Pénteken megjelent a GoodFood magazin 4. száma, melyet rögtön be is szereztem, és már alig vártam hogy végiglapozhassam. Most sem csalódtam, mert jobbnál, jobb recepteket tartalmaz. Legszívesebben mind az összes receptet elkészíteném, de persze azért csak néhányra kerül majd sor. A tegnapi "epres habcsóktorta" után, ma szintén egy epres finomságot sütöttem, méghozzá a magazin receptje alapján. Már első látásra beleszerettem ebbe a tortába, most pedig hogy elkészült, és meg is kóstoltam, hát csak annyit tudok mondani, hogy mennyei finom. A tésztája nagyon finom mogyorós, és omlós. A mascarponés-habos-eperkrém selymesen olvad szét a szánkba evés közben, a karamelles öntet pedig megkoronázza az egész tortát. Lehet ezt a tortát nem imádni??? Mi bizony imádtuk, és sűrűn vendég lesz a tényárunkon, nem csak eperrel, de különböző gyümölcsökkel elkészítve.
Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált mogyoró
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz
A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (a tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát. (én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam) Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal....)
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Karamellás öntet:
4 ek barna cukor
7 dk vaj
0,5 dl tejszín
Egy serpenyőbe kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá a tejszínt és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.
Az elkészült karamellt tegyük félre és hűtsük langyosra. (ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit)
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala(v. habtejszín)
40 dkg eper
tetejére pirított mandulaforgács (v. mogyoró)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is)
Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarpone krémhez.
A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy mandulaforgáccsal. (nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére.
Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.
Istenien néz ki! Nagyon tetszik nekem is a magazin igazán jó dolgok vannak benne :)
VálaszTörlésVikvi köszi!!! Igazán jó recepteket találtam most is, de gondolom akkor Te is, majd meggusztáljuk egymás elkészített finomságait. :)
TörlésGyönyörű fotó és torta, látom Te is hasonló epreset készítettél!:) A magazin nekem is megvan, de még nem lapoztam át, érdemes lesz...:)
VálaszTörlésErika Köszönöm!! Most ne is lapozgassad, élvezd a nyaralást, a receptek megvárnak. További jó pihenést kívánok az egész családnak.:)
TörlésGyönyörű ez a torta!! Szívesen meg is kóstolnám, na jó csak egy vékonyka szelet erejéig, csak az íze végett ;)
VálaszTörlésTündi köszi,és egy vékonyka szelet belefér a diétádba, persze csakis az íze kedvéért.:)
TörlésKiájulok, lebabázoook!!! Gizike ez az epres torta fenomenális. Mutatós és gondolom milyen finoom.
VálaszTörlésDrága Juci, nagyon köszönöm!!! Nagyon egyszerű és valóban nagyon finom. Biztosan a Te családod is imádná, készítsed el nyugodtan, nem fogsz csalódni.:)
TörlésFúúú, hogy ez milyen finom lehet. Elloptam belőle egy szeletet :)
VálaszTörlésAraniel, nyugodtan akár két szeletkét is, mert egy úgysem lesz elég belőle.:))
TörlésTe már megint csábító édességet készítettél! Nem lesz ez már egy kicsit sok?Csak kínozod az embert a látvánnyal, nagyon guszta ! Az íze biztosan pompás!
VálaszTörlésÉva köszönöm!!! Bizony igazad van, sok lesz már a süteményezésből, de sajnos nem tudok ellenállni a kísértésnek.:)
TörlésEgymás után két ilyen gyönyörűséget, ez már kínzás:) Nagyon jól néz ki és egy szeletkét é is kérnék szépen:)
VálaszTörlésErzsike köszi, és szívesen küldök akár több szeletkét is. Mindkettő nagyon finom volt, nem is tudok közülük választani. Ezt viszont más gyümölccsel is elfogom készíteni.:)
TörlésEz ismét kínzás. Bár túl vagyok a hétvégén két tepsi lusta asszony rétesén, de azt hiszem egy szeletkével bőven elférne a pocakomban...:)
VálaszTörlésLilla, jártam Nálad és én a rétesed után epedeztem. Szerintem cserélhetnénk, mindegyikünk jól járna.:)
TörlésNyálcsurgató finomság! Elképzelem az ízét...nyami
VálaszTörlésKöszönöm!! Ne csak képzeljed, hanem készítsed el és élvezzétek Ti is. Csalódni biztosan nem fogtok, mert nagyon finom.:)
TörlésIstenien néz ki! Eper, mascarpone, karamell! Hm...nem is kell más, máris kitűnő ízvilág...Guszta!
VálaszTörlésKriszti köszi!! Akár minden nap megtudnám enni, imádom az ilyen krémes tortákat.:)
TörlésAz én nyálam is csorog!!
VálaszTörlésBizony nyálcsorgató finomság.:)
TörlésImádom az epret és a mogyorót is! Jaj de megenném:) Szeretnélek megajándékozni egy blogdíjjal, remélem elfogadod.
VálaszTörlésKérlek nézz be hozzám:
http://henimodernkonyhaja.blogspot.com/2012/05/5-blogdijam.html
Puszi Heni
Kedves Heni!
TörlésKöszönöm a díjat, megyek és benézek hozzád!!!
Láttam Neked saját epertermésed van, na azzal biztosan még finomabb lenne ez a torta.
Puszillak Gizi
Megyek én is GF-et venni.Guszta a süti,nagyon is!
VálaszTörlésBelly, ki ne hagyd!! Nem csak szép a magazin, de remek receptek vannak ebben a számban is. Jó hogy visszatértél közénk, légy üdvözölve a csapatba.:)
TörlésNyammmmmi.:) nagyon jól , néz ki ügyes vagy!
VálaszTörléspuszillak.
Szia Réka!
TörlésKöszönöm!! Te is ügyes vagy, nyugodtan készítsed el, meglátod nagyon finom. Hogy vagy?? Már régen találkoztunk.
Puszillak
Jöttem egy kis utóvacsira :)
VálaszTörlésOké Vikikém, szívesen látlak!!:)
TörlésLehet még dicsérni?:) Csodálatos és elképesztően finom is lehet. Már az első fotó alapján is, de a felvágott szeletnél... képernyőnyalás:))
VálaszTörlésEmi, igen csakis így lehet jellemezni, hogy elképesztően finom!!! Készítsed el, és tuti imádni fogod.Én csak ettem, és ettem.......:))
TörlésGyönyörű! Ó, de finom lehet!!! :P
VálaszTörlésGabriella köszönöm. Nagyon finom!!!:)
TörlésGizike ez az epres, habos torta egy mennyei es konnyu finomsag. Gyonyoru a diszitese, plane!
VálaszTörlésElisabeth nagyon köszönöm!! Ez a torta még sokkal finomabb mint az előző volt. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Bátran merem Neked is ajánlani a család biztosan nagyon fogja szeretni.
VálaszTörlés