbe legalább fél órára, hogy megdermedjen.





Mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1/2 citrom reszelt héja


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

A tortaformát vegyük ki a hűtőből, majd a piskótáról óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Ezután helyezzük rá egy tálcára, majd egyenletesen kanalazzuk bele a mascarponekrémet.

Ezután a krémre rakjuk rá az előzőleg megsütött, majd kihűtött cseresznyét.

Végül ízlés szerint csorgassunk rá olvasztott csokoládét, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2009. június 16., kedd

Tojássaláta.




Ma nem volt kedvem sok időt tölteni a konyhában, és így egy könnyű tojássalátát készítettem. Frissen pirított zsemlével ettük, de szerintem húsok mellé is kitűnő. Nem írok mennyiségeket, mert mindenki a saját igénye szerint készítheti el, és a hozzávalók is ízlés szerint bővíthetőek. Ha valakinek van még más ötlete a hozzávalókat illetően, szívesen várom....


Hozzávalók:

tojás
lila hagyma
olajbogyó
dijoni mustár(csípős)
tejföl
majonéz
őrölt fehér bors


A tojásokat keményre főzni, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszelni.

A hagymát, és az olajbogyót apró darabokra vágni.

A tejfölt, a majonézt, sót, mustárt és az őrölt borsot jól összekeverni.

Egy tálba beletenni a tojást és a többi hozzávalót, majd a tejfölös -majonézes öntettel óvatosan összekeverni.

Tálalásig hűtőbe tenni hogy az ízek jól összeérjenek.

2009. június 15., hétfő

Csülök pékné módra.





A csülök pékné módra nem éppen mondható kalóriaszegény ebédnek, de néha azért megengedhetjük magunknak ezt a kis dőzsölést. Főként, hogy nagyon szeretjük a jó szaftos, igen szaftos és nem pedig zsírtól tocsogó húsokat. A napokban megláttam a hentesnél egy szép példányt, így már meg is volt, hogy másnap mi készül ebédre. A csülköt először fűszeres vízben puhára pároltam, majd a felkockázott krumplival, felszeletelt vöröshagymával, és fokhagymagerezdekkel szép pirosra sütöttem. Sütés után a hús finom szaftos maradt, a bőre pedig jó ropogósra sült. A hagymás krumplival és tejfölös uborkasalátával tálalva pedig remek ebéd kerekedett belő.




 Hozzávalók:

1,5-2 kg körüli csülök kicsontozva
2-3 db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
1 kg sárga krumpli
2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors
2 db babérlevél 
5-6 db fekete szemes bors
1 tk füstölt pirospaprika
1 mk őrölt majoránna
5 dl víz
25 dkg sertés zsír 





A kicsontozott csülköt dörzsöljük be sóval, szórjuk meg őrölt borssal és egy kevés ételízesítővel, majd éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

Sütés előtt helyezzük a tepsibe a befűszerezett húst, öntsük fel az enyhén sós vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, és 2-3 gerezd felszeletelt fokhagymát, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két és fél óra alatt, pároljuk puhára a csülköt.

Amikor a hús puhára párolódott, vegyük ki a sütőből, majd öntsük le a főzőlevet.

Ezután helyezzük vissza a tepsibe a bőrös felével felfelé a csülköt, öntsük alá a felolvasztott zsírt, helyezzük köré az előzőleg ízlés szerint sóval összeforgatott krumplit, a nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát, és a fokhagymagerezdeket.

Kb. két evőkanál olvasztott zsírt keverjünk össze a füstölt pirospaprikával, az őrölt majoránnával, és két gerezd összepréselt fokhagymával, majd kenjük le vele a csülök.

Ezután helyezzük vissza a sütőbe és kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. (ekkor már nem kell lefedni a tepsit, és sütés közben fordítsuk át, hogy a húsos része is kapjon egy szép színt)

Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a hagymás krumplit, és ízlés szerinti savanyúsággal, salátával kínáljuk.


