2012. május 28., hétfő

Epres-mogyorós torta.



Pénteken megjelent a GoodFood magazin 4. száma, melyet rögtön be is szereztem, és már alig vártam hogy végiglapozhassam.  Most sem csalódtam, mert jobbnál, jobb recepteket tartalmaz. Legszívesebben mind az összes receptet elkészíteném, de persze azért csak néhányra kerül majd sor. A tegnapi "epres habcsóktorta" után, ma szintén egy epres finomságot sütöttem, méghozzá a  magazin receptje alapján. Már első látásra beleszerettem ebbe a tortába,  most pedig hogy elkészült, és meg is kóstoltam, hát csak annyit tudok mondani, hogy mennyei finom. A tésztája nagyon finom mogyorós, és omlós. A mascarponés-habos-eperkrém selymesen olvad szét a szánkba evés közben, a karamelles öntet pedig megkoronázza az egész tortát. Lehet ezt a tortát nem imádni??? Mi bizony imádtuk, és sűrűn vendég lesz a tényárunkon, nem csak eperrel, de különböző gyümölcsökkel elkészítve.





Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:


15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált mogyoró
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (a tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség)  Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát. (én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam) Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.

A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal....)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.





Karamellás öntet:

4 ek barna cukor
7 dk vaj
0,5 dl tejszín

Egy serpenyőbe kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá a tejszínt és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.

Az elkészült karamellt tegyük félre és hűtsük langyosra. (ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit)


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala(v. habtejszín)
40 dkg eper

tetejére pirított mandulaforgács (v. mogyoró)


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is)

Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarpone krémhez. 
A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez. 

A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy  mandulaforgáccsal. (nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére.

Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.


36 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki! Nagyon tetszik nekem is a magazin igazán jó dolgok vannak benne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi köszi!!! Igazán jó recepteket találtam most is, de gondolom akkor Te is, majd meggusztáljuk egymás elkészített finomságait. :)

      Törlés
  2. Gyönyörű fotó és torta, látom Te is hasonló epreset készítettél!:) A magazin nekem is megvan, de még nem lapoztam át, érdemes lesz...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika Köszönöm!! Most ne is lapozgassad, élvezd a nyaralást, a receptek megvárnak. További jó pihenést kívánok az egész családnak.:)

      Törlés
  3. Gyönyörű ez a torta!! Szívesen meg is kóstolnám, na jó csak egy vékonyka szelet erejéig, csak az íze végett ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi köszi,és egy vékonyka szelet belefér a diétádba, persze csakis az íze kedvéért.:)

      Törlés
  4. Kiájulok, lebabázoook!!! Gizike ez az epres torta fenomenális. Mutatós és gondolom milyen finoom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Juci, nagyon köszönöm!!! Nagyon egyszerű és valóban nagyon finom. Biztosan a Te családod is imádná, készítsed el nyugodtan, nem fogsz csalódni.:)

      Törlés
  5. Fúúú, hogy ez milyen finom lehet. Elloptam belőle egy szeletet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Araniel, nyugodtan akár két szeletkét is, mert egy úgysem lesz elég belőle.:))

      Törlés
  6. Te már megint csábító édességet készítettél! Nem lesz ez már egy kicsit sok?Csak kínozod az embert a látvánnyal, nagyon guszta ! Az íze biztosan pompás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!!! Bizony igazad van, sok lesz már a süteményezésből, de sajnos nem tudok ellenállni a kísértésnek.:)

      Törlés
  7. Egymás után két ilyen gyönyörűséget, ez már kínzás:) Nagyon jól néz ki és egy szeletkét é is kérnék szépen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszi, és szívesen küldök akár több szeletkét is. Mindkettő nagyon finom volt, nem is tudok közülük választani. Ezt viszont más gyümölccsel is elfogom készíteni.:)

      Törlés
  8. Ez ismét kínzás. Bár túl vagyok a hétvégén két tepsi lusta asszony rétesén, de azt hiszem egy szeletkével bőven elférne a pocakomban...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, jártam Nálad és én a rétesed után epedeztem. Szerintem cserélhetnénk, mindegyikünk jól járna.:)

      Törlés
  9. Nyálcsurgató finomság! Elképzelem az ízét...nyami

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Ne csak képzeljed, hanem készítsed el és élvezzétek Ti is. Csalódni biztosan nem fogtok, mert nagyon finom.:)

      Törlés
  10. Istenien néz ki! Eper, mascarpone, karamell! Hm...nem is kell más, máris kitűnő ízvilág...Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi!! Akár minden nap megtudnám enni, imádom az ilyen krémes tortákat.:)

      Törlés
  11. Imádom az epret és a mogyorót is! Jaj de megenném:) Szeretnélek megajándékozni egy blogdíjjal, remélem elfogadod.

    Kérlek nézz be hozzám:
    http://henimodernkonyhaja.blogspot.com/2012/05/5-blogdijam.html

    Puszi Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Heni!
      Köszönöm a díjat, megyek és benézek hozzád!!!
      Láttam Neked saját epertermésed van, na azzal biztosan még finomabb lenne ez a torta.
      Puszillak Gizi

      Törlés
  12. Megyek én is GF-et venni.Guszta a süti,nagyon is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belly, ki ne hagyd!! Nem csak szép a magazin, de remek receptek vannak ebben a számban is. Jó hogy visszatértél közénk, légy üdvözölve a csapatba.:)

      Törlés
  13. Nyammmmmi.:) nagyon jól , néz ki ügyes vagy!
    puszillak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka!
      Köszönöm!! Te is ügyes vagy, nyugodtan készítsed el, meglátod nagyon finom. Hogy vagy?? Már régen találkoztunk.
      Puszillak

      Törlés
  14. Jöttem egy kis utóvacsira :)

    VálaszTörlés
  15. Lehet még dicsérni?:) Csodálatos és elképesztően finom is lehet. Már az első fotó alapján is, de a felvágott szeletnél... képernyőnyalás:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, igen csakis így lehet jellemezni, hogy elképesztően finom!!! Készítsed el, és tuti imádni fogod.Én csak ettem, és ettem.......:))

      Törlés
  16. Gyönyörű! Ó, de finom lehet!!! :P

    VálaszTörlés
  17. Gizike ez az epres, habos torta egy mennyei es konnyu finomsag. Gyonyoru a diszitese, plane!

    VálaszTörlés
  18. Elisabeth nagyon köszönöm!! Ez a torta még sokkal finomabb mint az előző volt. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Bátran merem Neked is ajánlani a család biztosan nagyon fogja szeretni.

    VálaszTörlés