Ebben a tikkasztó melegben még enni sincs kedve az embernek, inkább csak a folyadékpótlás az elsődleges szempont számomra. Persze azért enni is kell valamit, így egy egyszerű, és könnyű fogás került a tányérunkra. Mivel éppen volt a hűtőben egy szép darab hízott kacsamáj, így az este beáztattam fokhagymás tejbe, majd ma egyszerűen sóztam, borsoztam, sütéskor dobtam mellé pár szál kakukkfüvet, és pár perc alatt készre sütöttem. A visszamaradt kacsazsírba pedig almaszeleteket sütöttem, mely nagyon jól illett a fűszeres kacsamájhoz.
Hozzávalók:
20-25 dkg hízott kacsamáj
2 gerezd fokhagyma
kb. 0,5 l tej
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
3-4 ág friss kakukkfű
2 db édes alma
A kacsamájat közvetlenül felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, hogy jó hideg legyen, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es szeletekre.
A fokhagymát préseljük bele a tejbe, majd helyezzük bele a felszeletelt kacsamájat, fedjük le a tálat, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe.
Közvetlenül sütés előtt vegyük ki a májat a hűtőből, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
Egy teflon serpenyőt hevítsünk fel, és a száraz serpenyőbe helyezzük bele a felszeletelt kacsamájat.
Ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá színes borsot, tegyük mellé a friss kakukkfű ágakat, majd süssük 2-3 percig. (sütés közben ne mozgassuk)
Ezután óvatosan fordítsuk meg, szintén sózzuk, borsozzuk, és süssük 2-3 percig, hogy szép aranybarnára süljön.
Amikor a máj készre sült, vegyük ki a zsiradékból és tálalásig tartsuk melegen.
Az almát vágjuk félbe, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk fel vékony cikkekre.
Ezután helyezzük bele a sütésnél visszamaradt, meleg kacsazsírba, majd süssük szép pirosra. (sütés közben egyszer fordítsuk át, hogy mindkét fele szép pirosra süljön)
Amikor az alma megsült, óvatosan vegyük ki egy papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja. (arra figyeljünk, hogy az alma ne legyen túl puha, platy)
Tálaláskor helyezzük tányérra a sült kacsamájat és a sült almát, majd egy szelet friss kenyérrel kínáljuk.
Nagyon guszta és finom ebédetek volt. Ilyen kánikulában nem is kíván az ember sok mindent enni, legalábbis mi nem 😃
VálaszTörlésNagyon köszönöm Katalin. Mi sem kívánunk nehéz ételek, sőt inkább csak egy tányér könnyű levest és gyümölcsöt. Rekkenő ez a meleg, ezt még szoknunk kell....:(
Törlés