Második fordulóhoz érkezett a Krinsz-nél meghirdetett "Egészséghónap" játék. Ebben a fordulóban Főétel(egytálétel), Főétel-körettel, receptekkel lehetett nevezni. Mivel az egészséges, vagy egészségesebb ételeket szeretné Krinsz ezzel a játékkal népszerűsíteni, így én mindenképpen csirkemellből, vagy halból készült ételt szerettem volna készíteni. Végül a hal, vagyis pontosabban a lazac mellett döntöttem, köretnek pedig az általunk igen kedvelt, párolt zöldségeket készítettem el. A lazacot sütés előtt, egy kapros-olívaolajos-fűszeres pácban hagytam kicsit pácolódni, hogy az ízek jól átjárják a halhúst. A pácnak köszönhetően sütés után egy finom, szaftos, és ízletes lazacszeletet kaptam, ropogós fenyőmaggal a tetején. Köretnek pedig fehérborban megpároltam a cukkinit, sárgarépát, gombát, és vöröshagymát. Így egy nagyon finom, laktató ebédet tudtam feltálalni, és csakis reménykedni tudok abban, hogy Krinsz játékfelhívásának is megfelel ez az étel.
Hozzávalók:
2 szelet lazac
2-3 gerezd fokhagyma
kapor
citromlé
só
őrölt színesbors
3-4 ek olívaolaj
fenyőmag
A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, és megszórjuk őrölt borssal.
Az
olívaolajat összekeverjük a citromlével, az apróra vágott kaporral és
fokhagymával, majd belehelyezzük a fűszerezett lazacszeleteket, és
alaposan beleforgatjuk a pácba. Ezután kb. 30 percig állni hagyjuk, hogy
az ízek jól átjárják. (minél tovább pácolódik, annál ízletesebb lesz)
A fenyőmagot egy teflon serpenyőbe, állandó keverés mellett, világos zsemleszínűre pirítjuk.
Egy
tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráhelyezzük a lazacszeleteket.
Ezután a visszamaradt fűszeres pácot rákanalazzuk a tetejére, majd
megszórjuk az előpirított fenyőmaggal.
Párolt zöldségek hozzávalói:
1 db zsenge cukkini
1 nagyobb sárgarépa
20 dkg gomba
1 nagy vöröshagyma
só
őrölt fehérbors
kakukkfű
1 dl fehérbor
2 ek olívaolaj
A cukkinit, a sárgarépát, a vöröshagymát, és a gombát vékony csíkokra felvágjuk.
Egy serpenyőbe felhevítjük az olajat, és először hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a sárgarépát, és pár percig pároljuk. Ezután beletesszük a gombát, majd ízlés szerint sózzuk, és megszórjuk őrölt borssal, kakukkfűvel. Pár perc párolás után hozzáadjuk a cukkinit, majd alaposan összekeverjük, és felöntjük a borral. Ezután a serpenyőt félig lefedve, puhára pároljuk a zöldségeket. Párolódás közben néha óvatosan összeforgatjuk, vagy inkább csak összerázogatjuk. (mire a zöldségek megpárolódnak a bor szinte teljesen elpárolog)
Tálaláskor a lazacszeleteket tányérra helyezzük, majd mellékanalazzuk a párolt zöldségeket.
Nagyon szép a lazac, és csodafinom lehet! Imádom! sosem unom meg az tuti:) Szuper recept!
VálaszTörlésErika ezzel én is így vagyok, nem tudom megunni, és annyiféleképpen ellehet készíteni. Csak egy baj van vele, hogy itt nálunk elég drága.
TörlésEz az az eset, amikor valami eszméletlenül finom, fantasztikusan néz ki, és még egészséges is:)Köszönöm, hogy ilyen fantasztikus ételt készítettél.
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy Veled játszhatom, és nagyon örülök hogy tetszik a recept.:)
TörlésVár rám fél kiló lazacfilé a hűtőben:) Fenyőmagom is van:) Már készítettem én is pestós, fenyőmagosat, ez is isteni finom lehet. Megunhatatlan:)
VálaszTörlésErzsike, a pestós-fenyőmagos is nagyon finom lehet, legközelebb én is úgy készítem majd. Nálatok azért biztosan finomabb a lazac mint itt nálunk, na meg gondolom olcsóbb is.
TörlésGuszta nagyon. Ilyenkor amikor látom Nálad a finom lazacos ételeket, mindig elhatározom, hogy készítek, de még nem sikerült...:(
VálaszTörlésLilla, ne halogassad sokáig, meglátod milyen finom.:)
TörlésMint már írtam ezerszer: A halat imádom! Fenséges fogás! maradt még? Máris indulok! :o)
VálaszTörlésKrisztikém gyere, nagyon várlak!!!:)
TörlésMost valahogy -egy jó ideje- haragba vagyok a hallal, de ahogy Te tálalod? -- ezt szívesen megkóstolnám. Vannak időszakok, amikor be sem úszhat a hal a konyhámba, aztán meg ki sem tud menekülni. Most zárlat van :)
VálaszTörlésVikikém szívesen küldöm a kóstolót, és lehet megint megbékülsz a hallal. Nálunk is van hogy jó ideig nincs halazás, aztán meg lépten-nyomon azt csinálok. Most éppen ilyen halas korszak van nálunk.:)
Törlés