Hétvégére most vadast ajánlanák, akár marhahúsból, akár pedig mint most nálam is készült, sertéshúsból. Mindkét változat nagyon finom tud lenni. Igaz, ez az étel kicsit több konyhai ténykedéssel jár, de az elkészült étel falatozása közben, kárpótol a ráfordított időért. Persze lelehet kicsit egyszerűsíteni, és előzőnap puhára főzni a páclében a húst, majd másnap csak befejezni az ételt. Én is így tettem, előre megfőztem, majd a hűtőben töltötte az éjszakát. Így nemkellett az egész délelőttöt a konyhába tölteni. A megszokott zsemlegombóc (itt található) helyett, most az anyukámtól tanult, (Ő mindig ilyen gombócot készített a vadashoz) forrázott gombócot készítettem. Mi nagyon szeretjük ezt a gombócot, és az elkészítése is roppant egyszerű. Még nemkéső hozzáfogni, majd a holnapi ebédnél feltálalni ezt a finom és laktató ételt.
6-8 szelet hús (sertés v. marha)
3-4 db sárgarépa
2 db paszternák (v. zöldség)
1 db vöröshagyma
só
ecet
egész bors
borókabogyó
mustármag
babérlevél
pirospaprika
2-3 ek liszt
1 pohár tejföl
1 ek mustár
2 ek kristálycukor
olívaolaj
3-4 db sárgarépa
2 db paszternák (v. zöldség)
1 db vöröshagyma
só
ecet
egész bors
borókabogyó
mustármag
babérlevél
pirospaprika
2-3 ek liszt
1 pohár tejföl
1 ek mustár
2 ek kristálycukor
olívaolaj
A hússzeleteket egy edénybe tenni, majd hozzáadni a felkarikázott sárgarépát, paszternákot és a vöröshagymát. Felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Egy teaszűrőbe beletenni az egész borsot, mustármagot, és az előzőleg kicsit összenyomkodott borókabogyót, majd ezt is és a babérlevelet is az edénybe helyezni. Ízlés szerint sózni, és egy pici ecetet önteni hozzá. (én tárkonyecetet öntöttem, ettől még finomabb ízű lesz)
Felforralni, majd a lángot mérsékelni, és addig főzni, hogy a hús kellően megpuhuljon. Ezután a hússzeleteket óvatosan egy tányérra kiszedni és félretenni.
A húslét szűrőn átszűrni és azt is félretenni.
A zöldségeket botmixerrel pépesíteni, majd visszaönteni rá az előzőleg leszűrt főzőlevet.
Az olajat felhevíteni, majd hozzáadni a lisztet és világos zsemleszínű rántást készíteni. A tűzről levéve egy picit hűlni hagyni, majd hozzákeverni a pirospaprikát. Kicsit hűlni hagyni, majd simára keverni a tejföllel.
A zöldséges levet visszatenni a tűzre és újraforralni, majd ha már forr, hozzáadni a tejföllel simára kevert rántást. Kézi habverővel simára keverni. Közben hozzákeverni a mustárt is, és lassú tűzön tovább főzni.
A kristálycukrot megkaramellizálni, majd ha már szép aranybarna, levenni a tűzről és felengedni egy pici vízzel. Addig kevergetni, még teljesen feloldódik a cukor, majd ezt is a mártáshoz önteni. Simára keverni, belehelyezni a hússzeleteket, majd párpercig még együtt főzni. Közben kóstolgatni, és ha szükséges még utána ízesíteni.
Felforralni, majd a lángot mérsékelni, és addig főzni, hogy a hús kellően megpuhuljon. Ezután a hússzeleteket óvatosan egy tányérra kiszedni és félretenni.
A húslét szűrőn átszűrni és azt is félretenni.
A zöldségeket botmixerrel pépesíteni, majd visszaönteni rá az előzőleg leszűrt főzőlevet.
Az olajat felhevíteni, majd hozzáadni a lisztet és világos zsemleszínű rántást készíteni. A tűzről levéve egy picit hűlni hagyni, majd hozzákeverni a pirospaprikát. Kicsit hűlni hagyni, majd simára keverni a tejföllel.