2009. június 14., vasárnap

Cseresznye lekvár


A blogokban nézelődve láttam hogy több helyen is lekvár főzés volt az elmúlt napokban. Én is ezzel töltöttem az időmet, és meg is lett az eredménye, finom cseresznye lekvár formájában. Epret tavaly sikerült olyan mennyiségben befőznöm, hogy idén nem volt rá szükségem, viszont cseresznyéből nem tudok annyit főzni, hogy el ne fogyjon. Most is jó nagy adagot sikerült befőznöm, és szépnek mutatkozik még a sárgabarack és a szilva is. Tehát még nem ért véget a lekvár főzés számomra. A cseresznye lekvár mellett, így aztán elkészült a Cherry Brandy-vel ízesített cseresznyedzsem, (a recept itt megtalálható) melyet szintén csakis ajánlani tudok.





Még szerencse hogy sok jóféle termék áll a rendelkezésre, és így nem kell órákig kevergetni a tikkasztó melegben a befőzendő gyümölcsöket. Én Knorr dzsemesítőszert használtam és nagyon elégedett vagyok vele, mindenkinek merem ajánlani. A cseresznyét kimagoztam, majd feltettem melegedni és kb. 6-7 percig hagytam, hogy a cseresznye kissé megpuhuljon. Ezután a tűzről levéve, botmixerrel leturmixoltam, majd a tasakon lévő leírást pontosan betartva készítettem el. Ízesítettem még adagonként 2 cs vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Forrón üvegekbe tettem, jól lezártam és már mehetett is a polcra a helyére, arra várva mikor kerül felhasználásra.

Málnás semifreddó


Ezt a receptet minap egy újságban láttam, és már a kép alapján eldöntöttem, hogy ez lesz a vasárnapi desszert. És mivel már elkezdett érni a saját málnám, így semmi akadálya nem volt a sütésnek. Remekül sikerült, és szerintem más gyümölccsel is elkészíthető. Annyit változtattam csak rajta, hogy én tettem bele zselatint is, mert nem szerettem volna ha nem lesz szép a málnás hab a tetején.

Tészta:

3 dk margarin
2 db tojás
6 dk cukor
5 dk liszt
1 dk kakaó

Az egész tojásokat a cukorral habosra keverni.Amikor már elég kemény a hab, apránként hozzá adni a kakaóval elkevert lisztet és jól kikeverni, majd hozzá keverni még az olvasztott margarint is.
Egy torta formát kibélelni sütő papírral, majd beleönteni a masszát.
Előmelegített sütőben közepes lángon 15 perc alatt készre sütni.

Semifreddó:

2 tojás
10 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
5 dl Hulala(növényi tejszín)
30 dk málna
5 dk étcsokoládé
1 g zselatin
1 dl víz

A tojás sárgáját a cukorral elkeverni, majd gőz fölött kézi habverővel két perc alatt krémesre verni. Az így kapott krémhez hozzá keverni a vaníliás cukrot. Majd bele keverni 15 dk málnát és kicsit össze nyomkodni benne.
A tojás fehérjéből kemény habot verni. A tejszínt is kemény habbá verni.
Először a tojásfehérje habot hozzá keverni a málnás péphez, majd beletenni a csokoládé darát is.
A zselatint feloldani 1 dl forrásban lévő vízben, majd hagyni kihűlni és ezt is belekeverni a málnás habba.
Végül apránként hozzá adni a felvert tejszínt is.

Összeállítás:

A tésztáról levenni a sütő papírt, majd vissza helyezni a formába.A tetejét megszórni a maradék málna szemekkel, és ennek a tetejére ráhalmozni a málnás habot. Tetejét csoki darával megszórni és málna szemekkel díszíteni.
A felvert tojáshabot szerintem ki is lehet hagyni belőle, ha valaki nem szeretné így felhasználni.

