Nagy kedvencünk a vadas, amely marhahússal a legfinomabb, de én szívesen készítem pl. sertéshússal is. Mivel egy szép, nagyobb darab marhacombot sikerült vásárolni, így nem is volt kérdés számomra hogy vadas is készül belőle. A hússzeleteket vannak aki először lisztbe forgatják, majd kérget sütnek rá és utána főzik puhára, de én egyszerűen csak a zöldségekkel együtt főzöm puhára, mint ahogy azt az Édesanyámtól láttam. Az elkészült vadashoz készíthetünk pl. forrázott gombócot, zsemlegombócot, de kifőtt tésztával is tálalhatjuk. Én most úgy gondoltam hogy ehhez a finom marhavadashoz a zsemlegombóc illik a legjobban, így azzal tálaltam.
Hozzávalók:
8 szelet marhacomb (v. rostélyos)
3-4 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 nagy vöröshagyma
só (ízlés szerint)
5-6 szem egész fekete bors
3-4 borókabogyó
2 db babérlevél
1 tk tárkonyecet
3-4 ek liszt
1 tk pirospaprika
3-4 ek olaj
3 dl tejföl
1 ek mustár
2 ek kristálycukor
Ízlés szerint citromlével is ízesíthetjük a vadast, de én inkább több tárkonyecetet, és mustárt adok hozzá.
Zsemlegombóc hozzávalói 12-13 db-hoz:
2 db zsemle (szikkadt)
20 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
1 kk só
őrölt bors (ízlés szerint)
kisebb csokor petrezselyemzöld (apróra vágva)
3 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
7 dk vaj
1,5 dl víz
A szikkadt zsemlét vágjuk fel kisebb kockákra, majd tegyük egy tepsire, és a sütőben pár perc alatt pirítsuk meg. Ezután vegyük ki, és hűtsük ki teljesen.
A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és
pároljuk üvegesre. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a
szintén apróra vágott petrezselyemzöldet.
A tojást keverjük össze a vízzel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal,
majd adjuk hozzá a kihűlt hagymás keveréket, a pirított zsemlekockát, és
a lisztet, majd keverjük alaposan össze, hogy egy formázható masszát
kapjunk. (ha túl lágy lenne akkor még egy kevés lisztet, ha túl kemény,
akkor egy kevés vizet adjunk hozzá)
Ezután a masszából, vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat.
Egy edénybe forraljunk bőséges mennyiségű vizet, majd helyezzük bele a
gombócokat, és kb. 10 perc alatt főzzük készre. (főzés közben a gombócok
megnőnek)
Ezután szűrőkanállal szedjük ki a vízből a gombócokat, majd tegyük egy
tálba, locsoljuk meg egy pici olajjal, óvatosan forgassuk meg, majd
tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeleteket, kanalazzunk rá bőségesen a mártásból, majd a zsemlegombóccal kínáljuk.
Huha de jóóóó pont Édesanyám gondolt rá egyik nap ,hogy úgy enne. Ime itt az recept :)Köszönöm :)
VálaszTörlésÖrülök hogy sikerült ötletet adni a recepttel, és így Édesanyád kedvében tudsz járni.... A zsemlegombóccal a legfinomabb, de pl. az én Édesanyám mindig forrázott gombócot csinált hozzá.... azt is szerettem nagyon.
Törlés