Egymásután érnek a gyümölcsök, a bőség zavarában nehéz eldönteni hogy éppen melyik is kerüljön a süteménybe, vagy mint most nálam a pitébe. Végül a meggyet választottam, mert lassan az már leérik.... A pitetésztára először túrós töltelék került, majd a cukrozott meggy, végül pedig egy édes morzsa, mely sütéskor jó ropogósra sült a pite tetején. A meggyet le is cserélhetjük pl. sárgabarackra, szilvára, de nektarinnal is finom lesz a piténk.
A tészta hozzávalói:
20 dkg liszt
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
2 tk sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor
már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az
egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges egy pici hideg vizet önthetünk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta)
Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a
piteformát, majd tegyük be a hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.
Túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek étkezési keményítő)
1 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a
vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, és
keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. az étkezési keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg a cukrozott meggyel....
Cukrozott meggy hozzávalói:
50 dkg meggy
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
A meggyet magozzuk ki, majd szórjuk meg a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, keverjük alaposan össze, és hagyjuk pár órát állni (vagy egész éjszaka) hogy a cukor jól átjárja. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá)
Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd pakoljuk rá a túrós töltelékre.
Édes morzsa hozzávalói:
10 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj (hideg)
A liszthez adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a felkockázott hideg vajat, majd az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Lehetnek benne nagyobb morzsalékos darabok is.
Ezután egyenletesen szórjuk rá a formában lévő meggy tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc
alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig
sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Tipp:
A piteformába tegyünk két csík sütőpapírt úgy, hogy túllógjon a formán, mielőtt beletennénk a tésztát. Így sütés után a papírcsíkok segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a pitét a formából. (Nekem kivehető aljú piteformám van, így könnyen tudok bánni a megsült pitével.)
Nagyon guszta lett, és persze finom is 😊.
VálaszTörlésNagyon köszönöm! :)
Törlés