2009. június 13., szombat

Sajtos sült krumpli



Ebédre fasírtot sütöttem, de nem kis pogácsa formájút, hanem mint a Stefániát egyben csak tojás nem került a közepébe. Ehhez valami köretre is szükségünk volt, így kis keresgélés után erre a sült krumplira esett a választásom. Már jó ideje szerettem volna elkészíteni, hát most elérkezett az idő rá. Egyszerű elkészíteni, de nekünk nagyon ízlett. Mivel légkeveréses a sütőm, így alulra a krumplit, míg a felső rácsra a fasírtot tettem, és szinte egyszerre elkészült mindkettő.

1 kg krumpli
20 dk sajt
2 db tojás
4 dl tej

őrölt bors
szerecsendió
fokhagyma
margarin

A krumplit és a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszelni.
A tepsit jó vastagon kikenni a margarinnal.
A tejet, a tojás, reszelt sajt felét, 2 gerezd fokhagymát és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket jól összekeverni. Ezután hozzákeverni a reszelt krumplit is. Végül beleönteni a tepsibe, de ne legyen túl vastagon(kb.1,5 cm)és a tetejét megszórni a maradék sajttal.
Közepes hőmérsékletű sütőben kb. egy óra alatt készre sütni. NEM KELL LEFEDNI!!!

Cseresznyés-szedres túrós pite



Erre a receptre Tejbegríz oldalán oldalán találtam rá. Nagyon megtetszett, és mivel éppen most érik a fán termő szeder (más környéken faeper néven ismert) így ma meg is sütöttem. Köszönöm neki ezt a finom süteményt.


40 dkg liszt
3,5 dkg élesztő
5 dkg margarin
5 dkg cukor
1 tojás
csipet só
tej


Az élesztőt a pici cukorral langyos tejben megfuttatni.
A lisztet a cukorral, a sóval összekeverni, majd hozzáadni a tojást, az olvasztott margarint a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet hogy könnyen dagasztható tésztát kapjunk. Kézzel pár perc alatt jól kidolgozni és kelesztő tálba kb. fél órát keleszteni. Ekkor újra átgyúrni, majd kinyújtani és egy sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe tenni. Ezután a túrós masszát ráönteni, és gyümölccsel jól megszórni.

Túrós massza:

50 dkg túró
3 tojás
10 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
2,5 dl tejföl
reszelt citromhéj

A túrót jól kikeverni a cukorral, a tejföllel, a reszelt citrom héjjal, és a tojások sárgájával.
A tojások fehérjéből pici sóval kemény habot verni, majd hozzákeverni a túrós masszához.
Ezután a tészta tetejére önteni , és megszórni a gyümölccsel.

Gyümölcsök:

cseresznye
fekete szeder(faeper)
mandula

A gyümölccsel jól megszórni a túrót, majd annak a tetejére mandula kerüljön.
Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 45-50 percig sütni.
Én kicsit tovább a sütőben hagytam, de ennyi idő elegendő ahhoz, hogy szépen megsüljön.

2009. június 12., péntek

Cseresznyés felfújt


És a mai nap sem múlhatott el sütemény nélkül, ami természetesen cseresznyéből készült. Valójában ez nem is süti, hanem egy gyümölcsös felfújt. Ilyet még nem készítettem, de igazán jól sikerült, és nagy sikere volt.

60 dk cseresznye
2 cs vaníliás cukor
10 dk margarin
15 dk cukor
25 dk túró
6 ek tej
2 ek méz(olvasztott)
12 dk búzadara
8 dk liszt
1 dl tejföl
1 kk. sütőpor
fahéj
reszelt narancs héj
babapiskóta

A margarint 10 dk cukorral jól kikeverni, majd hozzáadni a túrót, a tejet, a mézet a tejfölt majd a búzadarát és a sütőporral elkevert lisztet.
Egy torta formát kibélelni sütőpapírral, és kirakni az alját babapiskótával.
A piskóta tetejére ráönteni a fele túrós masszát és elsimítani rajta. A massza tetejét jól megszórni a cseresznyével, és megszórni a maradék cukorral, fahéjjal és reszelt narancs héjjal. Végül befedni a tetejét a maradék túrós masszával.
Hideg sütőbe helyezzük és 170 fokra felmelegítve, majd ezen hőfokon tovább sütve, kb. 40 perc alatt készre sütni.
Ha a formában hagyjuk teljesen kihűlni, akkor szépen lehet szeletelni.

Töltött paprika.




A nyárral együtt jár a töltött paprika készítése, ez abból is ered, hogy a régebbi időkben csakis nyáron lehetett paprikát kapni a zöldségesnél, vagy éppen leszedni a kertben a saját termésünket. Manapság már az év minden szakában főzhetünk töltött paprikát, de ilyenkor talán mégis más, még sokkal finomabb. Én csak pár darab paprikát töltök meg a hússal, (az íze kedvéért) a többiből pedig kisebb gombócokat formálok, majd úgy kerül a lábosba. Tálaláskor főtt krumplit kínálok mellé, de ízlés szerint egy szelet kenyérrel is kínálhatjuk.






Hozzávalók:

50 dkg darált hús
1 kisebb vöröshagyma
5 dkg rizs
őrölt bors
szerecsendió (el is hagyható)
1 tk ételízesítő

1 mk pirospaprika
2 db tojás (közepes)
1 üveg sűrített paradicsom
3-4 db paprika
ízlés szerint cukor
annyi víz hogy bőven ellepje

rántáshoz:

3-4 ek liszt
 0,5 dl olaj
csipet pirospaprika






A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, és az ételízesítővel, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyúrjuk alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a rizst (nem kell előtte megfőzni!!!) majd szintén gyúrjuk alaposan össze.

A paprikának vágjuk le a végét, majd vegyük ki a csumáját. Ezután töltsük meg a fűszeres darált hússal, és helyezzük egy edénybe egymásmellé. (készíthetünk gombócokat is a húsból, majd tegyük a megtöltött paprikák mellé)

Ezután öntsük fel a sűrített paradicsommal,és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, és sót, majd főzzük a húst puhára. (mi édesebben szeretjük, így több cukrot teszek bele)

A rántás készítéséhez az olajat forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk meg a pirospaprikával, és hagyjuk hűlni.

A főzőléből szedjük ki a megtöltött paprikákat, és a húsgombócokat, majd tegyük félre.

A rántáshoz öntsünk egy kevés vizet, majd keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a forrásban lévő főzőléhez, majd keverjük simára, és addig főzzük, még besűrűsödik. (én kézi habverővel keverem el a rántást, így csomómentes lesz a szósz)

Ezután helyezzük vissza a megtöltött paprikákat, és a húsgombócokat, majd óvatosan forgassuk össze, és főzzük még pár percig.

Közben enyhén sós vízben főzzük puhára a krumplit, majd szűrjük le, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál szószt, helyezzük rá a megtöltött paprikát, és a főtt krumplit, majd úgy kínáljuk.


2009. június 10., szerda

Szeder-krémleves.



Már napok óta készülök szederlevest főzni. Gyerekként igen kedvelt csemege volt számomra a szeder, (faeper) mivel akkor még igen kevés gyümölcs létezett az üzletek polcain. Ezért is vártuk nagyon, hogy végre elkezdjen érni, és megrohanva a fákat jól belaktunk belőle. Volt fehér és fekete változata, na és az utóbbi bizony jól össze is fogta a kezünket. Aztán szépen lassan eltűntek az út széléről a szeder fák, és vele együtt a szeder is feledésbe merült. Most viszont egyre több helyen lehet megint találkozni ezekkel a fákkal. Így megragadtam az alkalmat és levest készítettem belőle. Nagyon finom lett. A következő alkalommal süteménybe fogom kipróbálni.


