Hétvégi desszertnek megint csak Michel Roux "tészta varázs"-ából választottam ki ezt a receptet. Égetett tésztát már többször készítettem, pl. a képviselőfánk, az éclair fánk, de még a bő olajban kisütött kitolófánk tésztájának is ez az alapja. A receptek csakis a hozzávalók mennyiségében tértek el egymástól. Most a könyv pontos utasításait betartva készítettem el a profiterolt. Bevallom most sem variáltam túl a tészta sütőpapírra való rányomását, nem használtam habzsákot hozzá, hanem egyszerűen kis golyókat formáltam a tésztából, és így kerültek a sütőpapírral kibélelt tepsire. Lehet nem lettek olyan szép formásak, de nekem így is megfelelt. Tölteléknek egy finom csokoládés-mascarponés krémmel töltöttem meg, majd díszítésképpen olvasztott csokoládét csorgattam rá. Az eddig készített égetett tészták is finomak voltak, de most valahogy egy teljesen más ízvilágot kaptam. A ropogós tészta, a finom krémes töltelékkel pedig nagyon kínálta magát, mi pedig csak ettük, és ettük........
Hozzávalók kb. 35 db-hoz:
125 ml tej
125 ml víz
10 dkg vaj
1/2 tk só
1 tk kristálycukor
15 dkg liszt
4 db tojás
a lekenéshez 1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel
A tejet, a vizet, a vajat, a sót, és a kristálycukrot egy edénybe tenni, majd kevergetve, elkezdeni forráspontig melegíteni.
Amikor már elkezd forrni, akkor levenni a tűzről, majd apránként beleszórni a lisztet és fakanállal addig keverni, hogy teljesen csomómentes, sima állagú legyen.
Közepes lángra visszatenni az edényt, kb. egy percig folyamatosan kevergetni, hogy a tésztából kiszikkadjon a nedvesség. Ezután a masszát kiönteni egy tálba, majd folyamatos keverés mellett, egyesével hozzákeverni az egész tojásokat. (én robotgéppel kevertem hozzá a tojást, de fakanállal is keverhetjük)
Addig kell keverni a tésztát, hogy sima, fényes állagú legyen.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a habzsákba töltött tésztából, egymástól távolabb, kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomni. (én vizes kézzel, diónyi nagyságú golyókat formáltam, és azokat helyeztem rá a sütőpapírra)
Ezután a tojássárgás-tejes keverékkel mindegyik tetejét lekenni.
Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütni. A sütőből kivéve rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.
Töltelék:
25 dkg mascarpone
1 tábla 70%-os csokoládé
porcukor
2 cs vaníliás cukor
csokoládés-meggyaroma
2-3 dl Hulala (v. habtejszín)
A csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztani, majd kihűteni.
A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliáscukorral, és az aromával simára keverni. Ezután hozzákeverni a megolvasztott, kihűtött csokoládét, és szintén simára keverni.
A Hulalát (v. tejszínhabot) kemény habbá verni, majd kis adagokban, óvatosan a csokoládés krémhez keverni.
A teljesen kihűlt tésztáknak a tetejét éles késsel levágni, majd megtölteni a csokoládés-mascarponés krémmel. Ezután ráhelyezni a levágott tésztakalapot, majd olvasztott csokoládéval ízlés szerint megcsorgatni.
A tésztát és a krémet előre ellehet készíteni, és tálalás előtt csak meg kell tölteni, majd rácsorgatni az olvasztott csokoládét.
gyönyörűséges! :)
VálaszTörlésKrisztián köszönöm!!!!:)
TörlésMerész krém választás, de úgy tűnik, jó! Finom lehet! Én sem szoktam habzsákot használni hozzá...
VálaszTörlésVicuska köszönöm. A krém nagyon finom, csokoládés, na most jó nagyot nyeltem.:))Tudod nekem a habzsák egy mumus, képtelen vagyok bánni vele, így ha csak tehetem messzire elkerülöm.:)
TörlésFantasztikus lehet ez a sütike. Vérzik a szívem, hogy még mindig nem jó a sütőm, annyi mindent el kéne , hogy készítsek...
