Ezt az egyszerű hétvégi ebédet a halat kedvelőknek csakis ajánlani tudom. A farkassügér ízletes, fehér húsú hal, így a fűszerezését sem bonyolítottam túl, elég volt rá a só, a színes őrölt bors, és a citruslé. A köret is nagyon egyszerű volt mellé, némi vegyes zöldség, és pár narancskarika, melyekkel együtt került be a sütőbe, és jól illenek a halhoz. A farkassügért pedig megint csak kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza.
Friss
Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy
finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha
abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt
halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a
Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.
Hozzávalók:
1 nagyobb tengeri farkassügér
Family Frost vegyes zöldségkeverék (ízlés szerint)
1 nagyobb narancs
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
2 ek olívaolaj
A hal bőrét csorgassuk meg a citromlével, a belsejét pedig a narancslével, majd ízlés szerint kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.
A vegyes zöldségkeveréket, enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le. A narancsot szeleteljük fel. (ízlés szerint tehetünk mellé több zöldséget és narancsot is)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd ültessük rá a befűszerezett halat, tegyük mellé a roppanósra főzött zöldségeket, melyet enyhén sózzuk, borsozzuk, majd tegyük mellé a felszeletelt narancsot is.
Ezután a zöldségeket, és a halat locsoljuk meg az olajjal mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.)
Tálalás előtt helyezzük tányérra a halat, kanalazzuk mellé a zöldségeket, helyezzük a tányérra a narancs szeleteket, és úgy kínáljuk.