Hozzávalók:

30 dkg szeder
cukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
1 dl vörösbor
1 dl tejszín
citromfű (el is hagyható)
1 ek vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)


A szedret annyi vízbe feltenni főni hogy ellepje, majd hozzáadni a cukrot, a fűszereket, és puhára főzni.

Ezután leturmixolni, majd egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.

Újra feltenni főni, és beleönteni a vörösbort, majd jól kiforralni.

A tejszínt simára keverni a pudingporral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Jól kiforralni, de főzni már nem kell.

Tálaláskor ízlés szerint tejszínhabbal kínálni.


2009. június 9., kedd

Cseresznyés túrós torta


Tudtam hogy valami cseresznye, és túró keverékéből készült süteményt szeretnék ma sütni. Így az este kicsit nézelődtem a receptek között, és találtam is több változatot, de valahogy egyik sem nyerte meg a tetszésemet. Végül a recepteket is figyelembe véve született meg ez a torta. Gondoltam rossz semmi képen nem lesz, mivel a hozzávalók külön-külön is finomak. És mondhatom nem is okozott csalódást, mert igen finom lett és már csak a hűlt helye van meg.

Tészta:

20 dk liszt
10 dk margarin
5 dk kristálycukor
reszelt citrom héj
1 tojás sárgája
tejföl
pici sütőpor

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sütőport, cukrot és a reszelt citrom héjat. Ezután hozzáadni a tojás sárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
A tortaformát kibélelni sütő papírral, és kézzel belenyomkodni a tésztát, majd a hűtőbe tenni addig amíg a töltelék elkészül.

Töltelék:

50 dk túró
60 dk cseresznye
cukor(ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 db tojás
2 kanál tejföl
reszelt narancs héj

A túrót villával összenyomkodni, majd hozzáadni a cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt, a reszelt narancs héjat, a pudingport és jól kikeverni.
3 tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verni, majd a túros masszához keverni. Végül óvatosan hozzáadni a kimagozott cseresznyét .
A tésztát kivenni a hűtőből és ráönteni a masszát.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütni.

2009. június 8., hétfő

Cseresznyeleves





Mivel ma elég kevés időm volt az ebédfőzésre, így csak egy gyors cseresznyelevest készítettem. A cseresznye magozásával együtt nem tartott tovább, bő fél óránál. Délben langyosan ettük, de délután a nagy melegben, már jól lehűtve kanalaztuk ezt az egyszerű levest.





 Hozzávalók:

50 dkg cseresznye (magozva)
cukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj (el is hagyható)
3 db szegfűszeg
1 mk őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
1,5 dl tejföl
1 dl vörösbor
5 dl víz






A cseresznyét magozzuk ki, és öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, és fűszereket, majd kb. 15 percig főzzük, hogy a cseresznye nehogy túlpuhuljon. Ezután öntsük hozzá a bort, és melegítsük forráspontig.

A tejszínt és a tejfölt keverjük simára a pudingporral, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket.
Ezután forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük pár percig, hogy kissé besűrűsödjön.

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd úgy kínáljuk. Nagy melegben jól lehűtve kínáljuk.


2009. június 7., vasárnap

Hab párnácskák eper öntettel



Sikerült még a hétvégén szép érett és minőségben is megfelelő epret vásárolnom. Eszembe jutott ez a finomság, tavaly elég sokszor elkészítettem, és lehűtve a nagy melegben kiváló ebéd utáni desszert volt.


Hozzávalók:

6 db tojásfehérje
10 dkg cukor
30 dkg eper
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
reszelt narancshéj
édesítőszer ízlés szerint

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verni, és forró vízben kifőzni úgy, mint amikor a madár tejhez főzzük a habot.
Az epret a többi hozzávalóval összeturmixolni, majd a hab tetejére csorgatni.
Lehűtve tálalni.
(sajnos a fényképezőmben az elem lemerült, ezért egy régebbi képet tettem most ide)

2009. június 6., szombat

Cseresznyés pite



És megint cseresznye! Végre elkezdett érni a cseresznye, de sajnos eléggé romlik is a fán , így ameddig csak tehetem mindenféle formában erről szól a sütés főzés. Arról nem is beszélve, hogy a vacsora is természetesen egy tál cseresznye. Ezt a pitét tavaly is többször elkészítettem, gyors és egyszerű.


45 dkg liszt
16 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
1/2 cs sütőpor
1,5 dkg élesztő
3-4 ek tejföl
pici só

A lisztet elmorzsolni a margarinnal, majd hozzáadni a csipet sót, cukrot, sütőport és jól összekeverni. Ezután hozzáadni 1 egész tojást és 1 sárgáját. Az élesztőt belekeverni 2 kanál tejfölbe(nem kell felfuttatni) majd ezt is hozzáadni a lisztes keverékhez. Jól összegyúrni, és ha kell még tejfölt tenni hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Két részre osztani, és 1 órára hűtőbe pihentetni.

Töltelék:

1 kg cseresznye(kimagozva)
15 dkg cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
fahéj
reszelt narancs héj

Közvetlen a töltés előtt összekeverni ezeket a hozzávalókat a cseresznyével, hogy ne ereszen levet.

Egy közepes méretű tepsit kibélelni sütő papírral, majd az egyik tésztát kinyújtani, és a tepsibe helyezni. Tojásfehérjével megkenni, és kicsit várni míg rászárad. Ezután az összekevert tölteléket egyenletesen elosztani a tésztán. A másik rész tésztát szintén kinyújtani, és a cseresznyés tölteléket befedni vele. Tetejét villával megszurkálni, és tejjel lekenni.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt készre sütni.

Tálalás előtt porcukorral megszórni, és ízlés szerint felszeletelni.

2009. június 4., csütörtök

Krumplifőzelék.





Sokszor teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit is készítsek az előző napról megmaradt pörkölthöz. Szerencsére a főzelékeket válogatás nélkül szeretjük, így ma pl. egy finom, tejfölös krumplifőzeléket készítettem. Emlékszem gyerekkoromban sokszor főzött az anyu krumplifőzeléket, de Ő mindig rántással készítette, melybe került egy kevés pirospaprika is. Így a főzeléknek szép piros színe volt. Azt a változatot is szerettem, de valahogy a habarással készült krumplifőzelék közelebb áll hozzám, így természetesen most is úgy készült. Tálaláskor a tegnapról maradt pörköltet kínáltam a főzelék mellé, de sült hússal, fasírozottal is nagyon finom. 







Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 tk ételízesítő

2 db babérlevél
1 ek liszt
2-3 dl tejföl






A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Ízlés szerint sózzuk, ízesítsük ételízesítővel, majd tegyük bele a babérlevelet is. Ezután addig főzzük, még a krumpli teljesen puhára fől. 

A lisztet keverjük simára a tejföllel, majd adjunk hozzá egy kevés főzőlevet, és szintén keverjük simára.

Ezután a tejfölös-lisztes keveréket öntsük a krumplira, majd állandó keverés mellett, addig főzzük, még besűrűsödik a főzelék. Közben ízlés szerint kicsit nyomkodjuk össze a krumplit.

Tálaláskor a főzelék mellé ízlés szerint kínálhatunk pörköltet, sült húst, fasírozottat.........


2009. június 3., szerda

Díj

Ezt a Díjat Gabriellától kaptam. Nagyon megörültem neki, és nem is gondoltam hogy méltónak tart rá. Köszönöm!!! Megpróbálok ezután is megfelelni ennek a kitüntető címnek.




Most pedig következzék az az öt blog tulajdonos akinek az oldalát szívesen látogatom és érdemesnek tartok e-díj tovább adására. Igaz még igen sok helyre tudtam volna még ajándékozni.

Csongi Konyhája
JD Konyhája
Erika Receptjei
Ízletes -Falatok
Palacsintás Király (Lány)


Fogadjátok tőlem szeretettel!!!!!!!

Cseresznyés-túrós clafoutis. (tejes pite)





Végre sikerült ma elég érett cseresznyét szedni a fáról, így ezt kihasználva egy tejes pitét sütöttem. Az alap receptet egy kedves ismerősömtől Arankától kaptam, majd kisebb változtatásokkal sütöttem meg. Mondhatom a változtatások nem rontották el, sőt nagyon finom lett így is. Ezt a tejes pitét nagyon egyszerű összeállítani, majd kb. 50 perc alatt készre sütni. Cseresznye helyet pedig ízlés szerint meggyel is megsüthetjük.







Hozzávalók 28 cm-es piteformához:

50 dkg cseresznye (v. meggy)
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 db tojás
2 cs vaníliás cukor

2 dl tej
20 dkg ricotta (v. túró)
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
2-3 marék dió







A cseresznyét magozzuk ki, majd piteformába egyenletesen terítsük el. (ha nem teflonos piteformát használunk akkor előtte zsírozzuk és lisztezzük ki)

A diót éles késsel vágjuk fel apróra.

Az egész tojásokat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, ízlés szerint őrölt fahéjjal. Ezután először keverjük hozzá a ricottát (v. túrót), majd a tejet is.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük simára a masszát. Végül óvatosan öntsük rá a cseresznye tetejére, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.


Cukkini leves


Már tegnap eldöntöttem, hogy ma ezt a levest fogom elkészíteni. Igaz még nem a saját termesztésű cukkiniből, de már nagyon kiéheztem rá, így egy gyors piacolás, és már készült is a finomság. Tavaly nyáron is többször elkészítettem, mert egy könnyű, igazán finom leves. Ezt a hagyományt idén is rendszeresíteni fogom.

1 db cukkini
1 db vörös hagyma
10-15 dk sajt
2 db tojás
pici tejszín
petrezselyem zöld
bazsalikom
2 db húsleves kocka
őrölt fehérbors

pici margarin
olíva olaj

A hagymát apróra vágni. A cukkinit felkockázni, és a petrezselyem zöldet felaprítani.
Egy edénybe feltenni a tűzre az olaj és a margarin keverékét, majd hozzáadni a hagymát és elkezdeni párolni. Kis idő múlva mehet hozzá a cukkini és az aprított petrezselyem zöld. Tovább együtt párolni, és közben hozzáadni az ízlés szerinti fűszereket. Pár perc múlva felengedni vízzel, és puhára főzni.
Közben a sajtot lereszelni, és hozzákeverni az egész tojásokat és a tejszínt. A már teljesen megfőtt levesbe állandó keverés mellett belecsorgatni, majd még pár percig főzni.

2009. június 1., hétfő

Cseresznye mártás


Már nemsokára érik a cseresznye a fáinkon, de még volt a fagyasztóban 1-2 csomaggal eltéve. Így a mai ebédhez mártást készítettem belőle. Szeretem csak úgy magában is, de sült húsok kísérőjeként is. Viszont már alig várom a finom ropogós, friss cseresznyét, mellyel számtalan receptet szeretnék kipróbálni.

cseresznye
tej
víz
1 cs vaníliás pudingpor
cukor
vaníliás cukor
szegfűszeg
fahéj
reszelt citrom héj
reszelt narancs héj

A cseresznyét kimagozni és annyi vízbe feltenni főni, hogy jól ellepje. Beletenni a cukrot, és a fűszereket, ízlés szerinti mennyiségben. Puhára főzni. A pudingport simára keverni a tejjel, és állandó keverés mellett belecsorgatni, majd még párpercig együtt főzni.