2021. július 4., vasárnap

Epres-mogyorós galette.

 

 

A hétvégére kicsit  mérséklődött a nagy meleg, na jó azért így sem fázunk, de ahhoz éppen elég volt, hogy bekapcsoljam a sütőt, és süssek egy finom, omlós tésztájú galettét. Mivel volt még a fagyasztóba darált mogyoró, így a töltelékbe most azt kevertem, de darált dióval is nagyon finom. A töltelék tetejére szánt gyümölcsnek epret választottam, mivel lassan elbúcsúzhatunk ettől a kedvelt gyümölcstől. Persze azért még galletét süthetünk a nyár folyamán, mert jól illik hozzá pl. az őszibarack, nektarin, szeder, ribizli.... és sorolhatnám még.



Hozzávalók:

20 dkg liszt

10 dkg vaj (hideg)

1-2 ek tejföl

1 ek hideg víz

1 cs vaníliás cukor

csipetnyi só



A lisztet keverjük össze a csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind)

Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre.

Ameddig a tészta a hűtőben pihen, ellehet készíteni a tölteléket.



Töltelék hozzávalói:

kb. 15 dkg darált mogyoró
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj (ízlés szerint)
őrölt fahéj (ízlés szerint)
30 dkg eper

1 db tojás a tészta lekenéséhez
 
 

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal, majd keverjük hozzá a darált mogyorót is.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen, nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört.(Én egy fedőt tettem a tésztára és azt vágtam körbe.)

A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá az előzőleg  felszeletelt epret.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a töltelékre.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat, és kenjük le felvert egész tojással.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta.(Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)


 

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk. Mogyoró helyett pl. diót is keverhetünk a töltelékbe.


2 megjegyzés: