2012. május 30., szerda

Serpenyőbe sütött kukoricalepény.



A negyedik, és egyben az utolsó fordulóhoz érkezett a Krinsz-nél meghirdetett "Egészséghónap" játék. Ebben a fordulóban az egészséges hozzávalókból sütött "Kenyér" recepttel lehetett benevezni. Először úgy gondoltam, hogy a már jól bevált "paprikás  kukoricakenyér" receptemet küldöm el a játékra, de aztán a sors úgy hozta, hogy egy gyors reggelit kellett összehoznom, és kenyér sütögetésre már nem volt időm. Így született meg ennek a serpenyőben sütött, kukoricalepénynek az ötlete. Igaz ez nem kenyér, de azért gondolom Krinsz játékfelhívásának megfelel, mivel csakis egészséges hozzávalókat tartalmaz. Végül aztán úgy döntöttem, hogy mindkét recepttel benevezek az utolsó fordulóba. Ez a kukoricalepény nagyon gyorsan elkészül, így reggeli előtt kb. fél órára van szükség ahhoz, hogy frissen, langyosan tudjuk tálalni.




Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt
1 dl tejföl
1 mk szódabikarbóna
0,5 dl olívaolaj


A kukoricalisztet keverjük össze ízlés szerint sóval, és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. 

Ezután kukoricaliszttel megszórt felületen nyújtsuk ki belőle kb. 1 cm vastagságú kört, majd vágjuk négyfelé.

Egy  serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd ha már kellően felmelegedett tegyük bele a negyedekbe vágott tésztát. Ezután alacsony hőfokon, süssük szép aranybarnára az alsó felét, majd egy spatulával alányúlva, óvatosan fordítsuk meg, és süssük a másik felét is szép aranybarnára. (én a gáztűzhely legkisebb lángjára, lábasalátétet tettem, és így sütöttem készre)

Az aranybarnára sült kukoricalepényt rögöt tálalhatjuk, de teljesen kihűtve is nagyon finom.


18 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta fotók és szuper recept! Gratulálok a remek ötlethez :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon megfelel:) Isteni lehet, a kukoricakenyeret is szeretem, ez meg még gyorsabb, szuper:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike valóban nagyon hamar elkészült, és még langyosan vajjal megkenve finom volt. Kicsit óvatosan kell átfordítani nehogy eltörjön.:)

      Törlés
  3. De jól néz ki. Igazán érdekes recept, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszi, hirtelen találtam ki, és nem is gondoltam, hogy ilyen finom lesz.

      Törlés
  4. Nem semmi:) Nem is hallottam még ilyenről. Megkóstólnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati nem is csodálom, hogy nem hallottál róla, mert sütés előtt jött az ötlet. Örülök hogy megsütöttem, mert nagyon finom volt. Nagyon egyszerű, biztosan Neked is ízlik majd.

      Törlés
  5. Sosem hallottam még én sem ilyen lepénykéről. Biztos finom! Mentem máris. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti ez a lepény a saját kreálmányom, de nagyon finomra sikerült.:)

      Törlés
  6. Nagyon megfelel,sőt, el is fogom készíteni:) Szeretem a gyors eredményeket. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. krinsz én köszönöm, hogy veled játszhattam. Neked is biztosan ízlik majd.:)

      Törlés
  7. Hát ez tényleg egyszerű és gyors!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, ha szereted a kukoricalisztes kenyeret, akkor ezt a lepényt is érdemes kipróbálnod.

      Törlés
  8. Nekem is nagyon bejönne:) Igazán finom lehet! Szeretek mindent ami kukoricával kapcsolatos, úgyhogy nem okozhatna csalódást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi biztosan nem fogsz csalódni. Mostanában én is egyre többször nyúlok a kukoricaliszthez. Teljesen más íze lesz tőle az ételeknek, a kenyeret meg különösen szeretem,igaz csak nagyon ritkán sütök.

      Törlés
  9. Nagyon tetszik, en meg nem keszitettem igy ezt a kukoricalepenyt. Finom lehetett. Szep a fotok is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy hirtelen ötlettől vezérelve sütöttem meg ezt a lepényt, mert nem volt itthon semmilyen péksütemény, de nagyon finom lett. Gyorsan és egyszerűen megsüthető, és langyosan a ráolvadt vajjal, nagyon finom.

      Törlés