A sókéregben sütést már jó ideje készültem kipróbálni, de valamiért eddig mindig elmaradt..... most viszont bepótoltam. Mivel kicsit enyhült az idő, a fagyasztóban pedig várakozott még két szép halacska, így adott volt hogy sókéregben sütöm meg. A halat sütés előtt nem sóztam, egyszerűen csak becsomagoltam az előzőleg összekevert sós lisztbe, majd irány a sütő. A kéreg alatt sütés közben finom puhára, és elég sósra párolódott. Az íze, és az illata pedig evés közben visszahozza a tenger sós ízét, és illatát, a nyári emlékeimmel együtt.
Az Aranydurbincsot pedig kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri halakat forgalmazza.
Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.Hozzávalók a sókéreghez:
1 kg tengeri só
35 dkg liszt
1 db tojásfehérje
víz (amennyit majd felvesz)
Kell még 2 db Aranydurbincs (v. ízlés szerinti hal)
A halat mossuk meg, majd kívül-belül töröljük szárazra.
A sót keverjük össze a liszttel, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét, egy kevés vizet, és kezdjük el összegyúrni.
Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi vizet, hogy egy sűrűbb, malterszerű keveréket kapjunk.
Egy nagyobb tepsit (pl. gáztepsit) béleljünk ki sütőpapírral, majd a keverék feléből készítsünk két halméretű alapot.
Ezután mindkettőre helyezzük rá egy-egy a szárazra törölt halat, majd a maradék masszával fedjük be úgy, hogy ne maradjon sehol rés rajta.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. Ezalatt az idő alatt a massza megkeményedik, és alatta a hal puhára párolódik. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, nagyon óvatosan nyissuk fel, figyelve arra, nehogy a távozó gőz megégesse a kezünket, majd helyezzük rá egy tányérra, és hagyjuk kicsit hűlni.
Tálalás előtt előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk. A halat nem kell külön besózni, mert sütés közben átveszi a só ízét, és elég sós lesz. Az íze, és az illata pedig evés közben visszahozza a tenger sós ízét, és illatát, a nyári emlékekkel együtt.
Nagyon finom, szaftos lehet így megsütve. Már én is sok helyen láttam és hallottam erről a sütési eljárásról, de még nem próbáltam ki.
VálaszTörlés