A hűtőben várakozott egy kisebb, maradék kelkáposzta, mely főzeléknek kevés lett volna, így gondoltam egy kelkáposztás tésztához viszont éppen elég lenne. Így hozzá is láttam az főzéshez.... a káposztát fűszeres tejszínben pároltam készre, majd összekevertem a kifőtt tésztával. Tálaláskor pirosra sütött baconnel szórtam meg, majd buggyantott tojással kínáltam. Az egész ebédkészítés pedig nem tartott bő fél óránál tovább....
Hozzávalók:
60 dkg kelkáposzta (torzsa nélkül)
25 dkg kockatészta (nagykocka)
15 dkg szeletelt bacon
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk egész köménymag
2-3 szál újhagyma
1,5 főzőtejszín
1 ek étolaj
A kelkáposztát vágjuk fel kisebb kockákra. Az újhagymát vágjuk fel vékonyra. A szeletelt bacont vágjuk félbe, majd csíkozzuk fel.
Egy serpenyőbe az olajon kevergetve kezdjük el sütni a bacont. Amikor már szép piros, szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a felvágott újhagymát, majd pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott kelkáposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a köménymaggal, és addig pároljuk míg félpuhára párolódik.
Ezután öntsük fel a főzőtejszínnel, és addig főzzük tovább, míg a káposzta teljesen megpuhul, szinte krémes állagú lesz.
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd szűrjük le, alaposan csepegtessük le, és adjuk hozzá a káposztához. Ezután keverjük, forgassuk össze. (ha szükséges közben ízesítsünk utána)
Buggyantott tojás készítése:
Egy edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd öntsünk bele két teáskanál 10%-os ecetet.
A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kisebb tálkába, majd szintén
nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe)
öntsük bele a forrásban lévő, örvénylő vízbe. (Mielőtt beleöntenénk a tojást,
keverjünk kanállal örvényt a vízbe, majd annak a közepébe öntsük bele.
Így szép, formás buggyantott tojást kapunk)
Ezután mérsékeljük a hőfokot, és a gyöngyöző vízbe főzzük 3-4 percig, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon.
Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével emeljük ki a vízből, és
hagyjuk lecsepegni. (Én négy tojást főztem meg, és mindegyikkel így
jártam el, külön-külön.)
Tálaláskor szedjük az elkészült tésztát tányérba, szórjuk meg a pirosra sütött baconnel, helyezzük rá a buggyantott tojást, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése