Még pár nap és sajnos teljesen leérik a cseresznye. Addig is megpróbálok még egy-két finomságot elkészíteni belőle. A napokban már eltettem egy jó nagyadag befőttet, és öröm nézni amint szépen sorakoznak az üvegek a polcon. Befőztem jó néhány üveg dzsemet, és órákon át sült a magozott cseresznye, mely a fagyasztóba várakozik hogy sorra kerüljön. Így a télen már biztosan nem kell nélkülöznünk a cseresznyés finomságokat. Ez a sütemény pedig a véletlen műve. Először "fanta szeletet" szerettem volna sütni, aztán úgy döntöttem, hogy sült cseresznyével kicsit megbolondítom. A túrós-krémbe pedig végül került egy kevés felvert tejszínhab is. Így aztán kissé átalakult a betervezett sütemény. A tortazselét viszont narancslével készítettem el, igaz ez a színén nem látszik, de ízre felfedezhető benne. Végül nem bántam meg, hogy kicsit engedtem a fantáziámnak, mert a végeredmény egy nagyon finom, krémes-cseresznyés sütemény lett.
Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:
3 db tojás
3 ek liszt
1 ek kakaó
4 ek porcukor
0,5 dl olaj
1/2 cs sütőpor
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 30 percig sütöttem)3 db tojás
3 ek liszt
1 ek kakaó
4 ek porcukor
0,5 dl olaj
1/2 cs sütőpor
A tojások sárgáját a porcukorral elkezdeni robotgéppel kikeverni. (közben kanállal lekaparni az edény faláról, majd keverni tovább)
Állandó keverés közben, belecsorgatni az olajat, és így keverni pár percig.
Ezután beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, és a kakaót, majd simára keverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd fakanállal apránként, óvatosan a kakaós masszához keverni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani a tetejét.
Állandó keverés közben, belecsorgatni az olajat, és így keverni pár percig.
Ezután beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, és a kakaót, majd simára keverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd fakanállal apránként, óvatosan a kakaós masszához keverni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani a tetejét.
Túrós-krém:
25 dkg túró
2 dl Hulala(v. tejszín)
12,5 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
Tetejére:
sült cseresznye
tortazselé
narancslé
A margarint simára keverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a túrót is.
A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós-krémhez keverni. (ha tejszínt használunk, akkor habfix is kell bele, mert különben összeesik a krém)
Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére kanalazni a túrós-krémet és egyenletesen elsimítani a tetejét. Hűtőszekrénybe tenni, kb. 30 percre, hogy a krém kicsit megdermedjen.
A cseresznyét kimagozni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Megszórni 1-2 ek barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Sütőbe helyezni, és közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütni. A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd a túrós-krém tetejét kirakni vele.
Egy csomag tortazselét a tasakon lévő leírás szerint felfőzni, majd a cseresznye tetejére kanalazni. (én narancslével készítettem el a zselét, így finom ízt kapott)
Végül betenni a süteményt a hűtőszekrénybe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.
Közvetlen tálalás előtt a hűtőből kivenni, majd ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.
A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós-krémhez keverni. (ha tejszínt használunk, akkor habfix is kell bele, mert különben összeesik a krém)
Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére kanalazni a túrós-krémet és egyenletesen elsimítani a tetejét. Hűtőszekrénybe tenni, kb. 30 percre, hogy a krém kicsit megdermedjen.
A cseresznyét kimagozni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Megszórni 1-2 ek barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. Sütőbe helyezni, és közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütni. A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd a túrós-krém tetejét kirakni vele.
Egy csomag tortazselét a tasakon lévő leírás szerint felfőzni, majd a cseresznye tetejére kanalazni. (én narancslével készítettem el a zselét, így finom ízt kapott)
Végül betenni a süteményt a hűtőszekrénybe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.
Közvetlen tálalás előtt a hűtőből kivenni, majd ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.
Elképesztően jól néz ki! :) Én átkereszteltem Gizi-kockára és el is mentettem. Köszi szépen. :)
VálaszTörlésEz nagyon finom lehet. Van cseresznyém, el is fogom készíteni. :)
VálaszTörlésCsodásan néz ki és isteni finom lehet!
VálaszTörlésKérek egy szeletkét, vagy inkább kettőt, mert megkívántam :)
VálaszTörlésGizus,én is kérnék egyet,fantasztikusan néz ki,csak csorog a nyálam:-)
VálaszTörlésÉn megelégszem egy picinyke szelettel is, csak megkostolhassam. Nagyon ízletesnek látszik!
VálaszTörléskár, h nem lehet kiemelni a képernyőről! :)
VálaszTörlésGizi ez isteni!Mi az a sült cseresznye??Ilyet még nem alkottam.Már tudom mitől vagyok ilyen kövér!Hozzád járok olvasni.A látványtól is hizok.Milyen uncsi fogyis oldalakat olvasni.Itt minden van mi szem szájnak ingere.Köszi.
VálaszTörlésCserélünk én is túrós te is túrós. Remekül néz ki
VálaszTörlésEz nagyon istenien néz ki!
VálaszTörlésduende!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nem mondod, hogy a "Gizi kocka" névre keresztelted. Nagyon köszönöm, nem is tudod milyen örömöt szereztél vele. Már csak abban bízom, hogyha elkészíted neked is ízleni fog.:)
Alíz!
VálaszTörlésBiztosan nem fogod megbánni ha elkészíted, mert nagyon finom. Nekem sajnos már nagyon válogatni kell a cseresznyét, mert sok rossz van közte.:)
Liza!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Neked is csak ajánlani tudom.:)
Ottis!
VálaszTörlésAkár három szeletkét is szívesen küldök neked.:)
Ditta!
VálaszTörlésTermészetesen neked is jut belőle, már postázom is.:)
Juci!
VálaszTörlésValóban nagyon finom, biztosan neked is ízlene. Érdemes megcsinálni, mert nem csak mutatós, de nagyon finom is.:)
Turák Kinga!
VálaszTörlésKöszönöm a látogatásodat, és ha rajtam múlna, biztosan mindenkit megkínálnék belőle.:)
nyanyus!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, hogy inkább engem látogatsz, mint azokat a fogyós oldalakat. Még szerencse, hogy így nem lehet elhízni, de azért ugye szoktál te is sütögetni. A sült cseresznye isteni finom!!!! Úgy készítem ahogy a receptbe leírtam, és amikor kihűl, akkor teszem a sütemények tetejére. Lefagyasztani is szoktam, és akkor télen csak szobahőmérsékleten kienged és már lehet is felhasználni. Ha van cseresznyéd érdemes kipróbálni, mert sokkal finomabb ha elő van sütve. kb.10 perc alatt készen van és isteni finom.
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, én szívesen benne vagyok a cserében, mert a tied is isteni finom lehetett.:)
Mónika!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Köszönöm most ujat tanultam megint.Igen szoktam sütni sőt sokat is.De szeretek ujat kipróbálni.Tőled már sokat vittem.
VálaszTörlésnyanyus!
VálaszTörlésBiztos voltam benne, hogy TE is szeretsz sütkérezni. A cseresznyét próbáld ki, isteni finom. Köszönöm hogy megtisztelsz azzal, hogy elkészíted a receptjeimet. Nagy örömöt szereztél most nekem, mert így legalább biztos lehetek benne, hogy nem felesleges a blogolásba fektetett energiám.:)
Nagyon étvágygerjesztő, ezt meg fogom sütni, a Gizi kocka név pedig jól áll neki (sütinek):)
VálaszTörlésNagyon köszönöm Vicuska mint az elnevezést, mint pedig azt hogy megsütöd. :)
Törlés