Nagyon szeretem a raguleveseket, így a mai ebéd egy tejföllel, és tárkonnyal megbolondított leves volt, melyhez a farsangi időszakhoz híven fánkot sütöttem. A felkockázott sertéscomb mellett került a levesbe bőségesen zöldségféle is, és a tárkonyt sem sajnáltam ki. Természetesen aki nem szereti a tárkony ízét, az nyugodtan hagyja ki, attól a leves még nagyon finom lesz. Levesbetétnek most petrezselymes-vajas galuskát szaggattam a levesbe, melynek a receptje erre a linkre kattintva található.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
2 db babérlevél
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
tárkony (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 tk liszt
2 ek étolaj
kb. 1,5 l víz
A húst vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy edénybe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és kezdjük el párolni.
Pár perc után adjuk hozzá a kockára vágott húst, és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.
Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, az apróra vágott fokhagymát, keverjük alaposan össze, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint tárkonnyal, és pároljuk még pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a vízzel.
Ezután tegyük a levesbe a paradicsomot, a paprikát, a vöröshagymát, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús és a zöldségek puhára főnek.
A tejfölt és a mustárt keverjük simára egy kevés lével, és állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe, majd szaggassuk bele a galuskát, és főzzük még pár percig.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
2 db babérlevél
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)
tárkony (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 dl tejföl
1 ek mustár
1 tk liszt
2 ek étolaj
kb. 1,5 l víz
A húst vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy edénybe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és kezdjük el párolni.
Pár perc után adjuk hozzá a kockára vágott húst, és addig pároljuk, míg a hús kifehéredik.
Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, az apróra vágott fokhagymát, keverjük alaposan össze, szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint tárkonnyal, és pároljuk még pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük össze, és öntsük fel a vízzel.
Ezután tegyük a levesbe a paradicsomot, a paprikát, a vöröshagymát, a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg a hús és a zöldségek puhára főnek.
A tejfölt és a mustárt keverjük simára egy kevés lével, és állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe, majd szaggassuk bele a galuskát, és főzzük még pár percig.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.
Mivel éppen farsang van, így második fogásnak süssünk fánkot. Többféle fánkreceptem is van, nálunk mindegyik nagy kedvenc, így most ötletadónak jöjjön pár recept:
Hmm micsoda leves ,és micsoda fánk kínálat a leves után:)Nagyon megkönnyíted a dolgunkat ,köszi:)
VálaszTörlésImádom az ilyen leveseket ez pont nekem való
VálaszTörlésEgyik kedvencem ez a leves, én pulykamellből szoktam főzni, de biztos, hogy sertéshússal is isteni:-)
VálaszTörlésA kedvenc családi levesünk.
VálaszTörlésDe finom guszta levest készítettél,de megkívántam,el is döntöttem,jövőhéten borsó levest csinálok,most,hogy láttam a sok zöldséget:-),addig is kérek szépen egy tányérral:-))
VálaszTörlésSzia Gizi!
VálaszTörlésMa én is pont ilyen levest főztem, csak én gombát is tettem bele.Nálunk a másodikféle aranygaluska volt vanília mártással.Én is nagyon szeretem ezt a levest.
Üdv.Jutka
Jajj én az ilyet imádom *__* Lophatok belőle egy tányérkával? ^_^
VálaszTörlésNagyon guszta, finom leves!
VálaszTörlésÉs a fánk kínálat se semmi, nekem főleg az almával és dióval töltött tetszik!:))
Ez az egyik kedvenc levelesem, nagyon szeretem!Én is pulykamellből készítem vagy csirkemellből.
VálaszTörlésJaj de nagyon szeretjük. Minden tejfölös, tárkonyos, ragus leves jöhet minden mennyiségben. Nagyon guszta és a színei is olyan tavaszt igézőek :)) csak jönne már....
VálaszTörlésCakeni!
VálaszTörlésA leves nagyon finomra sikerült, főleg ezzel a galuskával. Gondoltam felteszem a fánkokat, hátha van olyan közöttük amelyik nem nagyon ismert.:)
Bianka!
VálaszTörlésMár küldök is neked egy tányérral.:)
Citromhab!
VálaszTörlésÍgy is nagyon finom volt, de a pulykahússal én is szívesebben megettem volna.:)
Mónika!
VálaszTörlésNálunk is nagy sikere van az ilyen raguleveseknek, főleg ha jó tárkonyos.:)
Ditta!
VálaszTörlésMár küldöm is a levest. A borsóleves is nagyon kapós nálunk, főleg nyáron a friss borsóból.:)
Szia Jutka!
VálaszTörlésImádom a gombát, hát a te levesed is szuper finom lehetett, na és az aranygaluska... Most jó nagyokat nyelek és a jövőhéten én is csinálok egy adagot.:)
Üdv.Gizi
Araniel!
VálaszTörlésNem kell lopnod, már viheted is!!!!:)
Liza!
VálaszTörlésAz a fánk nagyon finom!! Először tartottam tőle, de nagyon egyszerű és finom.:)
Nelli!
VálaszTörlésSzerintem nincs is olyan aki ne szeretné. Most nem volt itthon másfajta hús, így ebből készült, de így is nagyon finom volt.:)
Viki!
VálaszTörlésNálunk is kedvencek az ilyen levesek. A tavasz sajnos még várat magára, pedig már nagyon unom ezt az időt.:(