Cukorbetegként sem kell lemondani a túrógombócról, csak éppen a hozzávalókat kell a diétához igazítani. Így aztán a túróhoz zabpelyhet kevertem, melyet előtte kávédarálón daráltam le. A cukrot édesítővel helyettesítettem, és a zsemlemorzsa is teljes kiőrlésű zsemléből készült, melyet én magam szárítottam, majd daráltam le. Tálaláskor szintén édesítővel ízesített tejfölt kínáltam hozzá, melyet őrölt fahéjjal szórtam meg. A gombóc pedig pillekönnyű és nagyon finom....
Hozzávalók 8-9 db gombóchoz:
25 dkg túró
3 dkg zabpehely
1 db tojás (nagy)
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 kk vaníliaaroma
édesítő (ízlés szerint)
pár ek teljes kiőrlésű liszt a beleforgatáshoz
A zabpelyhet kávédarálón daráljuk le.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a ledarált zabpelyhet, a sót, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, a tojássárgát, ízlés szerint édesítőszert, és keverjük össze.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel habbá, majd keverjük hozzá a lisztes keverékhez.
Ezután takarjuk le folpack fóliával, és tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe. (Én este kevertem össze, és másnap délelőttig a hűtőben pihent.)
Közvetlenül mielőtt kifőznénk a túrós masszát vegyük ki a hűtőből, és pl. egy fagyiskanállal adagoljuk ki a gombócokat.
Ezután forgassuk bele a lisztbe, majd formázzuk meg a gombócokat.
Egy edénybe öntsünk bőséges mennyiségű vizet, adjunk hozzá egy csipet sót, majd melegítsük forráspontig.
Amikor elkezd forrni, óvatosan tegyük bele a gombócokat, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük kb. 5 percig, majd zárjuk el a gázt, és hagyjuk még 10 percig a vízben a gombócokat. (az edényt fedjük le, és úgy hagyjuk a vízben)
Ezután szűrőkanállal szedjük ki és csepegtessük le a gombócokat, majd forgassuk bele teljes kiőrlésű pirított zsemlemorzsába.
Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:
kb. 4 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg a gombócokat édesítővel, és tejföllel meglocsolva kínáljuk. Én a tejfölt kevertem össze édesítővel, és azzal kínáltam.