Itt a farsang, áll a bál..... na, jó a báli szezont idén a vírus miatt ki kell hogy hagyjuk, de a fánksütésnek továbbra sincs semmi akadálya. Többféle fánkot sütöttem már, és mondhatom hogy mindegyik a kedvencem lett..... készüljön az éppen kelt vagy égetett tésztával, de a sütőporos a leggyorsabban elkészíthető. (fánkreceptek erre a linkre kattintva olvashatóak) Most pl. a kelt tésztát mogyorókrémmel töltöttem meg, majd a sütőben sütöttem készre a fánkokat. A tésztája könnyű, melyhez jól illik a mogyorókrém, de ízlés szerint egy keményebb lekvárral is megtölthetjük. A tészta megtöltése, és formázása kicsivel több időt vesz igénybe mintha csak olajban sütnénk ki, de a végeredmény olyan finom, hogy kárpótol minden ráfordított percért.
Hozzávalók 20 db muffin fánkhoz:
30 dkg liszt (Nagyi titka)
1,5 dl tej
1,5 dkg élesztő (friss)
1 tojás (közepes)
csipet só
1,5 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
ízlés szerint mogyorókrém vagy keményebb lekvár a töltéshez
1 kisebb tojás a lekenéshez
A tejet langyosítsuk meg egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval. A vajat olvasszuk fel, és hűtsük vissza.
A keverőtálba üssük bele a tojást, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, szitáljuk hozzá a lisztet, majd dagasszuk meg a tésztát.
A kelesztőtálat szórjuk meg liszttel, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát, és langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki fél centi vastagra, és szaggassuk ki kb. 10 cm-es pogácsaszaggatóval. A leeső részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, és szintén szaggassuk ki. (Én egy 10 cm átmérőjű bögrével szaggattam ki.)
A kiszaggatott tésztakorongok közepére tegyünk egy kisebb kanál mogyorókrémet, majd jó erősen csípjük össze, és formázzuk meg a tésztát, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék.
Ezután helyezzük szilikonos vagy papír muffin formába a megtöltött tésztát, majd tegyük egy gáztepsire egymás mellé, takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.
Az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Én mogyorókrémmel töltöttem meg, de ízlés szerint keményebb állagú lekvárral is megtölthetjük a tésztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése