Szikrázóan süt a nap, gyönyörű az idő, ettől olyan nyárias hangulatom.... így a hétvégi sütemény egy egyszerű finomság, melyhez még a sütőt sem kellett bekapcsolni. Ameddig a vaníliás mascarponekrém elkészült, addig a kekszes rész a hűtőben pihent. A krém közepére most banán került, de mivel már megjelent a boltokban az eper, így ízlés szerint eperszemekkel is kirakhatjuk. Az elkészült alagutat pedig tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelve kínáljuk, de egy szelet garantáltan nem lesz elég belőle, mert olyan finom....
Kekszes rész hozzávalói egy 32x10x5 cm-es őzgerincformához:
25 dkg darált keksz (háztartási keksz)
15 dkg vaj (v. Rama margarin)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek holland kakaó
2-3 ek rum
kb. 0,5 dl tej
Kell majd még kb. 16-20 db keksz a krém tetejére.
A darált kekszhez adjuk hozzá a felkockázott vajat (v. margarint) majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kakaót.
Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza. (a tejet apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza)
Az őzgerinc formát béleljük ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd lapogassuk bele a kekszes masszát.
Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.
Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
2-3 db banán
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, majd keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A banánt készítsük el... vágjuk le a két végét.
Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál krémet.
Ezután helyezzük a közepére a banánt, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet. (lehetséges hogy nem kell az összes krém, azt nyalakodjuk el :) )
Ezután rakjuk ki a tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, és tegyük vissza a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a banános-kekszes alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Tetszik, nagyon finom lehet!
VálaszTörlésEgyszerű és banánnal is finom, de pl. eperrel vagy éppen más idénygyümölccsel sem lehet rossz. Nálunk rendszeres vendég lesz a nyár folyamán. Próbáld ki drága Évám, biztosan nálad is sikere lesz.
Törlés