A zöldséges levet visszatenni a tűzre és újraforralni, majd ha már forr, hozzáadni a tejföllel simára kevert rántást. Kézi habverővel simára keverni. Közben hozzákeverni a mustárt is, és lassú tűzön tovább főzni.
A kristálycukrot megkaramellizálni, majd ha már szép aranybarna, levenni a tűzről és felengedni egy pici vízzel. Addig kevergetni, még teljesen feloldódik a cukor, majd ezt is a mártáshoz önteni. Simára keverni, belehelyezni a hússzeleteket, majd párpercig még együtt főzni. Közben kóstolgatni, és ha szükséges még utána ízesíteni.
Forrázott gombóc:
50 dk liszt
2-3 ek olvasztott zsír
só
forró víz
50 dk liszt
2-3 ek olvasztott zsír
só
forró víz
A lisztet egy tálba tenni, sózni és jól összekeverni. A zsírt felolvasztani, majd ezt is a liszthez adni. Apránként annyi forrásban lévő vizet keverni hozzá, hogy a tészta összeálljon, de ne legyen se túl kemény, se túl lágy. (tehát jól formázható legyen) Ízlés szerinti méretű gombócokat formálni belőle, majd óvatosan, enyhén sós, forrásba lévő vízbe helyezni. Megvárni még feljönnek a víz tetejére és kb. 5 percig főzni. Ezután kanállal tányérra szedni, és hagyni teljesen kihűlni.
Tálaláskor a forrázott gombócokat a vadas mellé kínálni.
Tálaláskor a forrázott gombócokat a vadas mellé kínálni.
izus mit nem adnék most érte,istenien néz ki!Ez a kedvenc ételem imádom!:-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, szuper a kép!:-))
VálaszTörlésVadast imádom, ha visszajöttem céges utazásból tuti készítek én is! És a képeid meseszépek!!!! :) Szép hétvégét továbbra!
VálaszTörlésA vadast én is szeretem, de ilyen gombócot még nem készítettem mellé.
VálaszTörlésNagyon szeretjük a vadast. Ezt a főzött gombócot nem ismertem eddig, de ráfigyelek, mert egyszerűen imádjuk.
VálaszTörlésMindíg olyan gyönyörű a tálalásod és a fotók ! Imádom nézni őket, ez legalább nem hízlal :)
Gizi bár a vadas nem szeretem de a képek valami fantasztikusak lettek
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc!!! Szívesen küldök neked vacsorára.:)
Andi/cuki!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Colors in....!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Jó utazást kívánok!!!
Nelli!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, mert ez a gombóc is finom hozzá. Anyu mindig ilyet csinált és én még üresen is megettem a gombócot.:))
Viki!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Neked is bátran merem ajánlani ezt a gombócot. Ha netán maradt másnapra, akkor anyu összedarabolta, majd friss kenyérnek a belét elmorzsolta és zsíron kicsit megpirította, majd hozzákeverte a feldarabolt gombócot. Én még soha nem csináltam, de erre mindig visszaemlékezem, ha gombócot csinálok.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm, de én kevésbé sem vagyok elégedett a képeimmel.:)))
Kedves Gizike a receptleírás tökéletes, a tálalás gyönyörű, gratulálok hozzá! A liszt gombócot én is ismerem édesapám kedvence volt, rántott levesbe betétnek nagyon szerette. Ami megmaradt azt pici zsíron megpirítottuk és ropogós kristálycukorral megettük. Köszönöm a nosztalgiázást, most ezt készítem el a vadasom mellé. Puszillak érte! 🥰❤️
VálaszTörlésKedves! Nagyon szépen köszönöm!❤️ Nagyon örülök hogy régi, szép emlékek jutnak eszedbe a gombócról, jó is néha kicsit nosztalgiázni. Az Édesanyám zsíron kenyérmorzsát pirított, majd arra tette rá a kisebb darabokra vágott maradék gombócot. Sósan ettük, és nagyon szerettem. Én nem tudok annyi gombócot főzni hogy maradjon, mert úgy magában is képesek vagyunk megenni. :)
TörlésJó étvágyat kívánok a vadashoz, és a gombóchoz, váljék kedves egészségetekre.
Szeretettel ölellek!❤️