VálaszTörlésTündi köszönöm. Nagyon sajnálom, hogy még mindig nem tudod használni a sütődet, bizony nehéz lehet nélküle.:(
TörlésHű, az a közeli kép nagyon brutális...Csuda gusztán néz ki! Én úgy szeretem ha tocsog a csokiban, jó szottyosan. :o)
VálaszTörlésKriszti köszönöm. Jó is lenne most néhány darab olyan jó szottyosan.:))
TörlésNagyon szuper, most úgy megenném...:)
VálaszTörlésLilla köszi, most én is így vagyok vele, szívesen bevállalnám, még ilyen későn is.:)
TörlésMég sosem ettem, de nagyon szépek, kívánatosak nálad:)
VálaszTörlésKati köszönöm. Nyugodtan próbálkozzál meg vele, nagyon egyszerű, és főként finom.:)
TörlésNálad ez a süti is különleges. Csokoládés mascarponekrémet készítettem már tortába, így is nagyon finom lehet. :)
VálaszTörlésPetra köszönöm. A krém különösen finom, én imádom a csokit és a mascarponét együtt. Fagyival lett volna az igazi, na meg sok csokoládéval, de örülök hogy ezzel a krémmel töltöttem meg.:)
TörlésA képviselő fánk is csúcs, az eclair is szuper, nem hiszem, hogy a profiterol lemaradna mögöttük. Sőt, ahogy látom... vezethetne is:)
VálaszTörlésEmi köszönöm. Igazad van, mindegyik nagyon finom volt, én nem is tudnék választani közöttük.:)
TörlésGizike olyan kívánatosak sütikéid, hogy max 5-öt be tudnék vállalni most rögtön.
VálaszTörlésJuci köszönöm. Akár többet is szívesen küldenék Neked, biztosan mind elfogyna.:)
TörlésHát hallod Gizi..én majd hogy csak nem leszédülök innen a székböl, nem győzöm bámulni, és most szidni téged...LOL
VálaszTörlésEz nem igazságos dolog, hogy én itt szenvedek a diétámmal, és mindenfél cifrás babokat teszek fel a blogomra, de már előre félek ide jönni hozzád mer tudom hogy egyik-a-másik után csak itt csábitod a jó népet.
Ez az egyik legkivántabb...legkedvencebb deszertem, amit már évek óta nem csináltam.
A mascarope, csokoládés, és még a tetejére is szép disz formában...PRICELESS...amit ugy kell ki mondani, hogy PRÁJSZLESSZ...nálunk egy kedvenc ki jelentés ami minden szavat tul teszi...nincs annyi pénz hogy megvehessed...FELBECSÜLHETETLEN?...ez a forditása!
Elisabeth nagyon-nagyon köszönöm!!!! Nagyon szívesen küldenék Neked, főként hogy ez az egyik nagy kedvenced. Tudod már annyira kiéheztem egy ilyen krémes süteményre, hogy nem is gondoltam a diétára. Na azért csak mértékkel ettem belőle.:))
TörlésJaj, ez a kedvencem, és milyen gyönyörű nálad! Csodaszépek a képek!!! :)
VálaszTörlésGabriella nagyon köszönöm.:)
TörlésGizikém!
VálaszTörlésNagyon szeretek nézelődni nálad, jókat sütsz-főzöl. Szeretnélek megajándékozni egy díjjal, aminek az a célja, hogy megköszönjük egymáshoz írt kommentjeinket. Remélem elfogadod a díjat. A díjat átveheted a blogomban http://henimodernkonyhaja.blogspot.com Blogdíj című bejegyzésemnél.
Heni nagyon köszönöm azt is hogy szeretsz nálam nézelődni, és külön köszönöm a díjat, mellyel megajándékoztál.
TörlésÉn is imádom!!! nagyon szép lett!!
VálaszTörlésIbcsi köszönöm. Szerintem nincs is olyan aki az ilyen krémes finomságnak ellen tudna állni. Én legalábbis nem, de gondolom akkor Te sem.:)
Törlés